Samsung NX20 vrea să concureze în segmentul aparatelor foto mirrorless, cel care a crescut mult în vânzări în ultimii doi ani. Pe scurt, ideea ar fi că folosești un aparat compact și ușor, dar cu toate funcțiile clasice ale unui DSLR și chiar obiective ușor de schimbat. Ideea nu e rea, dovadă că s-au și vândut foarte bine. Samsung NX20 este un aparat mediu, poate face cadre foarte bune, dar se mișcă greu, obiectivul de kit este mediocru, iar prețul este destul de sus pentru calitatea oferită.

Samsung NX20
Samsung NX20

Scurtă comparație de prețuri: la F64 modelul costă 4.298,99 lei. La Altex, prețul este de 4.299,99 lei. Iar din câte văd la eMAG costa tot 4.299,99 lei, dar nu este pe stoc.

Samsung NX20

Samsung NX20 seamănă foarte mult cu Lumix G2, un model mirrorless de acum doi ani. Eu am avut camera și am folosit-o cam un an de zile înainte să trec la DSLR. Construcția e identică, butoanele așezate la fel, obiectivul de kit arată la fel, ecranul rabatabil identic. Cred că și butoanele de control sunt aproximativ la fel așezate. Nu știu dacă Samsung are vreun contract cu Panasonic, dar camerele seamănă mult. Totuși, trebuie subliniat faptul că detaliile tehnice sunt diferite.

Senzorul este un CMOS de 20,3 megapixeli, display-ul are diagonala de 3 inchi, este AMOLED (640 x 480 pixeli), iar obiectivul de kit este 18-55mm, Samsung NX. Nu are touchscreen, cea ce ridică un semn de întrebare pentru compania coreeană, care și-a bazat vânzările de gadgeturi tocmai pe touchscreen și funcții smart. Are în schimb conectivitate WiFi. Merită menționată viteza de închidere a obiectivului de 1/8000 secunde, care permite captarea imaginilor la viteze foarte mari. ISO merge de la 100 la 12.800, nu că v-ar trebui vreodată așa ceva, dar sună bine la capitolul detalii tehnice.
Dacă ar fi să laud ceva la NX20 este bateria. Am pozat și filmat patru zile în continuu și bateria mai avea 2 liniuțe din trei. Are un stand-by foarte bun, în care nu se consumă deloc baterie. Acumulatorul are 1.300 mAh, dar se încarcă destul de greu, cam în trei ore. Dacă nu mi-a plăcut ceva în mod deosebit la Samsung NX20, atunci este auto-focusul. Cred că este cel mai lent întâlnit în ultima vreme la o cameră foto. Și compactele se descurcă mai repede. Lumixul cel puțin era mai rapid.

Samsung NX20
Samsung NX20

Pro și contra Samsung NX20

Mi-a plăcut la camera foto Samsung:

– calitatea imaginilor este bună, corectă;
– viața bateriei este foarte bună;
– filmează ok;
– poți folosi alte obiective;

Nu mi-a plăcut:
– lipsa unui touchscreen;
– trecerea de pe Viewfinder pe ecran e înceată;
– autofocus foarte lent;
– filmarea începe cu întârziere;
– prețul este relativ mare;

Totuși, pot spune că fotografiază relativ ok.

NX20 - poze
NX 20 – fotografie demo

Concluzii

Samsung NX20 este un mirroless ok și pe măsură ce petreci timp cu o cameră foto te obișnuiești cu ea. Mai ales după ce descoperi setări noi, accesorii noi, obiective noi. Ideea din spatele fenomenului mirrorless este bună: utilizatorii nu vor să care un rucsac cu echipament foto, vor camere mici și ușoare, mereu la îndemână, care să facă poze ok atunci când le pui la treabă. Un DSLR se simte în orice bagaj. NX20 este compact și ușor, dar problema care apare este cea de preț. În aceeași zonă de preț sunt camere foto mirrorless cel puțin la fel de performante, dacă nu chiar mai bune. Alegerea brandului aparține însă fiecărui cumpărător 🙂

Galerie foto