Sony Vaio S15 (SVS1511) mi-a lăsat o impresie foarte bună, e versiunea rafinată a lui Sony Vaio SE pe care l-am testat anul trecut. Design-ul și-a păstrat linia excelentă, aluminiu, linii drepte, taste bine conturate, detalii tehnice excelente, ușor, cu o baterie puternică. Am pus preview-ul de Windows 8 și pe modelul ăsta s-a potrivit perfect și a mers fără nici problemă. Nu este tocmai un ultrabook, grosimea rămâne destul de mare, dar să nu uităm că este un laptop cu ecran de 15,5 inchi și are unitate optică încorporată. Și totuși, mai ține și bateria câteva ore bune.

Sony Vaio S15
Sony Vaio S15

Click pe imagini pentru mărire !

Sony Vaio S15

Laptopurile Sony au în general câteva atuuri clare și câteva probleme cunoscute. Design-ul a fost în general un punct forte, deși acum au început să intre și în zona glossy, dar și în zona de laptopuri ieftine pentru a-și crește cota de piață. Nu e cazul lui Vaio S15, un laptop “serios”, pentru business, care impresionează, robust și relativ performant. Procesorul este un quad-core Intel Core i7-3612QM, cu frecevența de 2,10GHz, dar capabil să atingă rapid 3,10Ghz dacă ai nevoie de putere. Procesorul e Ivy Bridge, dispune de TurboBoost, Hyper-Threading, 6MB Smart Cache și multe alte chestii. Pe scurt, unul din cele mai bune procesoare pentru laptopuri. Modelul a venit cu 8GB de memorie RAM, 1GB de memorie video, Nvidia GeForce 640M.

Per-total are o performanță mai bună decât multe din sistemele testate anul acesta, dar nu este deloc mai accesibil. Un model cu dotări mai modeste (Cre i5, 4GB RAM, HDD mai mic) ajunge la 5.000 de lei în magazine sau 4.899,99 lei la eMAG. Probabil configurația de test urcă spre 6.000 de ron, poate chiar mai mult, nu am găsit undeva fix această configurație.

Sony Vaio S15
Sony Vaio S15

Laptopul poate fi folosit fără probleme și pentru jocuri, filme – mai ales că are un display IPS Full HD spectaculos, dar și pentru activități normale. I-am spus laptop business doar pentru “ținuta” serioasă care îi dă un aer corporatist. În Nova Bench a scos peste 1.000 de puncte, cu alte cuvinte dublu comparat cu un laptop obișnuit, dar sub un laptop construit special pentru gaming.

Tastatura mi se pare una dintre cele mai bune/comode. A fost totdeauna un atuu al Sony Vaio, butoanele bine definite și bine poziționate. Unitatea optică integrată ajută mult, vă spun din experiență. Alte atuuri Vaio sunt tasta Assist care te poate ajuta să scapi de problemele întâmpinate. De asemenea, tasta Web pentru atunci când vrei să navighezi rapid și să nu mai aștepți pornirea Windows (reduci și consumul de energie).

Are toate tehnologiile de conectivitate de care poți avea nevoie. Ethernet, wireless, Bluetooth, porturi USB, HDMI, slot pentru carduri de memorie și așa mai departe. Include camera web devenită deja standard pentru toată lumea, iar mufa de căști nu lipsește.

Concluzii

Sony Vaio S15 nu este cel mai ieftin latpop din România, nici cel mai performant laptop de gaming. Este un notebook puternic și pregătit pentru mobilitate, arată excelent și are dotări tehnice peste medie, dar vine și cu un preț pe măsură. Cred că este o achiziție foarte bună pentru companii și pentru cei care au buget și vor o sculă serioasă cu care să-și facă treaba.

Galerie foto