Am avut ocazia să testez un nou Smart TV de la Samsung, modelul UE55F8000 – un LED TV 3D Full HD și cu funcții avansate, acces la aplicații dedicate și multe chestii autohtone în meniu. Per-total mi-a lăsat o impresie ok, arată excelent, au lucrat mult la design și noul stand curbat, materiale, rama subțire. Imaginea este foarte bună, inclusiv 3D, am avut ocazia să revăd câteva din Blu Ray-urile 3D pe care le am, se vede excelent. Sunetul este foarte bun și practic în apartament nu ai nevoie de un sistem de sunet dedicat. Este un model de recomandat. Ce nu înțeleg este de ce variază prețul atât de tare? L-am găsit la 9.800 de lei, la 10.500 de lei sau chiar la 12.500 lei în funcție de magazin.

Samsung UE55F800 Smart TV
Samsung UE55F800 Smart TV

Click pe imagini pentru mărire. În colțul dreapta jos vedeți și un laptop obișnuit… 🙂

Pro și contra Samsung UE55F800

Mi-a plăcut tare mult:
– design-ul general și noul stand metalic curbat care îi dă un aspect special;
– calitatea imaginii 2D și 3D;
– partea de Smart TV și aplicații dedicate;
– sistemul de sunet;
– tastatura Qwerty și telecomanda smart;
– interacțiunea cu smartphone-ul;

Nu mi-au plăcut și rămân de discutat:
– unele aplicații importante sunt prost realizate (Facebook, Twitter, etc);
– depinzi de un cont Samsung;
– aplicațiile de Android sunt prost făcute și nu le poți accesa pe alte terminale;
– sistemele de control prin gesturi sau voce rămân un subiect de “divertisment”;

Primele impresii

Diagonala de 55 de inch este mare și imaginea este spectaculoasă. Nu este pentru garsoniere sau sufragerii mici. De la 20 de metri pătrați încolo, este foarte mișto. Eu am testat și modele de dimensiuni mai mari, așa că nu este cel mai mare ajuns la teste. Pentru filme, pentru meciuri de fotbal sau pentru jocuri video, un astfel de televizor este excelent. Îmi place că au îmbunătățit experiența cu zona Smart TV comparat cu modelul precedent din 2012 (UE55ES700), au acum și mai multe aplicații, jocuri, conținut local. Nu-mi place că nu au găsit interfața de utilizare optimă – simplă și ușor de accesat, ușor de reținut. Pentru a accesa conturile sociale ești în continuare obligat să ai cont de Samsung… cred că și pentru actualizări este la fel, iar acestea au fost destul de dese (nu doar firmware, la diverse aplicații). Și eu am avut televizorul doar zece zile… Aplicațiile de Facebook sau Twitter arată la fel de prost ca anul trecut, autentificarea e enervantă și nu poți schimba ușor între conturile membrilor unei familii… Sau schimbi făcând un nou cont de Samsung pentru soție și așa mai departe.

De fapt, ca Smart TV, tare sunt curios cum este Google TV. N-am auzit decât despre proiecte, dar n-am văzut pe nicăieri un produs final cu platforma Google. Știu că LG au un Google TV și din prezetări interfața arată mai bine. Plus că ar fi mișto să ai acces la aplicații ca pe smartphone sau tabletă, nu doar la cele câteva dezvoltate de Samsung. De altfel nici pe Smart TV-ul LG  (fără Google) nu am acces decât la câteva aplicații. Dar sunt și părți mișto la Smart TV. Am câteva aplicații care sunt ale posturilor TV, dezvoltate de ei. De exemplu la TV5 Monde, dar există și HBO Go pe unele modele sau aplicații Discovery. Poți vedea filmulețe sau clipuri de pe Youtube, poți accesa SeeNow, care mie îmi place, poți accesa aplicații de fitness dar și jocuri pe care le poți accesa cu telecomanda sau cu smartphone-ul pe ecranul mare.

Browserul web nu s-a îmbunătățit atât de mult pe cât spun unii. Doar pot spune că mergea ok, tot nu are Flash, n-am verificat mai mult de atât. Se încarcă decent, iar cu tastatura Qwerty poți lucra ok.

Samsung Smart TV - apps
Samsung Smart TV – apps

 
Pentru început trebuie spus că Samsung aplică la televizoare exact aceeași strategie ca la linia de smartphone-uri Galaxy S. Detaliile tehnice sunt mult mai bune acum. Ecranul este mai bun, procesorul este acum quad-core, procesorul de imagine Clear Motion Rate are 1000 Hz, are tuner digital, are WiFi integrat, patru mufe HDMI, trei porturi USB, mufă Ethernet. Prin WiFi Direct poți transfera rapid conținut de pe smartphone sau tabletă, meniurile se mișcă mai rapid, experiența este un pic mai bună comparat cu anul anterior.

Panelul este bun, Samsung folosește tehnologia SPVA (Super Patterned Vertical Alignment), care permite un contrast mai bun chiar și comparat cu IPS-urile la modă acum. Cu toate acestea LED-urile au în continuare probleme la imaginile în mișcare, cum ar fi sporturile transmise Full HD. Procesorul lor integrat, Motion Plus, permite redarea unor imagini foarte ok, dacă îl aveți activat pentru sport.

Imaginile 3D – au adoptat pentru acest televizor tehnologia pasivă – sunt foarte ok și am putut folosi ochelarii de la LG, așa că ne-am uitat toți fără probleme la filme în 3D. Samsung au de asemenea un portal propriu, Experience 3D, pentru cei care nu au acasă conținut tras în format 3D. Eu am vreo trei filme și niște concerte, plus un documentar cu fotbal, toate pe Blu Ray. Convertorul de conținut 2D în 3D este ok, nu foarte spectaculos, dar se vede ok.

Sunetul este, cum spuneam, foarte bun, surprinzător pentru un televizor. Boxele sunt pe spatele televizorului și se aude clar.

Concluzii

Samsung UE55F8000 Smart TV este un model reușit, dar destul de scump. Dacă aveți banii și visați la diagonala mare și aplicațiile Smart, atunci poate că merită luat în calcul. În continuare găsesc multe atuuri pentru a recomanda plasma, deși au fost destul de rar la teste televizoarele cu plasmă. Apoi 3D continuă să nu prindă, iar DVD-urile și discurile Blu Ray cu 3D sunt foarte scumpe, atunci ar trebui să vă puneți clar întrebarea dacă merită să vă luați televizor 3D. Cred că nici peste 5 ani nu va fi destul conținut 3D și nici pe net nu merge transmis pentru că ar ocupa foarte multă bandă. Una peste alta are un public destul de limitat acest model. Sunt curios care vor fi primele comentarii ale celor care și-au comandat un astfel de model…

Galerie foto