Samsung Galaxy S6 a ajuns destul de târziu la mine, după ce am testat S6 Edge, dar asta nu mă împiedică să scriu review-ul chiar și acum. Am ocazia să compar trei generații Galaxy, respectiv S4, S5 și S6. Pot să vă spun însă din start că, dacă vă doriți cel mai bun smartphone al momentului, nu este ăsta. Modelul Edge mi s-a părut mai bun, arată mai bine și este peste HTC One M9. Abia aștept fanii HTC care să mă contrazică 🙂

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

 

La final veți găsi și comparația dintre cele trei generații. Nu am comparat toate elementele, mai ales design-ul și forma. Cel puțin la nivel de materiale este evidentă evoluția și este un punct pozitiv. Iar la performanțe, S6 nu are încă un rival. Chiar sunt curios dacă vreun competitor va reuși anul acesta să detroneze Samsung. Deocamdată nu există nici procesor care să facă asta 🙂

Pro și contra Samsung Galaxy S6

Atuurile Samsung Galaxy S6 sunt bine cunocute:

– design mai bun și materiale mai premium decât la generația anterioară;
– performanțe hardware crescute;
– camera foto mai bună;
– ecran mai bun;

Contra Galaxy S6:
– bateria încastrată și autonomie mediocră;
– design identic cu S5 sau S4, nu iese în evidență cu aproape nimic;
– nu mai are USB 3.0;
– preț relativ mare;

Dacă vă pasionează fotografia cu smartphone, vedeți și această comparație de camere foto >>

 

Experiențe cu Galaxy S6

Așa cum vă spuneam de la lansare, mie Galaxy S6 mi se pare identic cu S5 și cu S4, nu cu iPhone. Știu, pozele de PR îl făceau să semene cu iPhone, iar online s-a discutat mult pe tema asta, fără să fi pus nimeni mâna pe el. Dar așa se întâmplă în fiecare an. O să vedeți din pozele de mai jos cât de bine seamănă.

A doua problemă pentru mine este că am testat două modele S6 Edge înainte de să ajungă la mine acest model. Iar anul S6 Edge arată mai bine la toate capitolele – este mai subțirel, ecranul curbat îl face și mai subțire, arată mai bine, parcă stă mai bine în mână. Ok, nu pot spune că S6 este mai urât, dar pur și simplu nu iese cu nimic în evidență, este în umbra celuilalt model. Desigur, este mai ieftin.

Deși am fost ani de zile fan al modelelor de 5 inch, nu le mai pot recomanda. Niciunul din modelele de top testate nu a depășit 12 ore de utilizare. Autonomia devine o problemă majoră, iar utilizarea intensă consumă bateria în doar câteva ore. Dacă mergi cu autocarul sau trenul și vrei să alungi plictiseala, bateria se duce în 6 ore. Dacă te rezumi la Facebook și e-mail, rezistă 8-9 ore. Dacă scoți telefonul din buzunar doar ocazional, ajungi la 12 ore de utilizare, ceea ce rămâne un timp limitat. Ori umbri cu baterie după tine, ori cu încărcător, fie el și wireless. Noutatea cu încărcătorul wireless e mișto, dar nu poți folosi încărcător wireless decît la birou sau acasă. Iarăși o limitare, în fond nu acolo aveai nevoie de încărcare.

Am ajuns să recomand terminalele de 5.5 sau 5.7  inch, cu baterie peste 3.000 mAh, pentru a trece cu bine o zi întreagă. Adică undeva la 14-15 de utilizare normală, 8 ore de utilizare mai intensă. Și tot nu mă obișnuitesc cu un model mai mare. Urmează să mai vedem dacă phablet-urile de 6 sau peste 6 inch se vor impune, eu n-am găsit model care să-mi placă.

Samsung Galaxy S6 păstrează de la S5 o chestie foarte bună, respecitv Ultra Power Saving, iar modul a fost îmbunătățit. În loc să mintă cu nerușinare că ar rezista 2-3 zile în modul alb-negru, chestie care era evident falsă la S5, acum Ultra Power Saving arată corect, un maxim de 6 ore de utilizare. Deci practic dacă folosești normal telefonul și seara treci în Ultra Power Saving te poți descurca pînă ajungi acasă. Dar cu limitări. Sigur, poți lua la tine o baterie externă care rezolvă problema, dar marea problemă este că uiți să o încarci și pe aia și descoperi că fix atunci cînd nu ai energie și bateria te-a lăsat…

La capitolul performanțe, da, nu are rival. Am făcut și teste comparative cu One M9 și cu iPhone 6 Plus, cel mai mare scor este pentru Galaxy S6. Doar la un test a ieșit sub M9, dar cu un scor foarte apropiat. iPhone este tot la procesor dual-core, experiența cu iOS este excelentă, dar n-are cum să concureze în teste. Desigur, Samsung a folosit și propriile procesoare pentru S6 și a știut să optimizeze și software pentru a obține cele mai bune scoruri.

 

Performanțe hardware

Galaxy S6 excelează la partea hardware, dacă la S5 mai existau dubii în clipa lansării, acum S6 depășește orice competitor. Procesorul Exynos 7420 s-a dovedit un pariu câștigător pentru sud-coreeni, le aduce și venituri suplimentare, dar în același timp le permite să aibă cele mai mari scoruri în teste. În cel mai popular benchmark al momentului, Antutu, Samsung Galaxy S6 obține maximum de puncte. Trece de 60.000 spre comparație One M9 are doar 48.000-51.000 în testele repetate. Din păcate este departe în urmă și da, este posibil să fie o limitare software pentru a nu încinge prea tare procesorul Snapdragon 810. Dar asta este realitatea, este mai slab.

La procesarea grafică și 3D, în testul Futuremark 3DMark, iarăși obține un scor excelent. Am mai folosit și alte teste, inclusiv în Vellamo, testul realizate de Qualcomm, terminalul Samsung are un scor mai mare deși nu are procesor Qualcomm.

 

Camera foto

Camera foto de la Samsung Galaxy S6 este una dintre cele mai bune la ora actuală pe un smartphone. Așa cum v-am arătat pe S6 Edge, face poze excelente indiferent de lumină – noaptea, în camere întunecate, dar și pe lumină. Camera are un senzor măricel (1/2.6 inch), cu rezoluție 16 megapixeli, lentilă f/1.9, software actualizat. Include stabilizare optică ca la Note 4. Din păcate însă, merg mai departe și cu culorile, pentru că sunt arse, pînă la impresia că fotografia este de pe altă planetă.

 

Accesorii Galaxy S6

Pentru orice proprietar de smartphone scump husa este neapărat necesară. Chiar și eu, care schimb terminalele cam la 3 luni, am început să folosesc constant husele. Pentru că terminalele scumpe sunt primele care se zgârie și se pătează, au probleme când stau în buzunar și așa mai departe. Pentru Samsung Galaxy S6 vă recomand ca de obicei niște huse și tocuri de la Mobiledirect.ro, partenerul nostru tradițional. Sunt atât modele din piele, cât și din plastic sau silicon. Prefer flip-cover, care acoperă telefonul inclusiv pe ecran, după ce unul l-am spart și altul l-am zgâriat pe lungimea ecranului, fără intenție, evident. În anumite huse există și suport pentru carduri și puteți pleca vara fără portofel suplimentar. Am remarcat modelele de la Verus, din nou, dar și cele realizate chiar de Samsung. Husa transparentă este foarte utilă.

 

Comparație cu S4, S5

Se vede evoluția, mai ales la materiale, foarte puțin ca formă. Pe de altă parte, este clar cu cine seamănă S6, este o copie fidelă de S5, iar Samsung nu poate fi acuzat în acest caz că a copiat Apple. Pe de altă parte trebuie să subliniez că S5 cu Android 5.0 este un smartphone foarte bun și acum. Iar S4 este perfect pentru juniori 😉

Galaxy S6 vs S5 (5)
Care este S6? Este usor de recunoscut? Seamana cu iPhone? :-))

 

Concluzii

Samsung Galaxy S6 este un smartphone impresionant, puternic, care arată bine. Din păcate însă pentru Samsung, are cel puțin un competitor mai bun, Galaxy S6 Edge. Dacă ar fi să mă gândesc la oamenii din business care au nevoie și de autonomie, rămâne alternativa Note 4 sau iPhone 6 Plus. Depinde strict de preferințe și de ecosistemul în care sunteți ancorați.

Dacă vreți un smartphone care să imrpesioneze, S6 Edge este peste One M9 anul ăsta. Dacă vreți un smartphone obișnuit, dar care să fie mai puternic decât restul, S6 poate fi o alegere potrivită. Comparația cu iPhone 6 este inutilă, sunt din lumi diferite, părerea mea.