Samsung Galaxy NX este un mirrorless reușit cu Android și conexiune 3G/4G, care poate acoperi rapid și la calitate bună orice eveniment – că vorbim de mitinguri, sport, dar și evenimente de zi cu zi. Calitatea fotografiilor este surprinzător de bună, însă, așa cum scriam, Samsung sunt pe un trend ascendent în zona foto și continuă să îmbunătățească performanța. Practic Galaxy NX duce mai departe și la alt nivel proiectul Galaxy Camera și au fost eliminate majoritatea problemelor pe care le-am subliniat la S4 Zoom. E clar că anul viitor vom vedea produse la nivelul competiției japoneze și se pare că specializarea în Android va începe să fie un diferențiator pentru Samsung. 

Samsung Galaxy NX
Samsung Galaxy NX

Click pe imagini pentru mărirea lor…

Într-adevăr, cele trei gadgeturi nu concurează, atacă segmente diferite, dar dacă ai bani în acest moment pentru a cumpăra unul dintre modele, mai bine alegi camera compactă cu Android sau pe cea mirrorless. S4 Zoom este mult mai portabil și ai de asemenea telefonul activ, dar are cele mai mari probleme la operare și calitatea imaginii.

Mi-a plăcut la Galaxy Nx:
– calitatea bună a imaginilor realizate (am testat cu obiectiv de kit);
– accesul la Android și la zecile de aplicații de editare și sharing de poze;
– acces rapid la sharing pe rețele sociale;
– acces la rețeaua 3G/4G pentru transfer rapid de date/sharing/e-mail;
– faptul că poți schimba obiectivele, cel de kit e slăbuț;
– are viewfinder;
– gripul foarte bun și faptul că face fotografii rapid;
– transfer rapid de fotografii și clipuri pe device-uri Samsung;

Rămân de discutat:
– mulțimea de moduri de lucru și dificultatea de a schimba rapid între ele;
– pornește destul de greu dacă e închisă complet;
– pierzi câteva secunde din Android pînă e gata să fotografieze;
– evident, prețul;

Samsung Galaxy NX – impresii

Camera din față amintește de primele generații mirrorless, seamănă cu Lumix G2 ca idee. Din spate însă, nicio asemănare, aici fiind extrem de asemănătoare cu Galaxy Camera. Ecranul mare, touchscreen, plus o rotiță/buton care poate schimba în anumite limite scena aleasă pentru fotografie. Mi-a plăcut grip-ul este foarte bun, mult peste alte mirrorless-uri care sunt prea mici pentru a le ține în mână. Un astfel de grip îți permite să faci pozele fără miști foarte tare obiectivul. De mișcat tot se mișcă, dar e altfel când ai grip serios. Body-ul arată similar cu cel de la Samsung NX20, o cameră care se mișcă mai încet, dar este mai accesibilă ca preț. Obiectivul de kit este același la aceste modele.

Mi-a plăcut faptul că are viewfinder, un avantaj pentru toți cei pasionați cu adevărat de fotografie. Fără viewfinder ești limitat la ceea ce vezi pe ecran, e ca și cu ai face pozele cu telefonul. Se poate, dar nu este cea mai eficientă metodă.

Mi-a plăcut că are un procesor mai rapid decât Galaxy Camera, Android 4.2.2 este mai rapid, are procesor dedicat pentru fotografie. Deși nu este cea mai rapidă experiență (NX300 pare mai rapid) oricum s-a îmbunătățit experiența considerabil de la Galaxy Camera încoace.

Cu Android poți folosi aplicații tip Whatsapp sau Instagram, dar și soluții de editare foto precum Photoshop Express sau Pixlr. Stochezi imaginile în cloud, pe Flicr sau în albumele Google+ (ex-Picasa). Autonomia a fost ok, neașteptat de bună pentru un device Android. Fiind făcut de Samsung are aceeași interfață ca la telefoane, deci dacă ai utilizat vreodată un smartphone Galaxy vei ști imediat ce ai de făcut pe ecran.

Galaxy NS Android home
Galaxy NS Android home

Un alt lucru excelent este că se încarcă pe micro-USB ca orice telefon, de la laptop, de la încărcătorul de mobil, de la încărcător din mașină. Camera este suficient de ușoară și tocmai bună de luat la drum oricând.

Aplicația de cameră foto realizată de Samsung este destul de complexă, include scene și setări de la Galaxy Camera, Galaxy S4 și S4 Zoom, dar mi s-au părut mai multe decât la celelalte device-uri. De asemenea include control manual aproape complet, dar și moduri artistice pentru fotografiile de Instagram, Twitter și altele asemenea.

Stocarea se face în memoria internă, ca la telefon, dar poți să adaugi de asemenea un micro SD, ceea ce este o chestie utilă dacă ai mult de fotografiat/filmat și nu vrei să transferi mereu fișiere sau să le urci în cloud pe conexiunea de date mobile.

Detalii tehnice

Nu am să fac o listă cu toate detaliile tehnice, le găsiți în articolul de la lansare, dar și pe orice magazin online de altfel. Vroiam să arăt doar că are dotări peste medie, spre deosebire de Galaxy S4 Zoom. Procesorul este quad-core la 1,6 GHz, botezat Pega Q, este o versiune de Exynos despre care nu dau multe detalii. Procesorul de imagine este Drime IV, dezvoltat in-house de Samsung, care este prezent și pe NX300. Oferă viteză de reacție și culori bune, după cum spuneam și în review-ul NX300, este bun, aproape de calitatea NEX.

Display-ul este de 4,8 inch, pare foarte mare în mână, oferă imagini de calitate și poți vedea destul de bine ce fotografii ai făcut. Nu e totuși ca pe monitor, dar poți face zoom în imagini și poți vedea detaliile ok. Este un LCD TFT, cu alte cuvinte este “mai puțin albastru” decât ecranele Super AMOLED de la telefoane.

Senzorul de imagine este mare, APS-C, de 20,3 megapixeli. Astfel poate crea imagini de calitate bună, prin combinația dintre senzorul mare, lentile și procesorul de imagine. Bateria este de 4.360 mAh, iar camera poate trage imaginile RAW (durează 3 secunde să scrie una). Autofocusul merită menționat, pentru că folosesc un sistem hibrid care folosește și detecția de fază și pe cea de contrast. Astfel știe să facă fotografii ok în majoritatea situațiilor. Stă bine la imagini în rafală, face 8 cadre pe secundă fără probleme, dar știe să facă și 30 de cadre pe secundă, la o rezoluție de 5 megapixeli. Știu niște bloggeri care ar fi fericiți să facă asta la evenimente 🙂

Nu am avut ocazia să testez blițul încorporat, dar am făcut niște poze foarte bune pe înserat, destul de curate pentru o cameră care nu este DSLR și ținând cont că sunt făcute din mână. Am pus sample-urile în galerie.

Se poate controla foarte ușor expunerea (+/- 3) și are sensibilitate ISO de la 100 la 25.600, dar de la 3200 în sus e zgomotos. În plus poți seta white balance, are 7 moduri presetate, Auto și Custom pentru fineșuri. Poți folosi de asemenea Bracketing, chestie pe care am descoperit-o odată cu aparatele foto “fără HDR”.

Filmează Full HD la 25 sau 30 de cadre pe secundă, o calitate obișnuită și fără stabilizare prea bună. De altfel nici în fotografie nu se remarcă stabilizarea. Ei folosesc un sistem de stabilizare senzor-shift, după părerea mea tehnologia poate fi “tricky”.

NX camera - sample
NX camera – sample

Concluzii

Prețul rămâne principalul adversar al acestei camere foto, care în rest rămâne reușită ca și combinație între mirrorless și Android, între pasiunea pentru fotografie și “social lifestyle”. Este o cameră foto “de eveniment” – ușor de cărat, conectată în permanență, dotată cu aplicații de editare și de sharing. Rapidă, ușor de folosit și interesantă. Totuși, cumpărătorii de camere foto – mai ales în România – tind să aleagă DSLR la nivelul acesta de preț. Nu este cel mai scump mirrorless, este un pic peste nivelul mediu, ceea ce ar justifica prețul. Pentru cei super-conectați, care sunt obișnuiți deja cu gadgeturi mai scumpe, este un aparat foto excelent.

Galerie foto