Am testat modelul de bază Samsung Galaxy S24, varianta mai compactă. Practic rămâne printre ultimele modele de flagship disponibile în formatul micuț și are un preț mult mai atractiv decât frații săi mai mari. Dar pentru mine ecranul este prea mic, iar anul acesta design-ul a virat prea tare spre iPhone. Telefonul este ușor și performant, bine dotat la toate capitolele. Însă cred că are de asemenea o competiție tot mai puternică.


 

Pro și contra Samsung Galaxy S24

Avantaje:

  • mic, compact, ușor și plăcut în buzunar;
  • performanțe bune, ca și modelele de top;
  • autonome destulă chiar dacă bateria este mică;
  • camere foto ok;

Dezavantaje:

  • ecranul este prea mic pentru un anumit segment;
  • bateria mică, se încarcă lent, fără setări Power Saving se duce rapid;
  • prețul rămâne ridicat;

Detalii tehnice Samsung Galaxy S24

Ecran: 6,2 inch LTPO AMOLED 2X, 2340×1080 px, 120Hz, HDR10+, 2600 nits, Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Exynos 2400
GPU: Xclipse 940
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50+ 12+ 10 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 147 x 70.6 x 7.6 mm
Greutate: 167 gr
Baterie: 4000 mAh + 25W
OS: Android 14, One UI 6.1
Tehnologii: USB Type-C 3.2, WiFi 6e, Bluetooth 5.3, IP68
Preț: 4.699,99 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 4.3]

Impresii după testare

Pe piață începe să lipsească tot mai mult flagship-ul compact sub 6 inch. Chiar și Samsung a mărit ecranul la 6,2 inch la modelul de bază. Iar cu colțurile rotunjite putem spune că probabil ar avea mai mult. Până acum sunt cel puțin câteva modele istorice care au fost trase pe linie moartă. Apple a renunțat la modelele Mini, Asus a renunțat la Zenfone compact, Xiaomi a crescut modelul de bază la 6,36 inch. Acum la Apple cel mai mic ecran este de 6,1 inch.

Samsung a virat design-ul seriei Galaxy S spre modelele iPhone. Acum telefoanele nu mai au ecran cu margini curbate, ci sunt complet plate. Marginile laterale sunt metalice, asemenea telefoanelor Apple. La prima vedere seamănă foarte tare, dar desigur, iPhone continuă să aibă acel notch decupat oval. Iar modulele foto sunt poziționate diferit. Deci încă mai sunt elemente care diferă.

Samsung Galaxy S24 rămâne în continuare foarte bine dotat. El are același procesor ca și Galaxy S24+. Anul acesta au venit cu Exynos, dar este un procesor care în multe teste bate Snapdragon 8 Gen 3. Chiar dacă pierde în Antutu, procesorul a câștigat la testul de stres, foarte important pentru jocuri, dar și în GravityMark. Are evident și noua componentă AI, care ar trebui să aducă multe funcții pentru utilizatori. Atât la foto/video, cât și pentru noi activități gen ChatGPT. Inclusiv citit/răspuns mesaje, conspectat documente și lucrări și altele asemenea.

Ecranul nu este de mare rezoluție, acesta fiind unul din punctele mai slabe. Dar e adevărat că sunt foarte multe flagship-uri care au ecran similar. Nici Honor la ultima generație, nici Xiaomi 14, nici Pixel 8 Pro sau alte modele de top nu adoptă rezoluția WQHD. Dar există modele precum Xperia 1 V care au rezoluții mari.

Camerele foto sunt cele trei standard pe seria Galaxy S. Adică un senzor de 50 de megapixeli, unul de 12 megapixeli și unul de 10 megapixeli, cu o cameră selfie de 12 megapixeli. Aici stau bine la claritate și culori, sunt de ajuns pentru toată lumea, dar nu putem spune că excelează la ceva anume. Se descurcă.

Bateria este de 4.000 mAh. Ceilalți rivali, fără excepție, pun baterii mari, de aproape 5.000 mAh. Samsung se încăpățânează cu bateria mică. Rivalii pun viteze de 120W, Samsung ține cu dinții de 25W. Apoi se miră de ce nu cresc vânzările. Sper ca pe viitor să evolueze mai mult, să facă treabă nu doar mici modificări. Sau poate să înceapă alte serii și să încheie experimentul Galaxy S de tot.

La 4.700 de lei este greu de găsit ceva mai performant. Da, la un moment dat era Xiaomi 14 mai ieftin. O să fac o comparație între cele două. Mai există OnePlus 12 la 5.499 lei. Pe net găsiți însă pe anumite magazine și Galaxy S24+ la un preț de circa 4.800 de lei. Este mai bun atât la ecran cât și la baterie, cred că merită diferența. Dar nu merită 5.599 lei așa cum cere eMAG sau alte magazine mai mari.

Teste benchmark

Telefonul a ieșit bine în teste, dar Samsung nu optimizează deloc telefonul pentru Antutu. În Geekbench și alte teste iese bine, la fel ca modelul cu Snapdragon 8 Gen 3, dar în Antutu nu reușesc deloc să confirme. Totuși, tind să cred că chinezii au foarte multe optimizări pentru Antutu (test chinezesc). Iar Samsung preferă să nu își bată capul cu acele teste deloc.

Rezultatele la autonomie sunt similare cu cele din anii trecuți. Ține 14 ore și 50 de minute fără Power Saving. Adică tradus, ține puțin. Iar cu opțiuni de economie poate atinge 19 ore, ceea ce este mai decent decât modelele anterioare. E adevărat, anul trecut au ajuns cu bateria la 3.900 mAh, acum doi ani era 3.700 mAh și tot așa. Deci fac pași mici înainte. Dar mult mai slab comparat cu rivalii. A mai avansat Android, procesoarele noi economisesc mai bine. Deci sunt și vești bune.

Vedeți mai multe teste realizate mai jos.

Camere foto Samsung Galaxy S24

Sud-coreenii continuă să bată pasul pe loc și la camere foto. Adică rămân pe modelul doar un senzor decent. Camera de 50 de megapixeli nu este din cea mai performantă, ci un senzor 1/1.56 inch. Se descurcă decent pe lumină, dar nu senzațional. Pozele de noapte poate ajutate de AI să fie utilizabile. Camera ultrawide este de doar 12 megapixeli, iar cireașa de pe tort este camera de zoom de 10 megapixeli. Are 3x zoom optic, dar poate face un pic și digital, cu limitările cunoscute. Camera de selfie este de 12 megapixeli, nici ea nu excelează la vreun capitol. Cu alte cuvinte, ai camere cât să te descurci să faci poze, dar nu va fi un telefon apreciat de fanii fotografiei. Sau de cei care au conturi populare de Instagram sau alte rețele sociale.

Vedeți mai jos imagini realizate cu telefonul.

Accesorii

Pentru a vedea toate accesoriile mobile, urmăriți categoria de huse și carcase Galaxy S24. Sunt mai multe modele, culori, de la mai multe branduri cunoscute. Produsele ajung rapid prin curier și nu sunt la prețuri foarte mari. Pe scurt, le recomand.

Concluzii

Samsung Galaxy S24 rămâne unul dintre puținele flagship-uri compacte. Este într-adevăr ușor, performant și bine dotat. Rezistă la apă și praf, are tehnologii noi, procesor puternic și autonomie ceva mai mare decât anul anterior. Dar păstrează ecranul FHD+ fără să aducă ceva nou. Bateria este mică și se încarcă lent. Camerele foto sunt aceleași, fără actualizări. Sunt multe lucruri care ar fi meritat actualizate și totuși nu sunt. Prețul acum este de circa 4.699,99 lei.

Galerie foto