Samsung Galaxy S20+ este cea mai echilibrată alegere din noua serie, mi-a plăcut modelul compact Galaxy S20 și sunt deja convins că Ultra este spectaculos. Dar pentru cei care vor un model flagship nici prea mare, dar nici prea mic, S20+ este alegerea perfectă.

Pro și contra

Avantaje:

  • procesor de top;
  • camere foto performante;
  • ecran de calitate foarte bună;
  • filmare 8K;
  • baterie de mare capacitate;

Dezavantaje:

  • este mai scump decât S20;
  • nu are camera de top de pe Ultra;

Detalii tehnice Samsung Galaxy S20 Plus

Display: 6.7 inch Dynamic AMOLED 120 Hz, 3200X1440 px, Corning Gorilla Glass 6
Procesor: Exynos 990
GPU: Mali-G77 MP11
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 GB
Camera foto: 64+12+12+ TOF 3D
Selfie: 10 megapixeli
Baterie: 4.500 mAh, 25W Fast Charging
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC
Dimensiuni: 161.9 x 73.7 x 7.8 mm
Greutate: 186 g
Preț: 4.799 lei

Review Samsung Galaxy S20 Plus

Producătorul sud-coreean continuă anul acesta strategia cu trei produse flagship distincte în prima parte a anului. Doar că anul acesta nu mai avem un model ieftin precum Galaxy S10e, ci avem modelele normale S20 și S20+, plus un model care le bate la toate specificațiile, S20 Ultra, care va fi și cel mai scump. Aștept să ajungă zilele astea la teste, deci o să povestim curând despre el. Lăsând la o parte Ultra, Galaxy S20+ rămâne un smartphone bine dotat, premium, care arată bine și are toate funcțiile de care aveți nevoie. Iar faptul este apropiat ca preț de S20 îi conferă un ușor avantaj.

Design-ul este similar la toate modelele din 2020, inclusiv modele Lite sau seria A. Partea frontală este doar ecran și camera de selfie este ascunsă într-o gaură, iar anul ăsta marginile ecranului nu sunt chiar curbate. Există o mică curbură pe margini, dar ecranul per-total pare plat. S-a discutat online că ar fi din cauza faptului că au avut nevoie de rata de refresh de 120Hz, unul dintre atuurile din specificații, dar care are o utilizare reală interesantă doar pentru jocuri video. Mie personal îmi place mai mult marginea curbată mai pronunțată, cum avut în trecut Samsung și acum este vizibilă la Mate 30 Pro de exemplu. Înțeleg însă faptul că aveau nevoie de rata de refresh mare din cauza competiției și a fost necesar să meargă pe versiunea asta.

Ecranul Samsung Galaxy S20 Plus este de o calitate foarte bună, rezoluție maximă 3200×1440 pixeli, 6.7 inch și este un Dynamic AMOLED din a doua generație. Are cea mai bună luminozitate în aer liber din ce am testat eu și densitate 525 ppi, cu un format ok 20:9. Mi se pare mult mai bun decât modelele cu format 21:9 pe care le-am testat, deși acesta ar fi un mod cinema mai real. Totuși, deocamdată modelele 21:9 par să fie prea înguste și înalte, așa că mă bucur că nu au mers mai departe.

Procesorul este printre cele mai bune de anul acesta, Exynos 990 stă bine în teste și este comparabil cu Snapdragon 855+, peste 855, dar relativ sub 865. Există în SUA sau Asia o ediție Galaxy S20+ cu Snapdragon 865, sigur are performanțe mai mari. Dar Exynos 990 nu este deloc rău: are două nuclee custom realizate de Samsung, Mongoose M5, la 2.73GHz, plus două nuclee ARM Cortex-A76 la 2.5GHz și alte patru nuclee economice ARM Cortex-A55. Vedeți ce teste am făcut pe el. Se pare că Samsung a redus frecvențele maxime și acest lucru a dus la scoruri mai mici decât Snapdragon 865 (2.84 GHz). Acceleratorul grafic este Mali-G77 MP11, destul de bun, iar telefonul vine doar în ediția cu 8GB de RAM și 128GB de stocare internă, plus slot de carduri de memorie.

Evident, camerele foto sunt vedete acestui model, fără să atingă perfecțiunea de la Ultra, totuși sunt senzori buni și dau rezultate peste așteptări. Au ieșit foarte bine pozele fără să aibă mari probleme nici pe întuneric. Desigur, cu cât scade lumina ai nevoie de setările manuale și nu de cele standard. Dar se descurcă decent oricum. Camera principală de 64 de megapixeli este capabilă să filmeze 8K sau să facă slow-motion la 960 de cadre pe secundă la 720p. Senzorul ToF 3D permite o mai bună recunoaștere a subiectului care urmează să fie fotografiat și ajustează instant setările pentru imagini mai bune. Camera de selfie este de 10 de megapixeli, mi se pare ok. Ar fi mers iar să pună și 3D ToF frontal, dar ar fi schimbat aspectul și se pare că au vrut neapărat să fie camera fix în mijloc. Vedeți mai jos ce teste am făcut.

Acumulatorul de 4.500 mAh ține destul de bine, cel puțin a depășit Galaxy S20 cu aproape o oră și jumătate, chiar dacă are și ecranul mai mare. Transformat din test în utilizare normală, probabil ține cu vreo 3 ore în plus și depășește 24 de ore de folosire normală. Singura problemă care se poate reproșa telefoanelor Samsung este că pierd mult din baterie peste noapte – cam 10-15 procente, în timp ce alte telefoane nu scad decât cu 1-2% dacă nu le folosești când stau idle.

Să trecem la teste și autonomie, apoi prin camera foto, iar la final câteva concluzii.

Teste hardware și autonomie

Mă așteptam la Galaxy S20+ să stea foarte bine în testele de peroformanță, date fiind specificațiile care se cunoșteau cu mult înainte de lansare. Singura surpriză legată de specificații a fost faptul că acest model nu are versiuni cu mai mult RAM, doar varianta 8GB RAM / 128 GB de stocare internă. Are slot pentru carduri de memorie microSD, dar dacă îl folosiți trebuie să renunțați la dual-SIM pentru că ocupă același spațiu cu a doua cartelă.

Viteza de scriere/citire este maximă, se vede din teste că folosesc tehnologie de ultimă generație, de-asta se și mișcă totul fluent. Autonomia a ieșit de circa 14 ore cu ecran pornit și procesorul activat continuu, dacă folosiți telefonul normal ar trebui teoretic să atingeți peste 28 de ore, cel puțin dublu, adică, într-un scenariu cu plecat la 7 și venit seara la 7, dacă închideți telefonul pe la miezul nopții ar trebui să aibă 50% și să țină o bună parte din ziua următoare fără alte încărcări.

Camera foto Samsung Galaxy S20 Plus

Unul dintre elementele cele mai interesante de la seriile noi Galaxy S este camera foto. În mod tradițional au avut camere foto foarte bune, peste competiție, iar anul ăsta nu este o excepție. Totuși, trebuie spus că S20+ are camera de 64 de megapixeli și nu pe cea de 108 megapixeli care vine pe Ultra. Abia aștept să o testez și pe aceea. Camera S20+ s-a dovedit foarte bună, singurul lucru pe care îl pot reproșa este faptul că senzorul mare de 64 de megapixeli este pus pe lentila cu zoom optic 3x, astfel nu poți face imagini de mare rezoluție decât de la distanță. Camera foto principală este de 12 megapixeli, iar camera ultra-wide este utilă, dar tot de 12 megapixeli. Tare aș fi vrut să fac o fotografie de aproape cu 64 de megapixeli să o pot analiza pe monitor.

Înțeleg de ce Samsung a ales să pună senzorul mare la zoom – acolo se pierd cel mai des detalii din cauză că oamenii încearcă să fotografieze de la mare distanță și un senzor mai mic ar produce zgomot și pixelare. Este o decizie ok, doar că aș fi preferat și camera normală tot de 64 de megapixeli sau măcar de 48 de megapixeli, care să ofere mai multe detalii în imagini. Sigur că pozele ies ok și cu cea de 12 megapixeli, dar cred că este același modul de pe telefoanele din anii trecuți. Probabil nu au avut loc efectiv să pună mai mulți senzori de mari dimensiuni.

Totuși și cel de 12 megapixeli este un senzor mare, peste medie. Dacă noul model de 64 de megapixeli are 1/1.72″, un format mare, cel de 12 megapixeli are 1/1.76″, doar cu puțin mai mic, dar destul de mare comparat cu alte modele de aceeași rezoluție. Dau exemplu chiar camera de selfie, de 10 megapixeli, care are însă un senzor de 1/3.2″, adică aproape la jumătate ca dimensiuni. Cu cât senzorul este mai mare captează mai multă lumină și informație, iar fotografia are șanse să iasă cât mai bună.

Vedeți în galeria foto ce imagini am realizat – rețineți că sunt micșorate și comprimate pentru a le putea urca pe blog. Dacă vrea cineva originalele puteți să îmi scrieți pe adresa de la contact.

Huse de protecție Samsung Galaxy S20 Plus

Recomand ca de fiecare dată când vă cumpărați un smartphone nou să luați husă de protecție și dacă puteți să puneți și folie pe ecran. Astfel veți proteja mai bine telefonul și apoi veți avea un produs nou pentru mai mult timp, fără zgârieturi, fără semne, ferit de eventualele căderi și așa mai departe. Atunci când ai aproape 5.000 de lei pentru un telefon nou investiția în huse și folii este chiar minimă. Vă dau exemplul celor de pe MobileDirect care sunt ieftine, bune și ajung la voi foarte rapid.

Concluzii

Samsung Galaxy S20+ este modelul intermediar, nici compact precum S20, dar nici foarte mare precum S20 Ultra. Este deci alegerea echilibrată, nu este cu foarte mult mai scump decât modelul mic, dar sensibil mai ieftin decât modelul de top. Desigur, are ecran mai mic, baterie mai mică și camera foto de 64 în locul modulului de 108 megapixeli. Dar costă 4.799 lei față de 6.499 lei pentru modelul de top. Cel mic costă 4.399 lei, deci destul de aproape. Alegerea cea mai bună, prin raport calitate/preț este S20+. Desigur, fanii Samsung vor dori produsul de top, deși eu continui să mă gândesc la Note 20 care va fi modelul anului 2020.

Galerie foto