Samsung Galaxy S20 Ultra 5G a ajuns la review prin programul Orange Smartphone Tester. Este un dispozitiv de ultimă generație cu cele mai bune specificații hardware posibile la ora actuală. Are într-adevăr un preț pe măsură, dar poate fi cumpărat la ofertă sau chiar în rate.
Sumarul articolului:
Detalii tehnice Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Display: 6.9 inch Dynamic AMOLED 2x, 60/120 Hz, 3200×1440 px, 510 ppi, Corning Gorilla Glass 6
Procesor: Exynos 990
GPU: Mali-G77 MP11
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 128 GB
Camera foto: 108 + 48 zoom + 12 ultrawide + Camera DepthVision
Selfie: 40 megapixeli
Baterie: 5000 mAh, 45W Fast Charging
Preț: 6.583,37 lei
Puteți opta pentru un preţ de la 4.938,75 lei împreună cu abonamentul Orange Me 30. De asemenea, la Orange telefonul poate fi cumpărat în 24 de rate lunare de 254,52 lei. Mai multe specificații și funcții găsiți și pe site-ul Samsung.
Pro și contra
Avantaje:
- ecran imens și fără rival la ora actuală;
- camera foto imposibil de egalat;
- autonomie maximă fără a renunța la putere;
- design premium și accesorii interesante;
- tehnologie 5G;
Dezavantaje:
- rămâne un model scump;
- procesorul Exynos este criticat de fanii Samsung;
Review Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Mă știți, sunt fan declarat Samsung și chiar am luat în calcul posibilitatea de a adopta noul S20 Ultra pe post de telefon principal. Folosesc terminale Samsung de la Note 2 și folosit Galaxy S4, S6 Edge, Note 8, S9 și apoi Note 9. Nu am trecut anul trecut la S10 sau Note 10, deși au fost modele impresionante. Mă gândesc în continuare dacă să aleg S20 Ultra. Am reușit să testez de asemenea Galaxy S20 și modelul intermediar Galaxy S20 Plus. Greu de ales. Totuși, ecranul incredibil, bateria uriașă și camera foto mă fac să mă gândesc la Ultra.
La început, când au apărut primele informații despre modelul de top, mă temeam că poate Ultra este prea masiv, prea greu sau prea greu de utilizat cu o mână, lucruri de gen. Au ajuns cu ecranul la 6.9 inch, dar totuși trebuie spus că nu are deloc dimensiunile unei tablete, formatul 20:9 este perfect. Practic telefonul este cu circa 1 centimetru mai mare decât smartphone-ul meu, care are ecran de 6.5 inch. Am nimerit un terminal pe culoarea Cosmic Gray, arată bine, deși dacă îl țineți fără husă se văd amprentele pe spate. Discutăm și despre huse mai jos.
Credeam de asemenea că ecranul cu detalii tehnice bune va afecta autonomia și eram curios cum o să fie. Totuși, testele au fost chiar interesante. Doar cu ecranul 4K și modul de performanță maximă ai probleme de autonomie. Discutăm despre ecran și despre autonomie mai jos.
Încă de la început am fost interesat de bateria mare, 5.000 mAh, una dintre cele mai mari disponibile pe flagship-uri. Mă gândeam că o să fie mai greu, dar nu pare deloc. Are 222 de grame, dar nu este deloc mai greu decât alte modele de top (i11 Pro Max are 226 grame, la fel și P40 Pro+).
De camerele foto am fost mereu entuziasmat. Mă rog, am avut iPhone 4 și 4S, pe vremea aia telefoanele Apple făceau poze excelente. Dar ulterior situația s-a echilibrat. Eu consider că principalii producători sunt cam la egalitate, iar Samsung, Apple, Huawei și Xiaomi se concurează puternic pe zona foto. În general însă țin pasul pe zona asta așa că sunt foarte mici diferențe între produsele flagship pe foto. Samsung rămâne lider pe video, Huawei are scoruri bune la fotografie, iar iPhone rămâne excelent la ambele capitole. Xiaomi vine tare din urmă și acum Oppo vrea să se impună ca mare jucător în 2020. Iar competiția este bună, toți au crescut calitatea terminalelor.
Mai vreau să adaug că este un smartphone dual-SIM, iar slotul pentru carduri de memorie microSD este pe al doilea SIM. Deci trebuie să alegeți dacă veți folosi două SIM-uri sau un SIM și un card de memorie. Având camera 8K, cei 128GB de stocare internă se pot umple rapid.
Vreau să trecem separat prin fiecare capitol: Display, procesor și accelerator grafic, camera foto și video, baterie și autonomie, iar la final, concluziile.
Display și rata de refresh
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G are un displat Dynamic AMOLED 2X cu diagonala de 6.9 inch, WQHD, care poate atinge rate de refresh de 120Hz pentru imagini mai fluente. Este cel mai mare ecran disponibil pe un smartphone la ora actuală și are rezoluția maximă 3200 pe 1440 pixeli. Atinge 120Hz însă doar pe FullHD+, nu la rezoluție maximă. De asemnea, poate fi ținut la rezoluție HD+ pentru o autonomie mai mare, vedeți la capitolul despre baterie.
Este un ecran cu luminozitatea maximă de 1.342 nits, un adevărat record. Rata de contrast este infinită și acuratețea culorii este la cel mai ridicat nivel. În plus, datorită tehnologiilor Samsung, are cea mai mică rată de relexie a altor lucruri din jurul privitorului, redând practic doar imaginea de pe ecran. Ecranul S20 Ultra 5G este capabil să redea conținut video 4K HDR la cea mai bună calitate, exact ca un televizor Samsung.
Deși are 6.9 inch, nu este atât de mare pe cât te-ai gândi prima oară. Practic eliminând marginile, telefonul își păstrează un format destul de confortabil. Este primul model pe care interfața Samsung One UI 2.0 arată bine, nu am simțit nevoia de a micșora icon-urile ca la S10.
Procesor și GPU
Între-adevăr, Samsung și-a supărat fanii pentru că scoate două ediții S20, una cu Snapdragon 865 care se vinde în SUA și Asia, alta cu procesor Exynos care se vinde la noi. Anul acesta, Exynos 990 este suficient de performant, dar nu este comparabil cu Snapdragon 865, iar mulți fani s-au plâns, cerând chiar să se termine cu edițiile diferite sau măcar Samsung să admită că Exynos este mai slab și să ieftinească telefonul.
Ca idee, versiunea S20 Ultra cu Snapdragon are un scor în Antutu de 550.000 de puncte, iar varianta testată de mine cu Exynos 990, 12GB RAM și 128GB de stocare a scos peste 521.000 de puncte. Nu este o diferență majoră, dar ea există, iar gamerii sunt cei care o vor observa primii. Problema cu Exynos este că se încinge și atunci frecvența este limitată pentru a evita accidentele, rezultând într-o experiență mai slabă. Cei care au testat varianta cu Snapdragon spun că este nu doar mai rapid, ci nu se încinge și are autonomie mai mare.
Am pus la teste procesorul și acceleratorul grafic, dar și stocarea internă care este ultra-rapidă. S20 Ultra are stocare UFS 3.0, care este foarte rapidă. Am testat și rețeaua Orange 5G, iar rezultatele au fost foarte bune, 530Mbps download și 25Mbps upload.
Camera foto și video
S20 Ultra are cea mai puternică combinație de camere foto/video disponibile la ora actuală pe un smartphone. Include senzorul-vedetă al Samsung de 108 megapixeli, cu o lentilă de 26mm. Apertura este F/1.8 și pixelii sunt de 0,8 nanometri. Dimensiunea senzorului este 1/1.33 inch, fiind practic cel mai mare senzor foto pe un smartphone.
Terminalul poate filma la rezoluție 8K, imagini care pot fi văzute pe televizoarele 8K lansate de Samsung, printr-un parteneriat cu Youtube care permite încărcarea clipurilor 8K direct de pe telefoanele Galaxy S20. Formatul este 7860×4320 pixeli, cu 24 de cadre pe secundă în format 16:9. Camera este capabilă să filmeze 4K la 60 de cadre pe secundă, Full HD la 240 de cadre pe secundă și 720p la 960 de cadre pe secundă.
Include atât stabilizare optică, cât și soluție gyro-EIS pentru a realiza filme de calitate excelentă direct din mână. Galaxy S20 duce clipurile video la un nivel superior cu rezoluția 8K, în prezent, fiind cea mai înaltă rezoluție video disponibilă de pe un smartphone. Acestea oferă un nivel de detalii incredibil, de 4 ori mai mare decât rezoluția UHD. Videoclipurile 8K sunt atât de bune, încât poți captura imagini de 33MP ultra-detaliate, direct din fișierul video, fără efort. Pur și simplu mergi la galeria ta, alegi videoclipul 8K, apoi capturezi o imagine unică, atingând în colțul din stânga sus.
Pe lângă camera principală, Galaxy S20 Ultra oferă o cameră ultra-wide de 12 megapixeli, precum și o cameră de zoom optic de 48 de megapixeli, un senzor de asemenea foarte mare și performant. Camera frontală pentru selfie este de 40 de megapixeli.
Aplicația de cameră foto este și ea optimizată, de exemplu inlcude scenarii cu lumină scăzută și transformă fotografiile și videoclipurile realizate în timpul nopții. Senzorii de imagine cu sensibilitate crescută captează mai multă lumină, pentru a produce fotografii bogate în detalii pe timpul nopții. Modul de noapte combină automat până la 30 de imagini, instantaneu, pentru a oferi imagini clare, cu zgomot de imagine minim în condiții de întuneric. Galaxy S20 include, de asemenea, Video HDR, care face ca videoclipurile tale pe timp de noapte să fie mai bogate și mai luminoase.
Există și o funcție AI complet nouă, modul Single Take, care realizează un video, îl analizează folosind AI Galaxy S20 și îți oferă până la 14 fotografii și videoclipuri diferite, inclusiv fotografii panoramice, cu bokeh, decupate, videoclipuri în stil time lapse și multe altele. Filmezi o singură dată, ai parte de mai multe opțiuni și alegi momentul perfect.
Altă vedetă pe partea de fotografiere este zoom-ul hibrid dezvoltat de Samsung care poate ajunge la 100x. Specialiștii companiei sud-coreene au dat acestei tehnologii denumirea de Space Zoom, în ideea că poți folosi zoom-ul inclusiv să te uiți la stele. Zoom-ul optic hibrid al lui Galaxy S20 Ultra mărește practic de zece ori fotografiile, pentru a vedea tot ceea ce îți atrage atenția fără să pierzi din calitatea imaginii. Așadar, când ești în spatele mulțimii la un concert, poți să ajungi în fața scenei în cel mai scurt timp.
Modul în care se procesează imaginea finală este diferit de o simplă cameră foto în care ai face tu zoom digital cu degetele – dacă s-ar putea vreodată ajunge la 100x. Un astfel de zoom poate fi oferit doar de camere foto DSLR sau mirrorless cu lentile extrem de mari, grele și cu prețuri extraordinar de mari.
De aceea, Samsung folosește atât un sistem de tip periscop, un senzor mare care să capteze imaginile, dar și senzorii de distanță și adâncime pentru a optimiza rezultatul. La un telefon normal, senzorul este lângă lentilă și de aceea nu permite obținerea unui zoom mai mare de 3x, poate 5x cu o lentilă specială.
Camera pentru selfie este de 40 de megapixeli, o premieră pentru Samsung, care de obicei putea camere de rezoluție mai mică. Are inclusiv o tehnologie care mimează ultra-wide, permițând să încapă în pozele de grup mai multe persoane. Sigur că ar fi utilă o a doua lentilă, poate chiar și senzorul 3D ToF de la S10+, dar se pare că Samsung a decis anul acesta să renunțe la ele din cauză de design.
Bateria și autonomie
Autonomia a ieșit în este foarte bună: pot să spun că este primul flagship care are o autonomie foarte mare, o baterie de 5.000 de mAh, dar cu tot cu tehnologie 5G și toate conexiunile activate. Ceea ce a făcut diferența în teste a fost rezoluția sau rata de refresh a ecranului. La calitate maximă poate folosi doar rate de refresh 60Hz, iar rezultatul pentru autonomie abia trece de 7 ore de utilizare intensă. Dacă reducem rezoluția la FullHD+ (2400×180 pixeli), dar pe 120Hz, atunci autonomia a crescut la peste 12 ore de utilizare continuă, cu ecranul aprins și procesorul turat la maxim. Dacă punem ecranul pe rezoluție HD+, atunci autonomia este peste 14 ore de utilizare continuă, ajungeți de la Amsterdam la New York liniștit, fără priză. De asemenea, bateria are o tehnologie de încărcare rapidă 45W, peste competiție, încărcare rapidă wireless cu 15W, precum și reverse charging pentru căști sau alte gadgeturi cu 9W.
Vedeți în galeria de mai jos ce teste am făcut cu el și rezultatele oficiale. Rețineți că rezistă atâtea ore cu ecranul aprins și procesor funcțional, iar în utilizare normal are și timpi în care stă pe birou sau în buzunar, deci închis.
Huse Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
De câte ori vă luați telefon nou, insist să utilizați huse și carcase de protecție, folie pe ecran și tot arsenalul modern pentru a face terminalul mai rezistent. Aici am prezentat doar câteva modele de la partenerul MobileDirect.ro, două modele de Samsung și două de la alți producător de huse, Spigen și Ringke. Sunt produse bune, care arată decent și protejează terminalul. Din păcate nu există vreo metodă prin care să scăpați de tot de probleme, deci rămâne interesantă opțiunea de asigurare Orange. Puteți plăti 14 euro în plus și ați scăpat de bătăi de cap.
Concluzii Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Modelul de top de la Samsung din prima parte a acestui an are multe atuuri pentru a fi cumpărat. Are cel mai performant ecran dintre flagship-urile disponibile la ora actuală, are putere de procesare maximă, autonomie foarte mare dată de o baterie uriașă cu încărcare rapidă, dar mai ales are o cameră foto excelentă, aproape fără rival. Sigur, prețul este mare, dar terminalele Samsung au fost din ce în ce mai scumpe pentru că aduc din ce în ce mai multe tehnologii de top. Cred că Samsung Galaxy S20 Ultra 5G nu este o excepție și probabil nu va fi depășit anul acesta decât de un model Note 20 Ultra, dacă Samsung va pregăti așa ceva. Rămâne să descoperim împreună.
1 comentariu