Am avut ocazia să testez versiunea compactă Samsung Galaxy S20, cel mai performant model cu ecran de 6,2 inch, numai bun pentru utilizatorii care s-au săturat de ecrane mari. Are cam toate elementele unui flagship Samsung, este performant, dar în același timp este cel mai accesibil din seria nouă. Puteți vedea și versiunea video, dar am și scris tot ce era de spus despre noul model.
Pro și contra
Avantaje:
- design modern excelent;
- performanțe maxime;
- baterie de mare capacitate;
- camere foto foarte bune;
- format compact, ecran excelent;
Dezavantaje:
- îi lipsește o cameră față de S20+ și zoom-ul de la Ultra;
- rămâne destul de scump;
Detalii tehnice Samsung Galaxy S20
Display: 6.2 inch, Dynamic AMOLED 120 Hz, 3200×1440 pixeli, Corning Gorilla Glass 6, HDR10+
Procesor: Exynos 990
GPU: Mali-G77 MP11
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 GB
Camera foto: 64+12+12 megapixeli
Selfie: 10 megapixeli
Baterie: 4.000 mAh, 25W Fast Charging
Preț: 4.299lei
Mai multe specificații sunt aici.
Review Samsung Galaxy S20
Am reușit să testez și anul acesta și Galaxy S20 și modelul Galaxy S20 Plus, aștept acum să ajungă și Ultra zilele următoare. Revin cu articol despre S20+, care mi se pare foarte bun și nu foarte scump comparat cu S20. Probabil luni.
Ca de obicei, am apreciat telefonul pentru dimensiunile reduse, astăzi devine tot mai greu să găsești modele smartphone compacte, dar care să aibă dotări harware de ultimă generație. Majoritatea sunt telefoane mai vechi, de acum doi-trei ani, iar cele noi care sunt compacte au dotări mediocre, fie procesoare Mediatek, fie camere foto slabe. Așa că este de lăudat inițiativa Samsung de a face și un flagship compact.
Pe de altă parte, S20 nu continuă seria Galaxy S10e, un model care rămâne deocamdată unic în istoria flagship-urilor. Modelul Galaxy S20 simplu vine cu ecran 2K și care din cauza faptului că este compact are o densitate foarte bună (563 ppi) și oferă contrast și culori mai bune. aanul trecut, pentru a avea preț bun au mers pe ecran FHD+ și probabil fanii seriei au evitat din cauza asta acest model. Dar este adevărat, era mai ieftin S10e la momentul lansării. Pe de altă parte, ca în fiecare an, curând discuțiile se vor muta spre Galaxy Note 20 și vom vedea cum pe parcurs seria S20 se ieftinește. După lansarea Note vor fi mai accesibile, după Black Friday prețul va scădea iar și tot așa.
Samsung Galaxy S20 vine cu hardware de top, cu procesorul Exynos 990, care este printre cele mai puternice la ora actuală, cu o arhitectură specială Samsung. Are două nuclee custom realizate de inginerii sud-coreeni, la 2.73 Ghz (Mongoose M5), plus 2 nuclee ARM Cortex-A76 la 2.5 GHz și alte patru nuclee economice ARM Cortex-A55. Acceleratorul grafic este printre cele mai puternice de anul acesta, ARM Mali-G77 MP11, iar telefonul dispune de 8 GB de RAM și 128GB de stocare internă, plus slot de carduri de memorie.
Camera foto de pe spate trei senzori, cel de zoom de 64 de megapixeli, cu senzorul nou Samsung, zoom optic 3x, camera principală de 12 megapixeli, precum și o cameră ultra-wide de 12 megapixeli. Acest model nu are nici senzor de adâncime de câmp, nici senzor ToF 3D pentru focus mai bun, deci se bazează pe tehnologia de autofocus normal. Totuși, este de notat că filmează 8K (7680x 4320 pixeli), precum și 4K și Full HD.
Camera de selfie este în display, un senzor normal de 10 megapixeli, care se descurcă ok. Vedeți mai jos testele foto realizate. La toate astea se adaugă o baterie de 4.000 mAh, care se descurcă ok. Nu a avut cea mai bună autonomie la teste, dar am citit că la asta contribuia de fapt și ecranul pe 120Hz, cea mai bună autonomie este la rezoluție mică și rată de refresh de 120Hz.
Telefonul arată bine, exact ca modelele mai mari, stă însă comod în mână, este plăcut și cred că este cea mai echilibrată variantă a acestui model. Sticla de protecție este Corning Gorilla Glass 6, sper că rezistă mai bine decât versiunile anterioare.
Teste hardware
Am realizat pe Samsung Galaxy S20 cam toate testele hardware disponibile, iar în clipul video găsiți și testul de display. Un test audio este disponibil în review-ul video la S20+. Procesorul este foarte puternic și iese foarte bine în toate testele. De asemenea, modelul are o stocare extrem de rapidă, a ieșit peste principalii rivali la acest capitol. Mai mult, pe partea de viteză de Internet, din testele realizate a ieșit peste multe alte modele.
După cum vedeți, testul de autonomie a ieșit circa 12 ore și 15 minute cu ecranul pornit și procesorul turat. Adică cel puțin 24 de ore în modul normal de utilizare. Cred că putem spune că vă întoarceți seara cu suficientă baterie să nu necesite neapărat încărcarea peste noapte. Pe de altă parte, dacă plecați dimineața cu 30%, o să aveți nevoie de încărcare rapid. Dar suportă încărcare rapidă cu 25W sau wireless charging cu 15W. Poate fi folosit pentru a reîncărca wireless alte dispozitive, de exemplu căștile sau ceasurile smart care suportă funcția.
Camera foto Samsung Galaxy S20
Avem pe spate o cameră triplă și vedeta de anul acesta este clar senzorul de 64 de megapixeli. Înțeleg de ce a fost pus pe lentila de zoom: tocmai acolo se pierde din calitatea imaginilor și era nevoie de un senzor mare (1/1.72″) care să capteze mai multă informație. Pe de altă parte mi-aș fi dorit să pot face poze normale la 64 de megapixeli, această funcție nu există în camera Samsung și trebuie folosite alte aplicații din Play pentru a face asta.
Camera principală de 12 megapixeli este cea obișnuită de la Samsung, este destul de bună, dar nu cea mai bună variantă. La fel și camera ultra-wide, acum cu senzor de 12 megapixeli, face imagini bune, dar ideal ar fi fost să folosească senzori mai mari pentru toate camerele.
Camera frontală de 10 megapixeli pare să fie cea de anul trecut de pe flagship-urile Samsung, deci nimic nou. Vedeți mai jos în galerie ce imagini am făcut. Ele sunt micșorate și comprimate pentru a le urca aici, dar dacă vrea cineva originalele, îmi puteți scrie pe adresa de la contact.
Huse și carcase Galaxy S20
Ca și cazul altor telefoane de top, folosirea unei huse de protecție și a unei folii pentru ecran vă pot scăpa de multe probleme. Fiind un telefon de aproape 1.000 de euro, vă recomand câteva modele de huse Samsung Galaxy S20 de la Mobiledirect. Mi-a plăcut foarte tare husa transparentă Spigen care permite să sprijini telefonul când te uiți la filme, dar și husele Samsung cu LED sau cea Clear View care afișează informațiile fără să mai deschizi ecranul. Cea de la Ringke vă protejează telefonul la căderi.
Concluzii
Samsung Galaxy S20, chiar dacă este o versiune compactă și mai accesibilă, are toate dotările de top ale un flagship: procesor, ecran, baterie, camere foto, design și funcții avansate. Este de ultimă generație și nu poate fi comparat cu modele mai vechi. Arată foarte bine, este acoperit cu sticlă Gorilla Glass 6, are toate funcțiile de care ai nevoie. Este cu Android 10 și interfața One Ui 2.0.
Cred că este cel mai puternic smartphone compact și îl recomand cu căldură.