Samsung Galaxy Flip4 este îmbunătățit la aproape fiecare nivel față de Flip 3. Însă are un preț foarte mare, iar dotările sale sunt mai degrabă de nivel midrange. Este importantă și plierea, dar nu cred că poți alege un terminal relativ slab doar pentru că se îndoaie. Este practic un Galaxy FE cu ecran pliabil.
Sumarul articolului:
Pro și contra Samsung Galaxy Flip4
Avantaje:
- formatul pliabil îl face compact și plăcut de ținut în buzunar;
- bateria este mai mare ca la variantele anterioare;
- procesor foarte puternic;
- destul de rezistent;
Dezavantaje:
- camere foto modeste;
- autonomia rămâne limitată;
- nu are mufă de căști sau slot de carduri;
- preț foarte mare;
Detalii tehnice Samsung Galaxy Flip4
Ecran: 6.7 inch, Dynamic AMOLED 2X, FHD+ , 120Hz, HDR10+, 1200 nits, Gorilla Glass Victus+
Ecran extern: Super AMOLED, 1.9 inch, 512×260 pixel, Gorilla Glass Victus+
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB UFS 3.1
Camere foto: 12 + 12 megapixeli
Selfie: 10 megapixeli
Dimensiuni: 165.2 x 71.9 x 6.9 mm
Greutate: 187 g
Baterie: 3700 mAh + 25W
OS: Android 12, One UI 4.1.1
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0, Fast wireless charging 15W
Preț: 5.400 / 5.700 / 6.300 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Exact cum se auzise pe surse înainte de lansare, modelul s-a scumpit față de anul anterior. Costă cu aproape 600 de lei peste varianta de bază din 2021, iar acest lucru se simte în ziua de azi. Desigur, putem argumenta că s-au scumpit toate. Materialele s-au scumpit, salariile au fost indexate, costă mai mult curentul pentru fabrică, benzina pentru transport și așa mai departe.
Fold 4 a primit o baterie mai mare, ceea ce este o veste bună. Are o autonomie mai bună decât modelele anterioare. Dar este încă o autonomie limitată și nu prea treci ziua de muncă. Încărcarea rapidă este tot de 25W, foarte slab în comparație și cu telefoane ieftine. Încărcarea wireless are doar 15W, iar dacă vrei încarci ceva folosind Reverse Wireless Charging, aștepți mult și bine pentru că este de doar 4.5W.
Așa cum am scris și la modelele anterioare: Flip are nevoie de o ediție Max sau Ultra. Mai mare, cu baterie mai mare, cu camere foto de flagship. Chiar dacă ar ieși scumpă, aia s-ar vinde. Modelul este slab dotat, are caracteristici de FE, dar preț de flagship. Doar simpla îndoire nu cred că este un atu suficient de important pentru a fi recomandat.
Procesorul este de top, cel mai performant la ora actuală. Snapdragon 8+ Gen 1 a fost optimizat și parcă nu se încinge atât de tare. Parcă gestionează mai bine consumul. Însă Samsung nu reușește să obțină scorurile de performanță ale rivalilor. Cred că și aici acționează vreun sistem de limitare a performanței pentru a scădea consumul de energie și pentru a crește autonomia. Este ca și cum ai lua mașina de curse, dar ai trece-o în modul Eco pentru a consuma mai puțină benzină.
Camerele foto sunt modeste. Da, e și aici o veste bună: senzorul de 12 megapixeli este mai mare decât cel de anul anterior (1/1.76”, cu pixeli de 1.8 nanometri). Dar tot de 12 megapixeli. Și ultrawide este tot de 12 megapixeli și tot deformează pozele groaznic uneori. Camera de selfie rămâne aceeași de 10 megapixeli. Se spune că stabilizarea optică și stabilizarea pentru video este mai bună anul acesta. În teste, imaginile au ieșit ok, dar fără să exceleze precum modelele S22 de exemplu.
Ecranul este și el același din anul anterior. Este doar FHD+, dar are 120Hz și are luminozitatea de 1200 nits. Sticla de protecție este actualizată la Victus Plus, generația nouă. Are sticlă și pe spate, dar și pe ecranul mic plasat lângă camerele de pe spate. Pe el poți vedea notificări fără să accesezi ecranul principal, pentru a prelungi autonomia. Din păcate a fost fake și zvonul că ecranul de pe spate va fi mai mare. De fapt, a rămas la aceleași dimensiuni.
Cutia Samsung Galaxy Z Fold4 conține doar manuale și un cablu USB-C. Orice alt accesoriu trebuie achiziționat separat. Cea mai mare problemă a modelului rămâne prețul. Costă 5.400 lei la lansare (8GB RAM / 128GB stocare). Și urcă la 5.700 lei pentru varianta de 256 GB. Versiunea de top are 512GB de stocare, dar nu oferă mai mult RAM. Totuși costă 6.300 de lei. Mult.
Teste benchmark
Testele de performanță ies bine. De exemplu în Geekbench are rezultate de top, 1.300 single-core și 4.000 multi-core. Clasamentul aici e dominat de Xiaomi 12S Ultra, care are 1324 pe single-core și 4.300 multi-core, cu același procesor. Dar situația nu se repetă și la un test mai complex, cum este Antutu, hotărâtor pentru cei care sunt pasionați de gaming. Flip4 scoate doar 750.000 de puncte în Antutu, în timp ce Xiaomi și alți rivali bat spre 1.000.000 de puncte cu noul procesor Snapdragon 8+.
Stocarea este foarte rapidă și aici a cam bătut toți rivalii în teste. Dar asta ajută doar parțial. Autonomia a fost mai bună decât cea de anul trecut. Telefonul a mers circa 15 ore cu ecran aprins, cu aproape două ore peste cel de anul trecut. Bateria a crescut la 3.700 mAh, cam cu 12% mai multă. Este o veste bună, dar sincer cred în continuare că telefonul acesta are nevoie de un ecran mai mare, plus o baterie mai solidă.
Vedeți mai multe rezultate din testele realizate.
Camere foto
Senzorul foto principal este bun și, mai precis, algoritmii de procesare sunt buni. Totuși, exact ca la iPhone, a venit vremea să aibă și pliabilele senzori foto mai performanți. Avem acum senzorii de 50 de megapixeli foarte performanți. Există și cei folosiți de Samsung la midrange, gen 64 sau 48 de megapixeli. De ce ai pune tot de 12 megapixeli? Cred că este o greșeală.
Totuși, imaginile au ieșit decent. Probabil este nivelul de la Galaxy S10. Camera ultrawide continuă să deformeze foarte tare imaginile. Clădirile din margine par că se răstoarnă peste cele din mijlocul imaginii. Uneori poate fi enervant. Doar OnePlus are un algoritm puternic de corectare pentru ultrawide.
Nu are decât un zoom digital, care strică imaginile. Camera de selfie este mai mult pentru aplicații de conferință și videochat. Pentru poze selfie vă sfătuiesc să folosiți sistemul de selfie cu camerele de pe spate și ecranul mic activ.
Vedeți imaginile realizate cu terminalul. Sunt un pic micșorate și comprimate. Totuși, nici în cele originale nu poți face zoom, deoarece pixelează.
Accesorii mobile
Există multe accesorii de care ai nevoie pentru acest model. În primul rând ai nevoie de un încărcător de priză cu 25 W. Plus un încărcător wireless de 15W . noua generație de telefoane suportă încărcare rapidă wireless cu 15W. Dacă v-ați săturat de cabluri la birou, este mult mai simplu să puneți telefonul pe un suport de încărcare wireless care să mențină terminalul cu ecranul vizibil (pentru notificări), dar care să și încarce bateria cu viteză maximă. Eu cel puțin mă chinui să scot toate cablurile de pe birou. Mi se pare că este mai liber, am eliminat cablul de la căști, cel de la mouse. Iar pentru telefon o să merg tot pe o variantă fără fire.
În fine, v-aș recomanda chiar și niște căști wireless. Nu sunt scumpe, oferă un sunet de calitate și au autonomie bună. Măcar pentru vorbit la volan sunt destul de bune.
Concluzii
Galaxy Flip4 este o actualizare sănătoasă pentru Flip3. La mai multe capitole sunt îmbunătățiri și optimizări. Însă după părerea mea nu este de ajuns. Trebuie făcut mai mare, cu baterie mai mare, cu camere foto de flagship. Încărcarea trebuie să fie rapidă, minim 50W. Iar prețurile trebuie mai bine coordonate cu celelalte flagship-uri Samsung. De exemplu, astăzi poți cumpăra S22 sau S22+ la preț mai bun decât Flip4. Merită simpla pliere un preț atât de mare? Eu zic că nu. Eu n-aș putea folosi un telefon care nu are camere foto de top. Bateria mai mare și încărcarea rapidă ar fi un bonus. Cred că un ecran de 7 sau chiar 7.5 inch ar fi ideal, cu format pătrat și fără colțuri rotunjite. Margini cât mai subțiri, spre invizibile. Baterie de 4.500 mAh. Poate ar fi mai scump, dar ar avea șanse mai bune.