Am testat noul Galaxy Fol4 și sunt relativ mulțumit de el. Rămâne cel mai complet și complex flagship Android. Dar rămân niște puncte care trebuie discutate. Este cel mai scump device de acest gen. Suportul S Pen este limitat la ecranul mare, nu merge pe cel exterior. Doar o cameră foto este mai bună, iar autonomia rămâne încă limitată. Deși este arătos și mai rezistent, modelul nu este deloc confortabil de utilizat, e destul de gros și de greu.
Sumarul articolului:
Pro și contra Samsung Galaxy Fold4
Avantaje:
- este cel mai complex smartphone Android;
- mai rezistent decât generațiile anterioare;
- performanțe hardware puternice;
- camere foto mai bune;
Dezavantaje:
- este cel mai scump de până acum;
- îndoitura este tot vizibilă, depinzi de folie;
- nu are S-Pen inclus;
Detalii tehnice Samsung Galaxy Fold4
Ecran: 7.6 inch Foldable Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1200 nits, 2176×1812 px, Corning Gorilla Glass Victus+
Ecran extern: 6.2 inch Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, 2316×904 px, Corning Gorilla Glass Victus+
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 GB / 512GB / 1TB UFS 3.1
Camere foto: 50 + 12 + 10 megapixeli
Selfie: 4 + 10 megapixeli
Dimensiuni (extins): 155.1 x 130.1 x 6.3 mm
Dimensiuni (pliat): 155.1 x 67.1 x 14.2-15.8 mm
Greutate: 263 g
Baterie: 4.400 mAh + 25W pe fir + 15W wireless
OS: Android 12L, One UI 4.1.1
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.2, IPX8, under display camera
Preț: 8.899 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Samsung Galaxy Fold4m rămâne cel mai complex smartphone dezvoltat pe platforma Android. Ecranul pliabil este “love it or hate it”. Fie îți place să vezi mai mult, ai multi-tasking ușor, citești mai ușor și așa mai departe. Fie vezi îndoitura și te deranjează, nu mai apreciezi deloc restul.
Ecranul mare consumă bateria mai rapid. Poți folosi display-ul de pe capac, este destul de mare pentru a fi folosit ca un telefon normal. Crește autonomia dacă stai pe el. Nu trebuie tot timpul să extinzi ecranul mare, este suficient și ăsta.
Are hardware puternic, specificații de flagship, este mai rezistent decât generația anterioară. Arată bine, marginile sunt metalice, este protejat de noua generație Victus Plus, care ar trebui să fie mai rezistentă la zgârieturi și lovituri. Procesorul este mai bun, camera foto principală este acum de nivel flagship. Autonomia a crescut un pic. Este primul și deocamdată singurul terminal cu Android 12L, platforma adaptată pentru pliabile și dispozitive cu ecran mai mare. Sunt multe noutăți față de Fold3.
Dar, dincolo de aceste mici avantaje, există și probleme. Pe cât de ușor și comod de ținut este Flip4, pe-atât de incomod și greu este Fold. E foarte gros pliat, ceea ce nu prea se întâmplă la celălalt. Sau nu se observă, nu știu.
Autonomia este ok, mai bună ca la Fold3, dar nu cu mult. Tot se termină rapid cu ecranul deschis, este mai ok folosind doar ecranul mai mic. Dar nu cumperi un astfel de device pentru ecranul mic. Logic, ar fi trebuit și aici o baterie mai sănătoasă. Dar cum este gros/greu, probabil nu va vedea prea curând o baterie mai mare.
Formatul rămâne problematic. Raportul ecranului este 3/2.5, foarte aproape de pătrat. Practic nu vezi ok nici filmele, nici unele jocuri. Dar este adevărat că poate fi un avantaj în jocurile în care ai nevoie să vezi mai mult pe hartă. Pentru web, mailuri, social media sau pentru citit ebooks este perfect. Mai ales pentru cei care nu văd bine.
Prețul este altă discuție. Anul trecut, Fold3 fusese lansat la 7.999 lei. Chiar și așa era scump. Însă acum, prețul oficial 8.899 lei este chiar mare. Desigur, optimizări, componente noi, materiale mai rezistente. Alții vând telefoane ne-pliabile la acest preț. Însă este foarte adevărat că poți cumpăra și două-trei alte flagship-uri Android cu acești bani. Depinde de bugetul fiecăruia și de necesitățile sale.
Teste benchmark
Este primul flagship Samsung care scoate scoruri mari în teste. Deși sunt și altele cu specificații similare, ele nu reușeau să performeze. Acum Fold4 scoate scoruri demne de telefoanele de gaming. În Antutu a trecut de 1 milion de puncte, spre deosebire de Flip3 care are același procesor și hardware similar. Scorul Geekbench V este superior de asemenea. Dar nu este cu mult peste. Single-core de 1.330 de puncte, iar multi-core de 4089 puncte. Acest test performează mai bine pe iPhone, dar diferă platforma. Pe Android, cel mai mare scor single-core este 1.345. Iar multi-core în versiunea a cincea este pe la 4.300.
Autonomia a ieșit de 15 ore și 37 de minute cu ecranul pliat. Iar dacă vrei display mare, doar 11 ore și 20 de minute de utilizare. Probabil într-un mod de folosire combinată – 30% închis, 30% ecran mic și restul ecran mare, autonomia va fi mai mare. Este posibil să treacă ziua de lucru, dacă nu aveți sesiuni foarte intense (care să ducă la încingere și descărcarea mai rapidă a bateriei).
Vedeți mai jos testele realizate.
Camere foto
Camera de sub display-ul mare rămâne un punct de controversă. Intenția este bună: să fie sub display, invizibilă, dar să poată fi folosită la conferințe, apeluri video și altele asemenea. Dar a rămas acel modul de 4 megapixeli, cu rezultate slabe la selfie-uri. Ori camera frontală tocmai pentru asta este. Să faci selfie-uri bune. Oricum, eșuează și la partea cu ascunderea, se vede în diverse poziții sub ecran, uneori tot e deranjant pentru că nu este centrată. Camera de pe capac, de 10 megapixeli, este mai potrivită pentru fotografii selfie. Ar fi trebuit o alternanță aici, să pună una ultra-wide și una normală. Ar fi fost util pentru pozele de grup.
Camera de pe spate, senzorul principal de 50 de megapixeli, atinge nivelul flagship. Procesează foarte bine imaginile, chiar și cele pe lumină slabă. Se descurcă în situațiile umbră/lumină, poți folosi telefoto 3x sau camera ultra-wide la nevoie. În fine, un sistem de nivelul flagship. Vedeți mai jos imagini realizate, dar le-am micșorat pentru a le urca aici.
Accesorii pentru Fold4
Pentru un astfel de flagship veți avea nevoie să comandați separat încărcător 25W și încărcător wireless. Samsung nu mai pune astfel de accesorii mobile în cutie. Probabil ar fi bine să aveți un încărcător auto. Poate chiar și un set nou de căști wireless, deși aici mai bine mergeți pe căștile Samsung.
Concluzii
Samsung Galaxy Fold4 este cel mai complex și puternic flagship Android la ora actuală. Dar formatul nu este optim, autonomia nu e tocmai bună, iar rezistența în timp rămâne de văzut. Deocamdată este și foarte scump, deci este dificil de recomandat.
Zic totuși, că e mai bun ca și fold-ul de la iPhone, nu? Dar, dacă nu exista, era mai bun? Poate încă unii nu realizează ce tehnologie se folosește aici. Vreți ca în 2-3 ani să scoată un fold perfect, pentru gusturile ”alese” ale tuturor. Omul…un animal mereu nemulțumit. Mi se pare absolut pomană la 9000 de lei așa ceva.
 
Din păcate Apple nu a făcut încă un Fold. Dar probabil va face pe viitor. Sunt 2 critici principale: îndoitura din mijloc și autonomia scăzută. Dar și faptul că este foarte scump. Deci mai este de lucru 🙂
 
Camera foto nu este nicidecum la nivelul unui flagship. Pozele nu sunt nicidecum OK, niciuna dintre ele – şi nu este vina fotografului. Sau, cine ştie, probabil că micşorarea rezoluţiei, pentru a putea fi urcate aici, a dus la aceste rezultate. Oricum, să dai 9.500 lei ca să obţii astfel de imagini… no way.
 
Salut, pe Fold4 camera a fost actualizată și este de 50 de megapixeli. Ce zici tu acolo se aplică la modelele mai vechi.