Am avut ocazia să testez multe aparate foto Sony și îmi plac atât cele din seria NEX, cât și modelele mai avansate Alpha. De data asta, camera foto a ajuns la mine via F64 . Sony Alpha 3000 mi s-a părut de la lansare un model interesant. Este o cameră foto bună și chiar accesibilă, dar nu atinge calitatea imaginii oferită în mod tradițional de camerele Alpha SLT, nici vorbă de DSLR. Mai exact, cred că ea concurează chiar NEX. Culmea este că Sony A3000 este mai ieftină, dar e drept, arată mai spectaculos aparatele din seria NEX, sunt mai compacte și mai ușoare.

Sony Alpha 3000
Sony Alpha 3000

Pro și contra Alpha 3000

Recunosc, nu am avut camera la dispoziție pentru foarte mult timp, dar atât cât am reușit să o folosesc pot să vă ofer câteva informații și sfaturi.

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea, îmi plac aparatele pe format clasic, cu butoanele bine organizate;
– calitatea imaginilor este similara cu NEX;
– poate folosi obiective NEX;
– este relativ mică și ușoară (ok de luat pe drum);
– prețul e foarte ok;

Rămân de discutat:

– așteptam o calitate apropiată de SLT/DSLR nu de cameră foto compactă. În relitate e aproape de camerele compacte cu zoom de la Sony.
– cred că va concura seria NEX – modelele entry;
– ecran slăbuț, fix, fără touch;

Primele impresii

Sony au luat o decizie strategică interesantă, întâi au lăsat DSLR-ul doar pentru modelul foarte scump, vârf de gamă (A99). Apoi au mers pe zona medie cu soluția SLT (oglindă translucidă). Dar Alpha 3000 a marcat un nou început – body de DSLR cu tehnolgie mirrorless, practic un concurent pentru Nex, cu aceeași montură de obiective. Sony Alpha 3000 este mai ieftină decât cel mai ieftin NEX, respectiv modelul 3N.

Probabil Sony au vrut să ofere o cameră foto pentru cei care caută DSLR-uri ieftine. Arată ca un DSLR, este ieftină, doar că oamenii vor afla că nu prea este DSLR 🙂 Eu cred că NEX-ul a prins atât de bine pentru că oferă calitatea unui DSLR, dar într-un body mic și arătos. Nu văd rostul unui mirrorless în corp de DSLR. Dar poate mă lămuriți voi…

Camera foto arată bine și stă bine în mână, design-ul este ok. Dar este o cameră micuță, ușoară, nu are body-ul de Alpha clasic. Obiectivul de kit nu prea iese în evidență (la fel ca orice alt obiectiv de kit). Ar fi interesant de pus la treabă cu un obiectiv bun, atât pentru macro, portrete sau arhitectură.

Pentru a atinge nivelul de preț atât de jos, au făcut câteva compromisuri. Nu sunt minusuri mari, dar ecranul fix cu rezoluție slabă devine o problemă în ziua de azi, când oamenii sunt obișnuiți cu Super-AMOLED-uri. Plus că fotografierea folosind focusul de pe touchscreen este tot mai populară. Dar să zicem că îl iei ca entry-level și n-ai nevoie de toate astea. Modurile de lucru sunt destul de limitate, doar 9 scene în meniu, dar sunt 11 efecte speciale (alb-negru, fisheye și altele).

Fotografierea în lumină slabă nu prea se potrivește cu promisiunile producătorului. Filmarea a fost ok, dar fără o stabilizare prea bună. La ora actuală filmezi mai bine cu un smartphone.

Am pus la finalul galeriei și niște fotografii sample, le-am micșorat, dar alte editări nu am făcut. O să urc originalele undeva pe un server ulterior.

Concluzii

Camera Sony merită recomandată pentru raportul calitate/preț. Cred că s-ar vinde mult mai bine doar body, ca să-ți alegi alte obiective. Nu arată rău, dar calitatea este la nivelul NEX. Așa că este o propunere interesantă.
Obiectivele NEX rămân destul de scumpe, dar pe de altă parte, cine are obiective ieftine? 🙂

Galerie foto