Samsung Galaxy Fold5 mi-a plăcut, încet-încet se strecoară pe sub piele și devine tot mai interesant. Da, formatul ecranului extins, aproape pătrat, continuă să fie o problemă, dar cred că este util în unele aplicații, precum Instagram sau cele pentru desenat sau scris. Ecranul mare este util deseori, îți dă flexibilitate, vezi mai bine, faci mai multe pe el. Procesorul actualizat și partea de hardware puternică fac din Fold5 un flagship incontestabil. Stă bine și la foto, iar autonomia a ieșit surprinzător de bine. Mă bate gândul să trec la un astfel de pliabil pe viitor. De asemenea, mi-am reconfirmat faptul că viitorul aparține telefoanelor pliabile.



Pro și contra Samsung Galaxy Fold5

Avantaje:

  • formatul pliabil îl menține compact;
  • bateria ține mai bine;
  • procesor foarte puternic;
  • destul de rezistent;

Dezavantaje:

  • camere foto ok;
  • ecranul pătrat e cam inutil uneori;
  • preț foarte mare;

Detalii tehnice Samsung Galaxy Fold5

Ecran complet: 7.6 inch, Dynamic AMOLED 2X, 2176×1812 pixeli, 120Hz, HDR10+, 1750 nits
Ecran extern: 6.2 inch, Dynamic AMOLED 2X, 2316×904 pixeli, 120Hz, Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy
GPU: Adreno 740
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB / 1 TB UFS 4.0
Camere foto: 50 + 12 + 10 megapixeli
Selfie: 4 + 10 megapixeli
Dimensiuni: 154.9 x 129.9 x 6.1 mm
Dimensiuni pliat: 154.9 x 67.1 x 13.4 mm
Greutate: 253 g
Baterie: 4400 mAh + 25W
OS: Android 13, One UI 5.1.1
Tehnologii: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.2, Fast wireless charging 15W
Preț: 9.399,99 / 9.999,99 / 11.199,99 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4]

Impresii după testare

Scriam și anul trecut că Fold devine un flagship incontestabil. Chiar dacă nu are și camerele foto ale unui S23 Ultra, are un hardware puternic, dotări de top, design și materiale premium, software puternic. Este și rezistent la apă (IX8).

Samsung a folosit un nou tip de balama, care nu mai lasă spații între cele două ecrane. Îndoitura este tot vizibilă, dar parcă nu așa de tare. Balamaua și rearanjarea unor componente fac telefonul mai subțire (și extins, și pliat). Și este mai ușor decât cel de anul anterior. Dar pe de altă parte are aceleași ecrane, aceleași camere foto, aceeași baterie ca anul trecut.

Procesorul nou este foarte bun. Atât pentru aplicații, cât și pentru jocuri. Este asociat cu stocare nouă, mai rapidă (UFS 4.0). În plus, memoriile DDR5 cresc și ele viteza de acces la informații. Un utilizator avansat va simți diferența față de telefonul actual. Un utilizator normal însă, poate adopta desigur și Fold4 sau Fold 3, ele în continuare rămân ideale pentru primele experimente cu acest format pliabil.

Balamaua este nouă și aici, nu mai lasă spațiu între ecrane, nu intră mizerie și stă folia mai strânsă. Îndoitura s-a mai redus și devine tot mai invizibilă. Cadrul pare mai rezistent, iar primele teste de îndoire sau zgâriere arată că a supraviețuit foarte bine.

Ecranele, bateria integrată sau camerele foto sunt cam aceleași. A evoluat partea de software și procesare foto/video, dar și gestionarea bateriei. Autonomia a ieșit foarte bună, dar senzorii sau bateria nu s-au modificat. Ecranele de anul acesta au primit extra-luminozitate. La nevoie în soare pot atinge 1750 de nits. Păcat că nu sunt alte noutăți. Camera din ecranul mare rămâne aceeași de 4 megapixeli. Este utilă în unele aplicații, dar nimeni nu o preferă. Camera din ecranul extern, de 10 megapixeli, poate scoate imagini standard ok. Dar nu este ceva cu care să te lauzi. Însă Samsung a tot luat astfel de decizii, inclusiv pentru seria Galaxy S.

Din fericire senzorul de 50 de megapixeli este foarte bun. Imaginile ies corect, chiar și pe lumină slabă, cu mici excepții. Puteți vedea mai multe în clipul video, în partea a doua. Camera ultrawide este bună, camera de zoom 3x se descurcă. Sigur, nu are el periscop. Dar am făcut poze cu Luna la 10x și sunt destul de bune.

Bateria a ținut peste medie, dar este tot de 4.400 mAh. Probabil tot ceva adaptare software. Încărcarea este tot de 25W, când rivalii au dus modelele flagship la 120W. Acum chinezii vor trece la 150W și probabil se duc spre 240W, iar Samsung mai așteaptă până să aducă actualizări.

La final, rămâne de discutat prețul. Practic, avem un telefon cu ecran extern HD+ și o tabletă la interior care are FHD+. Dotări hardware bune, concept pliabil interesant și poate chiar util. Acces la S Pen și software avansat. Design premium și materiale pe măsură. Rezistență mai bună și un rating privind apa de IPX8 (adică nu rezistă la praf). Dar varianta de bază este 9.399,99 lei. Iar cea de 512GB spre 9.999,99 lei. Versiunea de 1TB sărind de 11.000 de lei. Este foarte mult pentru un astfel de gadget. Există modele flagship concurente la prețuri mai bune, cu mult mai bune.

Se zvonea că anul viitor Samsung va face modele Fan Edition pentru pliabile. Sper să facă asta și să le facă mai accesibile. Să aibă dotări de la Galaxy A, dar și prețuri de Galaxy A. Pentru că asta va stimula vânzările și nu nu prețurile mari de acum.

Teste benchmark și autonomie

Am rulat toate testele și am observat ceva interesant. Era logic că autonomia telefonului este mai bună folosind doar ecranul mic. Dar nu știam că performanțele vor crește dacă folosești ecranul extins. Este pentru prima dată când observ acest lucru. Autonomia a ieșit decentă fără niciun fel de setare, cum a venit din fabrică. Dar dacă limitați un pic consumul (Power Saving activ, ecran cu refresh normal, culori normale, luminozitate redusă), atunci rezultatele sunt spectaculoase. Aproape 20 de ore pentru ecranul mic și peste 16 ore cu ecranul mare extins.

Rezultatele sunt bune, peste nivelul atins de S23 Ultra la momentul testării. De exemplu, Antutu a trecut de 1.455.000 de puncte. Iar la Geekbench peste 2000 single-core și 5.300 multi-core. Vedeți mai jos mai multe rezultate.

Camerele foto

Din păcate nu au actualizat senzorii foto. Camera principală de 50 de megapixeli este foarte bună. Probabil este același senzor principal de pe S23 Plus. De fapt, cred că toți trei sunt aceeași de pe variantele de bază ale S23. Nu are periscop sau alte camere mai avansate, dar poți face 5x sau chiar 10x la calitate bună. Vedeți mai jos imagini cu Luna.

Camera de selfie este decentă, am văzut unul cu 4 megapixeli și mai multe cu 10 megapixeli. Sunt decente, nu am nimic de comentat. Doar că e păcat să fi liderul industriei și să nu pui camere mai bune de-atât.

Accesorii mobile

La acest nivel de preț, vă recomand neapărat huse și folii de protecție suplimentară. Păstrând telefonul cât mai perfect, fără zgârieturi și semne, veți putea anii următori să aplicați la oferte buy-back excelente sau să îl vindeți la preț mai bun. Atât Samsung, cât și partenerii săi, oferă bani mai mulți dacă telefonul este în stare bună. La fel și pe site-uri de anunțuri sau amanet. Deci atenție maximă la protecție. De asemenea, nu oferă în cutie încărcător, așa că vă recomand unul de 25W. Ăsta merge și cu cablul inclus de Samsung în cutie.

Concluzii

Samsung Galaxy Fold5 este un flagship incontestabil. Oferă un body premium, design bun, materiale avansate, rezistență peste așteptări. Performanța hardware este foarte bună și are toate tehnologiile noi de care aveți nevoie. Camerele foto sunt bune și ies imagini de bună calitate. Bateria este ok, ține mai bine decât anii trecuți. Însă trebuie spus că diferențele față de Fold3 sau Fold4 sunt relativ mici și că noul device are un preț foarte mare. Ceea ce îl face cam greu de promovat în momentul de față.

Galerie foto