Samsung Galaxy Z Fold 3 este cel mai interesant smartphone din 2021. Ecranul pliabil, dotările de flagship și utilizarea împreună cu S Pen fac din acest model un concept unic. Este atât succesorul Galaxy S21, cât și succesor al seriei Note. Următorul pas în evoluția tehnologică. Însă, desigur, mai sunt lucruri de rafinat până va atinge un format ideal, care să se impună pe piață.


Pro și contra Samsung Galaxy Z Fold 3

Avantaje:

  • ecran pliabil fără concurență reală;
  • mai rezistent și mai bine făcut;
  • dotări hardware bune;
  • baterie destul de mare;

Dezavantaje:

  • camerele foto sunt sub nivelul flagship;
  • nivelul de preț rămâne extrem de mare;

Detalii tehnice Galaxy Z Fold 3 5G

Ecran: 6.2 inch extern / 7.6 inch deschis (noutate: 120Hz refresh), Gorilla Glass Victus
Procesor: Qualcomm Snapdragon 888
GPU: Adreno 660
Memorie: 12 GB
Stocare: 256 / 512 GB
Camera: 12+12+12 megapixeli
Selfie: 4 + 10 megapixeli
Dimensiuni: 67x158x16 mm pliat / 128x158x6.4 mm deschis
Greutate: 271 grame
Baterie: 4.400 mAh din 2 bucăți
OS: Android 11 / One UI
Tehnologii: S Pen, Fingerprint lateral, UFS 3.1, 5G,
Preț: de la 7.999 lei

Impresii după testare

Sunt printre norocoșii care au testat Samsung Galaxy Fold, apoi am văzut Galaxy Fold 2 și acum cea mai nouă versiune. Cred că Fold rămâne cea mai interesantă demonstrație tehnologică. Am spus că sunt mai degrabă atras de Galaxy Flip 3, însă Fold este cel care pune tehnologia la treabă. Da, nu îmi place ecranul extins, care este aproape pătrat. Aș fi vrut camere foto de flagship. Însă per-total, rămâne cel mai interesant.

Am văzut cam toate tipurile de telefoane pliabile sau derulabile. Da, am văzut și Oppo X, cel derulabil. Am văzut și Mate X, mai târziu am pus mâna pe el. Neinteresante. Primul avea probleme la extindere și motorul dădea rateuri. Al doilea are ecranul în exterior, cade jos și ai pierdut 2000 de euro. În fine. E complicat.

Fold însă combină o idee ingenioasă cu o realizare premium. Ecranul la interior. Este mai rezistent. Acum este ferit și de apă sau praf. Gorilla Glass Victus este și pe față și pe spate, iar șasiul din aluminiu îi conferă rezistență, dar rămâne ușor.

Ecranul principal, 7.6 inch, Foldable Dynamic AMOLED 2X, atinge acuma luminozitatea de 1.200 nits. Are tehnologie HDR10+ și o rată de refresh 120 Hz, adică tot ce trebuie. Evident, are procesor de top (Snapdragon 888) și este cuplat cu 12GB RAM și 256 sau 512 GB stocare internă. Pe spate însă, camerele foto au rămas de 12 megapixeli, iar cea frontală a avut o intenție bună, dar s-a dovedit o ratare.

Pentru prima dată, Samsung a încercat să pună camera selfie sub display. Știți cu zvonurile, de vreun an s-a discutat pe surse despre tehnologie. Unii au făcut demonstrații înainte. Samsung a pus la Fold 3 o cameră de 4 megapixeli, așezată oarecum sub ecran. Zic oarecum pentru că nu este ca la unele demonstrații publicate anterior. Ba chiar aș zice că este deseori vizibilă pe ecran. Plus că un senzor de 4 megapixeli nu poate inspira încredere. Evident că în teste este ușor dezamăgitoare. Și pe deasupra, se mai și vede pe ecran. Deci o tentativă intersantă, dar nefinalizată corect.

Aș fi preferat o cameră principală de 108 megapixeli sau măcar cea de 50 de megapixeli la senzorul principal. Ultra-wide de 16 și în rest era ok de 12 megapixeli. O altă chestie relativ dezamăgitoare este că au micșorat iar bateria. Primul Fold avea 4.380 mAh, dar a al doilea a adus 4.500. Acum aș fi vrut măcar o creștere similară. Însă, Fold 3 scade la 4.400 mAh. Ceea ce este complicat. Deja știm că interfața Samsung consumă baterie, ecranul mare consumă și așa mai departe. E nevoie de acumulator. La fel, încărcarea rapidă nu trece de 25W, alt punct pierdut pentru acest model.

Ce-aș face eu? Aș modifica formatul spre cel normal, mai degrabă dreptunghi. Poate nu chiar 16/9, dar acum este aproape de 16/13, nu se potrivește cu multe lucruri. Da, merge pentru multi-tasking. Adică văzut Youtube și comentat într-o fereastră dedesubt. Cam ăsta este scenariul. Zoom și Discord simultan. Sau alte combinații. Dar pentru filme sau jocuri e cam greu. Nu imposibil.

Cea mai mare problemă rămâne prețul. Este acum cam 8000 de lei, la unii chiar mai scump. Este imens, foarte mult pentru un terminal, chiar dacă este atât de interesant. Unii vor comenta imediat legat de camerele foto. Alții vor spune că ecranul este FHD+, că se vede curbura sau altele asemenea. Ori nu îți permiți slăbiciuni la acest nivel de preț.

Teste benchmark

Am rulat și testele de performanță. Scorurile sunt bune, la nivel de flagship. Circa 675.000 de puncte în Antutu, nu ajunge la nivelul flagship-urilor rivale, dar nu este nici mult în urmă. Testul Geekbench cred că a rulat pe modul Power Saving, oricum, nu reflectă performanța reală.

Chiar și bateria ține destul de decent în teste. Peste 15 ore cu ecranul aprins, este un record. Chiar faci treabă peste zi și ai baterie să te întorci seara. Dar depinde și de stilul de utiliare, unii vor termina mai rapid bateria. Vedeți mai jos detalii.

Camere foto

Rămân pe spate cele trei camere foto de bază, de 12 megapixeli. Senzorul principal are formatul 1/1.76″ exact ca la Fold 2. Pixelii sunt de 1.8 nanometri. Au dorit să concureze cumva cu iPhone, nu cu seria S21. Senzorul de zoom oferă doar 2x, are format 1/3.6 inch (foarte mic) și pixeli de 1 nanometru. Senzorul ultra-wide este aproximativ la fel.

Pe lângă camera de sub display de 4 megapixeli, deasupra ecranului extern este o cameră de 10 megapixeli. Nu se descurcă rău și în mod sigur lentilele și softul Samsung oferă rezultate bune. Doar că toată lumea ar fi dorit camere comparabile cu S21.

Huse și accesorii

Samsung Galaxy Z Fold 3 este clar lansat în locul seriei Note. Are S Pen, o ediție specială S Pen for Fold. Are o husă specială pe care se prinde, în genul celui lansat pentru Galaxy S21 Ultra. Există un pachet special denumit Note Package, care include acest creion digital, husa, dar și încărcător (telefoanele nu vin cu încărcător în cutie). Astfel, Samsung Galaxy Z Fold 3 devine noul Note pentru oamenii creativi, din companii.

Găsiți mai multe accesorii și huse speciale la partenerii de la MobileDirect.

Concluzii

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G este cel mai interesant smartphone care poate fi cumpărat acum. Da, este scump. Dar odată la câțiva ani apare un salt tehnologic de așa nivel. Pentru formatul special și funcțiile speciale cred că merită să fie lăudat și recomandat. Desigur, vă recomand să aveți grijă de terminal, nu doar cu huse de protecție. Are nevoie de asigurare, deci sunt numai câțiva vânzători de unde merită luat.

Galerie foto