Am jucat Shadow of the Colossus, versiunea a treia, remasterizată pentru Playstation 4 și lansată în 2018. Grafica este excelentă în modul Cinematic, există și un mod Performance în care totul se mișcă mult mai fluent. Eu având monitor 4K și PlayStation 4 Pro, am rulat în modul Cinematic fără probleme.

Jocul Shadow of the Colossus (2018) mi-a fost oferit de către Sony pentru a realiza acest articol. Reamintesc faptul că am trecut pe PS4 în decembrie, pînă acum văzusem consola și jocurile lor doar la evenimentele oficiale sau la reuniunile de gaming. M-am obișnuit cu controllerul destul de ușor, meniul este destul de intuitiv, iar acțiunea acestui joc s-a dovedit o aventură cu grafică excelentă. Trebuie însă să fii foarte atent însă la cerințe, prima dată treceam pe lângă obiective cu brio. Apoi am început să le descopăr, iar pe modul Easy am trecut rapid de primii trei coloși.

Video


Istoria Shadow of the Colossus

Jocul a fost lansat în 2005, pentru Playstation 2, în format 4:3 și cu rezoluție 512×224 pixeli. Povestea este aceeași, iar jocul a avut succes fiind comparat cu ICO, alt joc de aventură al japonezilor. Prin 2011, datorită evoluției tehnologiei, Sony a realizat Shadow of the Colossus remasterizat, la rezoluție 1280×720 pixeli, putea fi redat 1080i pe noile televizoare Full HD de atunci. Anul acesta, Sony lansează versiunea remasterizată pentru televizoare 4K, iar despre peisaje și personaje se spune că sunt cu adevărat artă digitală.

Versiunea nouă are o secțiune de statistici, ca să știi exact cât ai parcurs din acest joc. Are o serie de filtre care îți permit să alegi imaginea perfectă, luminozitatea și culorile de pe fundal. Pe parcurs se găsesc diverse indicii și lucruri care pot fi colectate, am descoperit și eu ceva din greșeală, vă povestesc imediat mai jos. Deocamdată nu se știe ce vei putea face cu aurul găsit. E posibil să fie pe viitor schimburi de obiecte sau să poți să cumperi arme și alte lucruri.

Povestea jocului

Acțiunea începe cu Wander, eroul principal, care intră în teritoriile interzise în căutarea Dormin, un spirit atotputernic care putea reîntoarce morții. Wander ar vrea să o reînvie pe Mono, o fată despre care nu știm mare lucru, doar că a fost sacrificată într-un ritual. Găsește Dormin la un mare templu, Shrine of Worship, iar Dormin observă că Wander deține o sabie magică, Ancient Sword, care are puterea de a arăta drumul și de a scoate la iveală slăbiciunea coloșilor. Cu ajutorul sabiei, Wander poate ucide coloșii de piatră. Dormin cere să fie uciși toți coloșii din acea regiune.

Eroul nostru pornește la drum, acompaniat de Agro, un cal care te ajută să mergi ceva mai repede spre destinație, iar direcția este indicată de sabie. Cu R1 de pe telecomandă, Wander ridică sabia, iar ea formează niște raze. Rotind imaginea veți descoperi că într-o singură direcție se formează o singură rază puternică, indicând direcția de urmat. Inevitabil, ajungi la un zid de piatră, iar aici va trebui să te cațeri și să sari, pentru a ajunge la destinație. Nefiind foarte atent, am încercat prima dată să ocolesc muntele, să urc prin sărituri și așa mai departe. Mergând în stânga pe lângă raza care ducea spre primul colos am dat peste o cărare, care mergea într-o peșteră. Prin peșteră am căzut și am nimerit într-o baltă, iar acolo pe mal am găsit prima oară aurul strălucitor. L-am luat și am plecat mai departe.

Revenind la locul unde ducea raza, am descoperit că dacă mă apropii de un zid apărea indicația să te prinzi cu R2, așa că am sărit și m-am prins, am urcat și după 10 minute, timp în care am învățat să sar peste diverse obstacole, am ajuns la primul colos. Acolo am încercat să joc normal, fără să urmez alte indicații, așa că am tras cu arcul, apoi l-am lovit cu sabia cât am putut, fără a face vreun pic de damage.

Am jucat ceva similar pe iPhone, este un joc Infinity Blade care seamănă oarecum ca grafică și ca idee, te plimbi, descoperi arme și aur, lupți cu giganții. Doar că acolo îi învingi direct în luptă, cu armele tale. Poți bloca atacurile, poți lovi decisiv, alt sistem decât aici. După o vreme de fugărit colosul pe-acolo, după ce m-a călcat de câteva ori, am văzut că trebuie să ridici sabia pentru a vedea zonele expuse ale colosului. Se observă o rană la picior, te cațeri direct pe el, lovești rana, cade jos. Apoi continui urcarea pînă ajungi pe cap. Evident, se scutură, se învârte, încearcă să te dea jos. Ajuns pe cap, găsești o nouă zonă vulnerabilă și îl poți ucide.

Apoi treci mai departe, pornești iar de la altar, urmezi sabia și găsești următorul colos. Am trecut de primii trei, diferă diverse elemente sau lovituri. Unul avea zona sensibilă la tălpi, trebuia lovit doar când făcea pași. Cât se oprea, te cățărai direct pe el. Apoi avea două zone de lovit, una la cap și una la spate, deci totul devine mai complicat cu fiecare nivel.

Galerie foto