Samsung Galaxy S23 FE mi-a lăsat o impresie pozitivă. Este fix așa cum te-ai aștepta să fie un terminal Samsung de top. Da, este un midrange per-total, dar aproape rău de gama de vârf. Tehnic este situat între Galaxy S22 și S22+, dar aduce multe dintre tehnologiile gamei Galaxy S23/S23+. Prețul este bun comparat cu modelele flagship. Design-ul este actualizat și are materiale premium. Camerele foto acoperă majoritatea nevoilor utilizatorilor. Ca întotdeauna la Samsung, autonomia nu este unul dintre punctele forte. Personal îl recomand, dar merită să așteptați ofertele și voucherele oferite de companie. Acum primești doar un discount de 50% dacă cumperi și căști, plus un voucher pentru telefoanele vechi aduse.
Sumarul articolului:
Pro și contra Samsung Galaxy S23 FE
Avantaje:
- tehnologie puternică;
- design și materiale premium;
- performanțe peste Galaxy S22;
- camere foto bune;
- preț destul de bun;
Dezavantaje:
- autonomie limitată;
- este mai ieftin Galaxy S23;
Detalii tehnice Samsung Galaxy S23 FE
Ecran: 6.4 inch Dynamic AMOLED 2x, FHD+
Procesor: Exynos 2200 SoC (cel de pe Galaxy S22)
GPU: Samsung Xclipse 920 (cu AMD)
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camere foto: 50 + 8 + 12 megapixeli
Selfie: 10 megapixeli
Dimensiuni: 158 x 76.5 x 8.2 mm
Greutate: 209 g
Baterie: 4.500 mAh + 25W
OS: Android 13, One UI 5.1
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, USB-C, NFC
Preț: 3.499 / 3.899 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Designul Samsung Galaxy S23 FE este bun, aduce noile trenduri în domeniu. Marginile laterale sunt metalice și nu tocmai plate, sunt ușor curbate pentru o senzație de confort. Este un design mai modern decât Galaxy S23 sau S22, care aveau încă margini obișnuite. Pare astfel mai aproape de iPhone din punct de vedere estetic. Spatele rămâne similar cu modelele anterioare, cu cele trei module de cameră foto. Dar fiecare lentilă este înconjurată de un inel metalic, care oferă aspect premium și promisiunea că vor rezista mai bine la eventuale căderi.
Pe de altă pate, marginile metalice se întind peste ecran, adăugând câțiva milimetri peste marginea display-ului deja destul de vizibilă. Acest lucru face ca marginile să fie cu adevărat destul de groase. De-asta utilizatorii apreciau terminalele care aveau marginile curbate, pentru senzația că marginile nici nu există. Dar se pare că Samsung a renunțat la această direcție. La Galaxy S24 se zvonește că nici măcar Ultra nu mai are marginile curbate.
Ecranul și spatele Galaxy S23 FE sunt protejate de Gorilla Glass 5. Nu este o alegere rea, însă acum trebuie spus că au apărut trei generații noi după această variantă (6, Victus și Victus 2). Adică sunt convins că puteau merge pe cea mai nouă, așa doar bifează într-o listă că oferă protecție. Este bine că au obținut rating IP68 pentru că este cât de cât ferit de apă și praf.
Procesorul Exynos 2200 este cel de la generația Galaxy S22. Datorită optimizărilor hardware și software obține scoruri în teste peste generația anterioară. Dar desigur că nu ajunge la performanțele S23. Discutăm mai jos asta. Sunt două variante 8/128 GB și 8/256 GB. Datorită faptului că spațiul se termină rapid și nu are slot de card de memorie, vă recomand a doua variantă. Pe eMAG este la fel de ieftină precum cea de bază în magazinul oficial Samsung.
Fără surprize la capitolul autonomie: a fost de nivelul mediu, fără rezultate excelente. Da, a mai crescut comparat cu S22, dar este sub nivelul S21 FE de exemplu. Este probabil destul de similară cu Galaxy S22/S22+.
Camerele foto Samsung Galaxy S23 FE sunt însă foarte bune. Am fost cu el în vacanță și fotografiile realizate sunt de calitate foarte bună. Atât procesarea, cât și optica par să fie de bună calitate. Am imagini excelente, inclusiv cele pe noapte, cu siguranță peste ceea ce poți obține cu telefoanele chinezești.
Ca nivel de preț, 700 de euro este un pic cam mult. Galaxy S23 este chiar mai ieftin, spre 650 de euro. Are el procesor mai nou, dar este mai compact (6.1 inch) și bateria sa este mai mică (3900 mAh). Dar modelele Plus rămân scumpe, atât S23 Plus cât și S22 Plus sunt destul de scumpe, spre 4.000 de lei și peste. Mai mult, cred că Samsung va lansa curând nou Galaxy A55 actualizat, care va costa și el 600 de euro, iar alegerea va fi tot mai complicată între ele. Ca și modele concurente, avem OnePlus 11 care este excelent, sau un Xiaomi 13T care este chiar mai ieftin, dar destul de bine dotat.
Teste benchmark
Rezultatele în teste sunt peste generația Galaxy S22 și apropiate, dar sub generația Galaxy S23. Scorul single-core este de 1600, peste cei 1200 obținuți de S22, dar sub cei 1900 obținuți de S23. Scorul multi-core este de 3.900 de puncte, peste 2600 la generația anterioară care avea același procesor, dar sub nivelul de aproape 5000 la S23 Ultra.
Scorul din Antutu a trecut de 1 milion de puncte. Generația anterioară ajunsese doar pe la 750.000 de puncte. Iar Galaxy S23 are undeva la 1,2 milioane de puncte. Acum cu optimizările software ajunge pe la 1,5 milioane.
Dar pe partea de autonomie rămâne mediocru. A scos 12,5 ore în testul normal, cum vine el din fabrică. Chiar dacă am activat Power Saving, al doilea test s-a oprit la 13 ore, un câștig minim.
Vedeți mai jos și alte rezultate.
Camere foto
Camera foto principală are un senzor de 50 de megapixeli care se descurcă foarte bine. Mi-a plăcut și pe timp de zi, dar și pe timp de noapte. Imaginile arată foarte bine, iar detaliile se văd perfect. Sigur, face în continuare cerul foarte albastru sau lumina de noapte mai galbenă, dar sunt lucruri cunoscute, pe care le poți regla folosind modul Pro.
Camera ultrawide este de bună calitate, dar îi lipsește corecția distorsiunilor, clădirile sau copacii ies strâmbe, de parcă stau să cadă peste obiectul central. Aici competitorii au încercat mai mult să corecteze aceste aberații de imagine. Camera telefoto are un senzor de 8 megapixeli, se descurcă mai bine pe lumină. Dacă încerci zoom-ul pe seară, calitatea nu va fi la fel de bună precum camera principală.
Vedeți mai jos diverse imagini din prima parte a vacanței. Să-mi lăsați un comentariu cu impresiile voastre.
Accesorii mobile
Telefonul Samsung nu are în cutie nici husă de protecție, nici încărcător. Pentru toate astea vă recomand site-ul Mobile Direct. Ei au foarte multe variante, nu sunt scumpe. Au livrare rapidă și nu vă bateți capul. Colaborez cu ei de peste 10 ani și nu a fost raportat niciun incident neplăcut, totul s-a desfășurat normal. De aceea îi recomand.
Concluzii
Samsung Galaxy S23 FE este un smartphone arătos și dotat, așa cum te-ai aștepta de la Samsung. Este un Android de top și este potrivit pentru cei care s-au săturat de iPhone și vor ceva similar pe platforma rivală. Arată excelent, este făcut din materiale premium, performanța este bună, camerele foto sunt bune. Desigur, este un pic scump acum la început. Dar dacă urmăriți ofertele, apar mereu vouchere cadou de la Samsung, oferte de la operatori și diverse campanii buy-back la care puteți primi bani pe telefoanele vechi. Așa că puteți găsi până la urmă terminalul la o ofertă competitivă.