Am testat Samsung Galaxy A3 (2017), este al treilea an când am posibilitatea să văd acest model la scurt timp după lansare. Dacă în 2015 părea doar un proiect oarecare al sud-coreenilor, în 2016 a devenit clar că acest model face parte dintr-un proiect mai mare, de a concura micii producători din industrie. Iar practic Samsung a reușit, dar în același timp cred că a fost și o greșeală strategică.

Samsung Galaxy A3 2017 review
Samsung Galaxy A3 2017 review

Concurență cu modele ieftine

Samsung a decis să facă modele ieftine pentru a concura producătorii mai mici și pentru a crește cota de piață și a reușit asta. Dar are două mari probleme, una de identitate și una economică. Anul trecut doar 29% dintre telefoanele vândute de Samsung au fost premium. Restul au fost modele ieftine. Este Samsung un jucător premium pe piața smartphone? Sau este acum o companie mass-market de fapt? Asta e problema de identitate.

Apoi, modelele ieftine nu sunt atât de profitabile. Modelele de top au marje mari de profit și generează acei bani care permit companiei să investească în cercetare-dezvoltare de noi tehnologii și de asemenea în testarea produselor pentru a evita problemele gen Note 7. Statutul de producător premium te asigură că modelele chinezești la același preț sunt mai urâte și au performanțe mai slabe. Dar mai este adevărat acest lucru? Începe să nu mai fie. Deci Samsung și-a creat o problemă de business cu aceste modele ieftine, în timp ce Apple a evitat zona ieftină tocmai din cauza asta, dar în schimb și-a conservat poziția de producător premium și face cel mai mare profit din industrie. Samsung Galaxy A3 (2017) este un smartphone compact și decent ca preț și specificații, dar la 300 de dolari iei din China un smartphone de top atît ca specificații, cât și ca design. Deci sunt curios cum vor rezolva ecuația asta.

Pro și contra Galaxy A3 (2017)

Mi-a plăcut foarte mult:

– design-ul plăcut și faptul că este foarte comod de ținut în mână;
– are un ecran bun și se mișcă destul de bine ținând cont de specificații;
– pentru activități de zi cu zi este un telefon bun;
– pentru prima oară rezistă la apă (splashproof) și praf/nisip;
– autonomie decentă;

Rămâne de discutat:
– pentru mine, ecranul este relativ mic;
– procesorul nu duce aplicații mai complexe;
– rezoluție 720p pentru display;
– camera foto este ok la soare;

Experiențe cu Samsung Galaxy A3 (2017)

Mi-a plăcut noul Samsung A3 încă de la prima întâlnire, este un model rafinat, îmbunătățit, dacă îl comparăm cu modelele anterioare. Faptul că este compact și ușor, dar păstrează design-ul de Galaxy S6 reprezintă un avantaj greu de trecut cu vederea. Totuși, prin prisma experienței cu foarte multe modele de terminale vă spun că pentru utilizatorii mai avansați nu va fi cea mai plăcută interacțiune.

Da, pentru telefoane, citit e-mail și Facebook poate fi telefonul perfect. Pentru cel mic, pentru adolescenții care nu sunt pasionați de tehnologie sau pentru cineva mai în vârstă, poate fi modelul ideal. Are și un preț bun, oferă toate funcțiile, este ok. La eMag costă acum 1.299 lei. Însă pentru cei cu adevărat pasionați, care joacă cele mai noi jocuri video, au aplicații avansate și folosesc din plin camera foto a telefonului, probabil că acest model nu este cel mai reușit. Este posibil ca Galaxy A5 2017 să fie o alegere un pic mai bună. Sau poate chiar un model un pic mai performant.

Camera foto s-a dovedit bună atâta timp cât există destulă lumină. Telefonul are o autonomie decentă, bateria este relativ mică (2.350 mAh), dar se pare că optimizările software și procesorul economic contribuie la o utilizare mai îndelungată. Am testat pentru voi și câteva huse, dintre care una se luminează de câte ori primiți notificări, rezolvând astfel problema cu LED-ul lipsă – nu au rezolvat asta nici la generația 2017. Aș mai spune doar că îmi place ideea cu ecranul Always-on, o fucție care ajută la creșterea autonomiei.

Performanțe hardware

Știm cu toții că Galaxy A3 nu este vreun model pentru performanțe. Modelul are 2GB de RAM și 16GB de stocare internă, cu posibilitatea de a apela la un card de memorie MicroSD. Procesorul său este Exynos 7870 sau Exynos 7 Octa, un model octa-core bazat pe nuclee Cortex-A53 la 1.6 Ghz, varianta economică și altfel destul de limitată ca putere. Modelele ieftine folosesc genul ăsta de nucleu, în variante quad-core sau octa-core, cu frecvențe mergând pînă la 2.2GHz. Însă probabil că ridicând frecvența crește consumul energetic și se încălzește mai tare, așa că nu toate modelele beneficiază de performanțe. Pentru a balansa consumul și autonomia, modelul de față nu trece de 1.6GHz și am senzația că doar 4 nuclee sunt turate la maxim, celelalte 4 fiind păstrate pentru alte task-uri.

Procesorul Exynos 7 Octa este construit pe 14 nanometri, o tehnologie deja depășită pentru Samsung care anul acesta a trecut la 10 nanometri. Totuși, este cu 30% mai eficient decât versiunile anterioare, de exemplu Exynos 7578 care este relativ similar ca dotări, dar construit pe 28 de nanometri.

Acceleratorul grafic este Mali-T830, nu este nici prea performant, dar nici cel mai slab de pe piață. Practic este cu 55% mai performant decât generația anterioară Mali-T622, iar noile tehnologii cresc viteza de transfer a datelor cu 50%. Practic este un GPU capabil să redea grafică modernă, inclusiv 3D, fără mari probleme.

Scorurile din testele de performanță nu trec de jumătatea clasamentului, fiind de fapt în treimea inferioară a acestuia. În cel mai popular test de performanțe, Antutu, scorul este pe la 45.000, care acum doi ani constituia un scor de top, apoi a devenit jumătatea clasamentului, iar anul acesta este în treimea inferioară, modelele de top depășind 150.000 de puncte. Se menține la acest nivel și în celelalte teste efectuate, dar are performanțe bune într-un test multi-core, unde se descurcă bine. Folosind testul Vellamo al Qualcomm, acest model are scoruri peste HTC One M8, Oneplus One, Nexus 5, dar și alte modele din anii trecuți. Ceea ce înseamnă că nu oferă tocmai o experiență neplăcută, iar jocurile merg ok.

Camera foto

Modelul are o cameră foto bună, cea de pe spate are un senzor de 13 megapixeli și o lentilă f/1.9, ceea ce bate majoritatea telefoanelor smartphone de pe piață, plus că trebuie să ținem cont de partea de software de la Samsung care este în general printre cele mai bune. Rezultatele au fost ok, sigur, pozele pe soare sunt perfecte, dar cele la lumină slabă tind să aibă zgomot, ca la orice cameră de telefon. V-am pus în galerie doar imaginile generale, ușor micșorate pentru a putea fi încărcate pe blog. Pentru evenimente în natură, pentru pozat copii sau vacanța, este perfect. Nu e neapărat unealta de luat pentru a fotografia Ora Pământului sau festivaluri de muzică.

Protecție pentru Galaxy A3

Am testat odată cu acest telefon și două huse și carcase pentru Samsung de la MobileDirect, mi-a plăcut foarte tare varianta lumină pentru notificări. Prima husă este cea transparentă, din silicon. Aproape invizibilă, dar poate salva telefonul în multe situații neplăcute. Chiar am scăpat de spargerea ecranului pentru că are o margine care trece puțin peste display. Costă sub 50 de lei și vă poate ajuta să vindeți telefonul mai bine atunci când o să vă săturați de el. Dacă îl vindeți zgâriat și lovit, o să luați mult mai puțini bani pe site-urile de anunțuri. Găsiți la ei pe site și modele mai ieftine, inclusiv cele cu modele desenate care fac telefonul să arate mult mai bine și vă exprimă personalitatea.

Modelul special, Neon Flip Cover, este într-adevăr un pic mai scump, dar vă rezolvă problema notificărilor. Modelele din seria A nu au nici anul acesta LED de notificări. Dar cu o astfel de husă scăpați de probleme.

Concluzii

Samsung Galaxy A3 2017 este un smartphone bun pentru cei care caută un model compact și subțirel, care să se potrivească bine în mână. Poate că nu este cel mai performant telefon, dar la 1.299 lei mi se pare un model de cumpărat. Depinde pînă la urmă de utilizator, cei care vor dori performanță maximă găsesc la acest preț destule modele competitive. Cei care vor un phablet cu ecran de 6 inch, vor găsi ceva, dar cei care caută modele compacte nu prea au alternative. Ecranul de 4.7 inch a devenit o raritate, iar iPhone este relativ scump. Deși nu este pentru toată lumea, Galaxy A3 2017 este de recomandat, în special pentru tineri. Iar husa care se luminează la notificări rezolvă multe probleme.

Galerie foto