Samsung Galaxy S4 Zoom mi se pare o idee bună, care trebuie continuată, dar realizarea primului model lasă de dorit. Este de recomandat pentru obiectivul cu zoom optic, necesar deseori, mai ales în vacanță sau călătorie. Dar ca smartphone este slăbuț, nu se ridică la nivelul unui S4 normal, iar îmbinarea dintre camera foto și smartphone duce la un body foarte gros, greu și dificil de manevrat. Toată problema ar fi fost ignorată de majoritatea utilizatorilor dacă ar fi avut o cameră foto bună. Dar senzorul și procesorul de imagine nu reușesc să convingă.

Galaxy S4 zoom
Galaxy S4 zoom

Pro și contra S4 Zoom

Mi-a plăcut la acest model:

– posibilitatea de a folosi zoom optic la un smartphone;
– modurile de fotografiere de la S4;
– accesul la Google Play și aplicații;
– posibilitatea de a folosi 3G/4G pentru net și telefonie mobilă;

Nu mi-a plăcut:
– calitatea fotografiilor realizate (detaliez mai jos);
– experiența dată de hardware-ul slab;
– autonomia modestă;
– prețul e mare pentru ce oferă – 2.199,99 lei (link afiliat);

Primele impresii

Toată lumea așteaptă un smartphone foto cu adevărat puternic. Un mirrorless al fotografiei “de Instagram”. Suntem pasionați de fotografia digitală și ne luptăm zilnic pentru cele mai multe like-uri pe imaginile realizate. Cred că toată lumea și-ar cumpăra un astfel de device dacă s-ar ridica la înălțimea așteptărilor. Deocamdată însă, din păcate, Galaxy S4 face poze mai bune decât S4 Zoom. Într-adevăr pare un senzor mai bun, 16 megapixeli, de dimensiuni mari (1/2.33”), obiectiv dedicat, 24-240mm. Mă așteptam să fie excelent și într-adevăr, face poze bune cu soarele în spate. Face poze la fel de bune precum o cameră compactă. Dar pe de altă parte, asta face și Galaxy S4. Rămâne doar avantajul zoom-ului optic, dar care este descalificat din două motive: experiența slabă dată de procesorul slab și ecranul mediocru, plus autonomia.

Deși Galaxy S4 are o combinație excelentă de hardware și ecran, pentru S4 Zoom sud-coreenii au ales un ecran de 4,3 inch cu rezoluția clasică 960×640 de pixeli și 256 ppi densitate. De asemenea, procesorul nu mai este quad-core, ci dual-core la 1,5 GHz și are doar 1,5GB de RAM, nu 2 precum S4. Cel mai vechi Mali 400 înlocuiește GPU-ul puternic de la S4. În fine, un compromis pentru a ține costul mai jos, dar asta reduce din experiența pozitivă și chiar încetinește accesul la cameră atunci când vrei să faci poza… Vei rata momente importante.

Dacă ați testat Galaxy S4 și vi se pare că se termină bateria repede, ei bine, ar 2.600 mAh. Galaxy S4 Zoom ar avea nevoie de o baterie dublă, pentru că este și cameră foto. Dar deși are un body masiv, bateria încorporată este de doar 2330 mAh, iar autonomia este limitată. Practic, iei telefonul cu tine în deplasare, dar îl iei tot pe post de cameră foto, pentru că, dacă vrei să faci poze și să suni de pe el, va trebui să ai încă un telefon încărcat la tine. Sau o baterie externă la care să îl încarci…

Galaxy S4 Zoom - camera foto
Galaxy S4 Zoom – camera foto

Galaxy S4 Zoom

Samsung Galaxy S4 Zoom a fost gândit pe o nișă foarte populară acum. Apple a deschis și această nișă, discuția a început după ce utilizatorii iPhone au început să încarce pozele în albume online și studiile ulterioare au arătat că iPhone 4 și Iphone 4S au devenit terminalele foto cel mai des folosite. Nokia a exploatat foarte bine această discuție și a pregătit un telefon/ cameră foto cu detalii tehnice bune, 808 Pureview, care a devenit legendă. Și în cazul său am avut un reproș de făcut – trebuia să faci setările manual pentru a obține imagini bune, în timp ce majoritatea consumatorilor vor moduri automate, simple de utilizat. Dar recunosc, Pureview a fost un pas înainte. Abia aștept zilele următoare să testez noul Lumia 1020 cu tehnologia Pureview și senzor mare. Cred că este foarte bun, dar cred că va fi în magazine la un preț foarte mare.

A venit apoi rândul Sony să intre în joc pe acest segment, iar Xperia Z1 pare o alegere excelentă, mai ales dacă punem în ecuație accesoriile foto lansate împreună cu acest model. Așa că Samsung a intuit bine unde merge industria, dar prima execuție lasă de dorit. Sper să vedem Galaxy S5 Zoom – un model mult mai bine realizat. Pe scurt – senzor mare, zoom optic, ecran bun, procesor puternic – mai rapid, mai subțire, dar cu autonomie mai mare.

Am luat S4 Zoom în câteva deplasări și am făcut fotografii cu telefonul meu (HTC One), cu S4 Zoom și cu o cameră foto mirrorless. Ei bine, camera foto rămâne de bază pentru orice situație în care vrei imagini bune. Recunosc însă că uneori e bine să ai zoom optic la îndemână, așa că S4 Zoom m-a ajutat să scot imagini bune la anumite peisaje și clădiri înalte. Dar rămâne cu acest singur atuu. Imaginile standard sunt la fel de bune precum cele de pe telefon, sub nivelul celor de pe mirrorless.

Pe lângă asta, realizarea foarte “butucănoasă” nu va face niciodată acest model foarte popular. E greu de ținut în buzunar, iar dacă te așezi riști să rămâi fără buzunar… Apoi, ca pasionat de fotografie, vreau să apăs pe un buton și apoi să fac poza, nu să fiu obligat să navighez prin meniuri și să activez camera de pe touchscreen. Și de asemenea, vreau un gadget care să aibă autonomie. Călătoresc undeva, vreau să fac poze, cu zoom sau fără, să filmez, să vorbesc la telefon și să ajung seara la hotel cu 15% baterie. Nu să rămân fără energie la prânz.

Din aceste motive mi-e imposibil să recomand acest model.

Concluzii

O cameră foto Samsung cu senzor similar și zoom 10X costă doar … 299 lei (link Profitshare). E drept, nu are net și trebuie să dai share la poze după ce le transferi pe laptop. Dar asta merită banii… Un Galaxy S4 Mini costă doar 1.699,99 lei. Cred că e mai bine să le iei separat. Și ca preț și ca autonomie – dar și ca experiență per-total ieși în câștig. Varianta a doua ar fi să aștepți următorul model din serie. Sper ca pînă atunci să rezolve multe din problemele de la acest model.

 

Galerie foto