Samsung Galaxy A8 (2018) este un smartphone premium, bine dotat, cu camere foto bune, iar principalul său atuu este autonomia bună. Atenție însă la preț, a fost la Orange la 1700-1800 de lei, deci prețul din magazine de circa 2.300 de lei este cam mare pentru ce oferă. Dar să le luăm la rând și să vedem la ce concluzii ajungem. Puteți vedea și review-ul video de mai jos:
Dați un play, aștept comentarii de la voi, întrebări, recomandări și observații !
Sumarul articolului:
Pro și contra A8 (2018)
Mi-a plăcut foarte mult:
– realizarea premium, arată destul de bine, chiar dacă nu este un concurent pentru flagship-urile Samsung;
– ideea cu noul procesor, nici economic, nici performant, destul de ok, dar cu autonomie bună;
– camerele foto sunt ok;
– ecran destul de bun;
– baterie ok;
– destul de compact și plăcut de ținut în mână;
Rămâne de discutat:
– design-ul clasic e considerat de unii plictisitor, ar fi vrut ceva mai deosebit;
– camera foto e duală doar pe față, cea de pe spate rămâne în stil clasic;
– prețul de 2300 de lei este mare, la 1700-1800 ar fi fost poziționat corect;
Experiența cu Galaxy A8 (2018)
Am fost la lansarea Galaxy A8 în România, telefonul este ok, arată bine, este realizat ca produs premium, are și performanțe decente și dotări peste medie, dar sub nivelul unui flagship. Îmi place noul format de display, arată bine, materialele sunt bune, telefonul stă plăcut în mână și nu alunecă deloc. Având un procesor de tip nou, octa-core cu două nuclee puternice și șase nuclee economice, are și oarece performanță, dar oferă și autonomie destul de bună. Nucleele de putere intervin atunci când este nevoie, la jocuri video sau aplicații intensive. În rest acționează nucleele economice, are o autonomie foarte bună. Cred că atuul lui, dincolo de design și camerele pentru selfie, este tocmai această autonomie.
Am încercat să testez fiecare aspect al acestui model, exact cum puteți vedea în video. Ecranul, chiar dacă este FHD+ (2220×1080 pixeli) păstrează calitatea Samsung, este Super-AMOLED cu culori bune, redă bine nuanțele și la fotografii și la conținut video. Formatul este ok (18.5:9), aplicațiile se ajusează pe tot ecranul ca la S8, nu aveți probleme. Performanța este bună, nu de nivelul modelelor flagship, dar este ok, discutăm mai jos despre asta. Camera foto de pe spate este ok, iar camera duală pentru selfie permite realizarea de imagini bune cu efecte de lumină care înainte erau disponibile doar pe camerele foto avansate.
Autonomia în este a fost 14 ore și 18 minute cu ecranul aprins, cel mai bun rezultat pentru un smartphone testat de mine. Am testat și modele cu baterie de 5.000 mAh, am testat și modele cu baterii de 4.000 mAh, totuși, acesta este campionul autonomiei. Eu zic că fără ecran aprins non-stop, la utilizare normală, veți atinge 28 de ore cu acest telefon. Senzorul de amprentă s-a schimbat și el, este acum plasat pe spate la jumătatea distanței, este mult mai bine decât la S8 și alte modele anterioare. Pui degetul acolo direct și se deblochează.
Performanță și autonomie
Procesorul Samsung Galaxy A8 (2018) este Exynos 7885, un octa-core cu două nuclee de putere ARM Cortex-A73, plus șase nuclee economice ARM Cortex-A53. Sigur, între timp design-ul ARM a trecut deja la Cortex-A75 și A55, modele mai noi și mai performante. Dar odinioară, modelele flagship aveau octacore cu 4xA73 și 4xA53, deci putem specula că este destul de aproape de un flagship din anii trecuți. Nu foarte, dar aproape. Peste orice model care are doar nuclee economice. Din punctul meu de vedere este peste terminalele care au 8xA55, chiar dacă A55 este mai nou decât A53. Nucleele A73 sunt foarte performante și se simte acest lucru.
Strict în testele de performanță, scorurile sunt de nivel mediu. Chiar dacă aceste teste nu mai cotează foarte tare, este important pentru noi să comparăm performanțele unor modele, mai ales dacă au preț similar. În cel mai cunoscut test de performanță, Antutu, scorul este de 85.000 de puncte. În general, telefoanele mai ieftine au scoruri de 50.000-65.0000. Modelele de top de anul trecut au un scor pe la 150.000, iar modelele de top de astăzi tind spre 200.000. Deci nu are un scor rău, dar nici foarte bun. În alte teste, scorul este puțin sub Galaxy S7, ceea ce este de lăudat. Dar în Antutu, S7 are cel puțin 120.000 de puncte, deci este mult peste. Dar în Geekbench 4, scorurile sunt apropiate. Alt motiv pentru care testele au devenit irelevante, sunt cam multe și cam diferă scorurile.
Autonomia a fost 14 ore și 18 minute cu ecran aprins și rulând continuu aplicații. Testul este destul de corect, din ce am verificat eu personal. Galaxy S8+ scotea 10 ore în test, deci un maxim de 20 dacă îl folosești normal, cam așa este și în utilizarea normală. Alte detalii vedeți în imaginile de mai jos (print screen pe A8).
Alte caracteristici
Cred că funcția pentru care este promovat acest model este camera duală frontală. Sunt doi senzori, unul de 16 megapixeli și unul de 8 megapixeli pentru adâncime de câmp, lentila are f/1.9, o deschidere destul de bună. Senzorul de pe spate este de 16 megapixeli și face poze bune, comparabil cu S8 la camera de pe spate. Dar camera foto duală de pe față are niște funcții suplimentare. De exemplu, poți face focus pe figură și blur pe ceea ce se află în spate, celebrul efect de bokeh pe care se bat acum toți producătorii de camere foto pentru telefoane. Se pot face și poze selfie în care se vede exact ce este în spate, pentru momentele alea când vizitați un oraș special sau un muzeu și așa mai departe. Da, arată bine imaginile realizate astfel, dacă aveți răbdare arată excelent pe timp de noapte, dar sunt interesante și pe timp de zi. Asta dacă faceți poze selfie destul de des.
Telefonul sosit la teste este dual-SIM, doar că pentru a găsi unde se pune al doilea SIM a trebuit să caut pe Google. Cum vedeți în video, dacă aveți răbdare, există un locaș de SIM deasupra ecranului și unul pe laterală – eu nu am mai văzut astfel de setup la un telefon. Sus este practic SIM 2 și un slot de carduri de memorie microSD. Iar lateral este slot pentru SIM1. Eu am renunțat de mult la utilizarea a două SIM-uri pentru că prețurile actuale oferă acces la minute nelimitate și date 4G la fel de nelimitate, deci nu am nevoie de două numere de telefon. Dar pentru cei care au nevoie de așa ceva, Galaxy A8 2018 este un telefon Duos foarte bun.
Este adevărat, Galaxy A8 (2018) vine cu Android 7.1.1. Este posibil să fie actualizate pe viitor, dar nu este obligatoriu. Samsung face greu actualizări, de exemplu la S8 au trecut peste șase luni de la lansarea Oreo și nu avem actualizare oficială încă. Telefonul vine cu trei seturi de aplicații, cele de la Samsung, plus magazinul Galaxy Apps, cele de la Google și evident Google Play, dar și aplicații de la Microsoft, din seria Office, Word, Excel, Powerpoint și altele.
Concluzii
Samsung Galaxy A8 (2018) este un mid-range high-end, care tinde spre ceea ce oferă un flagship, dar este puțin mai ieftin. Comparat cu un mid-range este un pic mai performant, dar cam scump. Cum am spus la început, la prețul de la Orange de 1700-1800 de lei, este o ofertă foarte bună. La 2200-2300 de lei, cu 100 de euro mai scump, este concurat de modele mai performante. De exemplu LG G6 sau Huawei P10 sau alte modele care anul trecut erau high-end, iar acum sunt la ofertă. Dacă îl prindeți la 1700-1800 de lei este un model bun, care merită cumpărat. Dar atenție mare la preț.
salut.bun review,bun site,felicitari! am o intrebare:ce tip de memorie interna are,eMMC sau UFS? Merci,bafta!
 
Foarte bună întrebarea. Oficial nu avem nicio informație pe tema asta. Dar cei care au testat spun că este eMMC: