Am testat Samsung Seria 9 ultrabook, un produs care continuă linia de laptopuri Seria 9 făcută de sud-coreeni pe care am lăudat-o de la apariție. Ultrabook-ul din aceasă serie îl văzusem în toamnă la IFA, dar una e să te uiți la el pe raft, alta să îl ai acasă pentru testare. Design-ul este excelent și se potrivește perfect cu noul Windows 8 și grafica excepțională a platformei. Carcasa metalică îi dă un aer serios și rezistent, e foarte subțire și ușor, dar nu dă înapoi nici la performanță. E drept, aici mai au de lucrat un pic, dar fac pariu că în doi ani vor avea și produse mai performante, pentru că Samsung a înțeles corect ce vor utilizatorii. Design și performanță.

Samsung Seria 9 ultrabook
Samsung Seria 9 ultrabook

Click pe imagini pentru mărire…

Samsung Seria 9

Samsung Seria 9 trezește mereu aceeași replică: “care serie nouă?”. Ei bine, este denumit chiar Seria  9 nouă – New Series 9. Evoluția este spectaculoasă și se vede că este un produs gândit să fie premium. Carcasa metalică arată bine și îți dă senzația de solid, dar e și foarte subțire, ecranul e foarte bun, tastatura perfect-echilibrată. Nu e greu deloc, merge bine cu Windows 8 care de altfel este o platformă foarte rapidă. Are cam toate tehnologiile de conectare, mufe USB, mini HDMI și o mufă pentru adaptorul de rețea – Gigabit Ethernet (inclus în pachet). Fiind pe SSD, pornește în câteva secunde, stă în stand by foarte mult timp și se trezește repede. Toate aplicațiile au rulat extrem de rapid. Este sistemul perfect pentru portabilitate, are 1,58 kg și un încărcător ca de telefon mobil, foarte mic și ușor. Performanța nu este extraordinară. Procesorul Core i5 este la 1,7Ghz ULV, cu 4GB de RAM, placa video integrată din noua generație, Intel HD Graphics 4000. Display-ul este bun, de 15 inchi cu rezoluție 1600×900 de pixeli, este SuperIPS+.
Pentru a reduce cât de mult posibil dimensiunile ramei, Samsung a folosit tehnologia proprie MaxScreen, permițând astfel mărirea ecranului cu până la un inch. Display-ul este 15”, dar cadrul este similar unui laptop de 14”. Datorită tehnologiei Samsung Fast Boot, noul notebook Seria 9 se deschide în numai 9,8 secunde, iar tehnologia Fast Start asigură un răspuns la deschiderea ecranului de 1,4 secunde. Funcția Fast Browsing permite navigarea pe Internet la o viteză de două ori mai mare.

Tastatura mi s-a părut foarte ok, tot citisem că are nu știu ce probleme, aiurea. E foarte bună, butoanele sunt bine poziționate, ai spațiu suficient între ele,

Samsung Seria 9 - grosime
Samsung Seria 9 – grosime

Samsung Seria 9 – performanță

Chiar zilele trecute era o discuție pe Facebook dacă mai interesează pe cineva benchmark-urile pentru laptopuri. Eu tind să cred că da, mă uit și la performanță când cumpăr, măcar să nu-l iau pe cel mai slab. La performanță, Samsung are de lucru. Scorul în Novabench este de 450 sub media sistemelor dotate cu Core i5. Laptopul meu, mai ieftin, scoate un scor cu 25% mai mare, dar e drept că eu am GPU Nvidia. HD Graphics a evoluat și e mult mai capabilă decât generațiile anterioare, dar atunci când ai nevoie de aplicații grafice, filme HD sau jocuri, tot placa video dedicată rămâne cu un pas înainte. Aș fi preferat un Core i5 normal, nu low-voltage, dar probabil este chestie de autonomie, trebuie maximizată viața bateriei. De asemenea, bănuiesc că adăugarea unei plăci video dedicate ar fi mărit dimensiunile, greutatea și de asemenea consumul. Deși nu este cel mai performant sistem, totuși se încălzește, dar nu neapărat la fel de tare ca alte laptopuri. Dar nici rece nu e.

Seria 9 dotări tehnice

Ecran: 15”, 1600x900, 400 cd/mp, mat
Procesor: Intel Core i5-3317U
GPU: Intel HD Graphics 4000
RAM: 4 GB DDR3
HDD: 128 GB, SSD, SanDisk
Reţea: LAN, 802.11 - cu adaptor inclus
Mufe: USB 3.0, USB 2.0, microHDMI, miniVGA, audio jack
Altele: WiDi, cameră web HD, card reader SD
Sistem de operare:Windows 8
Greutate: 1,58 kg
Baterie: 62 Wh, 8 celule - peste 6 ore
Lipsesc:Unitate optica, placa video dedicata
Dimensiuni: 355 x 236 x 14,7 mm
Scor NovaBench:450
Preț5.700 lei

 

Concluzii

Ultrabook-urile rămân deocamdată sisteme scumpe și au performanțe care nu justifică prețul. Dar design-ul este extraordinar, ai un sistem după care se întorc toate privirile. Atunci când mergi să ții o prezentare, toți ochii vor fi spre… ultrabook-ul tău. Este foarte ușor și îl poți lua ușor în călătorie. Camera web s-a descurcat perfect pe StirileProtv.ro, cu ocazia unui eveniment live. Sunt curios cum e varianta cu display de 13 inchi. Cred că este o soluție excelentă. Prețul era de circa 5.689,99 lei la eMAG.

Galerie foto