Am testat Samsung Galaxy A34 5G, modelul de mijloc din seria A. Este arătos, rezistent, bine făcut. Se mișcă bine și își face treaba. Dar are un preț cam mare pentru ce oferă el acum, în primăvara lui 2023. La banii ăștia utilizatorii ar prefera fie un flagship mai vechi (gen Galaxy S20), fie modelele FE, ambele mai dotate și mai atrăgătoare.

Pro și contra Samsung Galaxy A34 5G

Avantaje:

  • ecran Super AMOLED;
  • procesor decent;
  • camere foto ok;
  • autonomie mare cu Power Saving;
  • are mufă de căști

Dezavantaje:

  • pare mai gros, nerafinat;
  • ecranul are margini groase;
  • preț final mare;

Detalii tehnice Samsung Galaxy A34 5G

Ecran: 6.6 inch, Super AMOLED, 120Hz, 2340×1080 pixeli, Gorilla Glass 5
Procesor: Mediatek Dimensity 1080
GPU: Mali-G68 MC4
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 2.2
Camere foto: 48 + 8 + 5 megapixeli
Selfie: 13 megapixeli
Dimensiuni: 161.3 x 78.1 x 8.2 mm
Greutate: 199 g
Baterie: 5000 mAh + 25W
OS: Android 13, One UI 5.1
Tehnologii: Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, USB Type-C 2.0, microSD, 3.5 mm jack, IP67
Preț: 1.899,99 / 2.199,99 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 26 Media: 4.1]

Impresii după testare

Am testat varianta de bază, care are 6 GB RAM și 128 GB, ea costă 1.899,99 lei la data testării. Vă recomand cu căldură varianta cu 8GB RAM și 256GB de stocare, dar este 2.200 de lei, destul de scumpă.

Telefonul este solid și pare masiv. Are design bun, inspirat de seria Galaxy S23, dar are un plastic pe spate. Marginile par groase, iar ecranul are margini mai groase. Camera de selfie este într-un decupaj de tip picătură (Infinity-U la Samsung), credeam că ecranele astea au fost scoase la pensie. Dar merită notat că este un Super AMOLED și păcat că nu au spus și luminozitatea. Ecranul are și rată de refresh 120Hz, dar poți seta să fie și pe 60Hz.

Procesorul MediaTek Dimensity 1080 este mid-range, dar nu ieftin. Are o configurație dual-cluster, cu două nuclee ARM Cortex-A78 tactate la 2,6 GHz și șase nuclee Cortex-A55 la 2,0 GHz. Este fabricat pe nodul de proces pe 6 nanometri al TSMC și folosește un GPU ARM Mali G68 MP4. Cipul include, de asemenea, motorul de rețea HyperEngine 3.0 de la MediaTek, care permite utilizatorilor să joace jocuri pe un SIM compatibil 5G și să accepte apelurile telefonice prin celălalt.

MediaTek a introdus, de asemenea, unitatea de procesare AI (APU) de a treia generație în Dimensity 1080. Lipsa suportului mmWave 5G nu este surprinzătoare, având în vedere că rețeaua este disponibilă doar într-o mână de locații și de obicei rezervată pentru modele flagship.

ARM Mali-G68 MP4 (sau G68MC4) este o placă grafică de gamă medie. Versiunea MP4 folosește patru dintre cele șase clustere posibile. A fost introdus la jumătatea anului 2021 în Mediatek Dimensity 900. Se bazează pe arhitectura Valhall și este promovat de ARM ca un „GPU sub-premium”. Oferă toate caracteristicile seriei Mali-G78, inclusiv îmbunătățiri pentru durata de funcționare a bateriei și învățarea automată.

Camera foto nu este pe primul loc. Senzorul principal este doar de 48 de megapixeli. Este unul care se descurcă decent în orice ipostază, dar nu se numără printre cele mai apreciate. Camera ultra-wide de 8 megapixeli are un senzor foarte mic (1/4 inch), iar a treia este o cameră macro de 5 megapixeli. Camera de selfie este de 16, se descurcă ok.

Bateria este de 5.000 mAh și chiar a ținut ok. Dar ține cu Power Saving activ, fără el se duce cam repede. Iar Samsung insistă cu încărcarea de 25W, care este teribil de lentă în comparație cu rivalii mai mici.

Oricum, la acest nivel de preț puteți găsi și S21FE, iar mai ieftin găsiți și S20 simplu sau S20 FE, deci alternative decente există. Și de la competiție sunt destule.

Teste benchmark

Am rulat pe telefon principalele teste pentru Android. Scorul Antutu este de circa 410.000 de puncte, adică în partea de jos a clasamentului. Scorul Geekbench 6 este de 728n single-core și 2061 multi-core, de asemenea, în treimea de jos a clasamentului. Asta ne confirmă că nu este telefon de gaming. Da, rulează unele jocuri, posibil să fie peste multe telefoane ieftine, dar nu este un telefon performant. Ai nevoie de minim Snapdragon 870 pentru a avea performanțe în jocuri.

Stocarea pare să fie UFS 2.2, nu am găsit exact online. După scorurile scoase în test așa pare. Autonomia a ieșit doar 13 ore dacă l-am lăsat de capul lui, dar ajunge la 22 de ore și jumătate cu Power Saving activ. Deci putem spune că ține destul de bine.

Vedeți mai jos mai multe teste cu acest model.

Camere foto Samsung Galaxy A34 5G

Senzorul foto principal este de 48 de megapixeli, de genul 1/2 inch. Este un senzor care nu a dat greș. Apăruse tot pentru modele mai premium, dar în timp modulele s-au ieftinit și sunt acum pe multe telefoane ieftine. Totuși, merită notat aici că rivalii Samsung folosesc modul de 64, 108 sau chiar 200 de megapixeli pe telefoane cu preț similar cu ăsta. Camera de 8 megapixeli se descurcă la soare, dar pe lumină slabă imaginile ies slab. Am testat și camera selfie, rezultatele sunt ok. Ies mai bine cu modul Portrait, par mai interesante.

Accesorii mobile

După cum știți, Samsung nu mai furnizează încărcătoare deloc. De asemenea, am observat la ediția actuală că nu au folie pe display. Dacă și-a cumpărat cineva și poate confirma în comentarii, mă ajută să înțeleg.

Pentru a trece peste aceste probleme, vă recomand folii de protecție, dar și un încărcător de 25W. Chiar dacă pare un telefon foarte solid și este protejat la apă și praf, tot este mai bine să cumperi o husă speciale pentru Galaxy A34. Mai bine în siguranță.

Concluzii

Samsung Galaxy A34 5G este un telefon bun, arătos. Este solid, are Gorilla Glass, rezistă la apă și praf. Se mișcă bine, nu are lag. Bateria ține destul de mult cu Power Saving activat. Iar camera foto este ok, se descurcă bine. Per-total un midrange bun. Dar prețul final este cam mare, sunt multe alte modele mai bine dotate la acest nivel.

Galerie foto