Samsung NX300 este primul mirrorless al companiei sud-coreene care se ridică la nivelul competiției, ba chiar aș putea spune că bate câteva produse mirrorless ale unor branduri mult mai puternice în zona foto. Am testat de-a lungul anilor mai multe camere foto Samsung, atât compacte (precum Galaxy Camera), cât și mirrorless (precum NX20 sau NX200). Niciuna pînă acum nu s-a ridicat atât de mult la nivelul competiție, atât la calitatea imaginilor, la disponibilitatea obiectivelor sau la modurile de lucru integrate. Samsung NX300 este o alternativă reală pentru aparate precum OM-D de la Olympus, EOS M de la Canon sau NEX-urile de la Sony. Bineînțeles, fiecare are atuurile sale și minusurile sale, așa că o alegere definitivă trebuie făcută cu mare atenție.

Samsung NX300
Samsung NX300

Click pe imagini pentru mărirea lor…

Pro și contra NX300

Mi-a plăcut foarte mult:
– calitatea imaginilor realizate – mai ales cu obiectivul de 45mm, dar sunt ok și cele cu obiectivul de kit;
– design-ul compact / retro al camerei și faptul că este ușoară;
– tehnologia wireless și soluțiile de transfer rapid și control din smartphone;
– modul de organizare al butoanelor și ecranul foarte bun;
– meniurile așezate logic și ușor de setat;
– bateria ține foarte mult, mai mult de o zi cu sute de poze și filme făcute;

Rămân de discutat:
– cardul rămâne poziționat lângă baterie, deci îl schimbi cu camera foto închisă;
– capacitatea de a face rafale este inferiară unui DSLR;
– ecranul touchscreen “face poze singur” – se apasă din greșeală;
– obiectivele suplimentare sunt scumpe;

Are un preț relativ decent pentru un mirrorless, 3.499 lei la eMAG.

Dotări tehnice și tehnologii foto

Camera foto Samsung vine cu nou un senzor APS-CMOS de 20,3 megapixeli, sensibilitate ISO extinsă, auto-focus hibrid, viteză de 8.6 cadre pe secundă și are de asemenea un procesor nou de imagine, Drime IV. Focusul este realizat printr-o combinație de 247 de puncte de contrast și 105 puncte de detecție de fază.

Are ecran AMOLED cu diagonala de 3.31″, evident touchscreen, iar dispaly-ul este mobil pentru a facilita realizarea de fotografii din diverse poziții. Funcția i-Depth permite reglarea adâncimii de câmp, iar folosind funcția Smart are 14 moduri diferite de lucru. Dispune și de clasicul Auto, dar și de control manual, ca orice cameră de acest gen. Conectivitatea Wi-Fi ajută la transferul rapid de fișiere sau share direct în Cloud sau pe conturi social media. Există o aplicație pentru conectarea la tablete, Samsung Smart Camera, disponibilă atât pentru Android, cât şi pentru iOS. Aplicația permite folosiera telefonului ca și telecomandă.

Samsung NX300 - obiectivul din kit
Samsung NX300 – obiectivul din kit

Samsung NX 300 – impresii

Camera foto părea un gadget interesant încă de la prima prezentare. Apoi a venit lansarea în România, iar toată lumea a fost încântată de aparatul Samsung. Campania de promovare a fost realizată împreună cu cel mai rapid om din lume, Usain Bolt. De când pui mâna pe ea îți dai seama că au lucrat foarte mult la fiecare detaliu. Arată ca un produs premium, materialele sunt bune, grip-ul excelent, totul funcționează perfect. Doar obiectivul de kit mai amintește de vechile camere din seria NX. De altfel sunt foarte curios cum a ieșit camera mirrorless cu Android. Cred că va fi un produs de succes în ciuda reticențelor. Pozele făcute cu NX300 și obiectivul fix de 45mm concurează cu orice DSLR. Sigur, depinde de lumină, depinde de fotograf, dar per-total sunt la nivelul DSLR. Filmarea este excelentă cu micuțul obiectiv, dar am remarcat că,  dacă folosești obiectivul de kit se aude motorul de focus.

Obiectivul de kit are însă și avantaje. Pentru călătorii, zoom-ul este esențial. De asemenea, permite controlul manual din inel pentru focus și zoom. Bine, mi-ar fi plăcut să testez un 18-200 mm pentru vacanță. Sau un astfel de pancake.

Deja s-a consolidat un ecosistem de obiective și accesorii pentru camerele astea, iar faptul că sunt în general mici și compacte te ajută foarte mult în călătorie.

NX 300 sample photo
Poza de sample de la Budva. Spre dupămasă, cu soarele spre apus.

Click pe imagine pentu mărire. Este deja micșorată cu o aplicație software automată. Sunt mai multe sample-uri în galeria foto.

Concluzii

Camera foto Samsung NX300 are toate atuurile necesare unui hit. Design foarte bun, tehnologie foto bună, un univers de accesorii de toate felurile. Chiar mi-a plăcut calitatea imaginilor și obiectivul 2D/3D de 45 mm. Ies niște portrete excelente, plus macro cu adevărat de o claritate incredibilă. Prețul este mai mic decât multe din camerele mirrorless concurente care au nivelul ăsta de senzor și dotări. Așa că îl recomand.

Galerie foto