Sony Xperia S m-a impresionat încă de la primul anunț oficial privind lansarea sa, apoi am avut ocazia unică să îl întâlnesc la Mobile World, unde am făcut un scurt hands-on. Acum am avut ocazia să îl testez, destul de târziu, dar am putut să mă joc cu fiecare funcție și aplicație în parte și pot să-mi dau cu părerea în cunoștință de cauză. Este un terminal de luat în calcul, l-aș poziționa în primele trei locuri, hai patru, ca super-telefoane lansate în 2012.

 

Sony Xperia S
Sony Xperia S

Pro și contra

Mi-a plăcut:
– ecranul excelent, HD 720p, 4,3 inchi, Bravia Engine;
– camera foto cu senzor de 12 megapixeli și filmare Full HD 1080p;
– procesorul și 1 GB de RAM fac ca totul să se miște perfect;

NU mi-a plăcut:
– desing-ul capacului pe spate – și e de plastic;
– lipsa optimizărilor software – detaliez mai jos;
– conexiunea cu Windows 7 face figuri;

Prețul la data testării nu era dintre cele mai accesibile: 2.319,99 lei.

Ca hardware, Sony Xperia S este la același nivel cu terminalele de top ale momentului. Concurează cu orice Galaxy sau One de la egal la egal chiar dacă nu este quad-core. La multe capitole este chiar peste competiție. Dar Sony au două probleme de rezolvat – sper – cât mai repede. Odată că vine cu Android 2.3.6 și mai durează adaptarea la Android 4.0. Apoi că design-ul pe spate pare făcut în viteză, probabil au vrut să-l lanseze înaintea rivalilor și s-au grăbit. Este cam bombat și pare mai masiv ca rivalii, deși nu este foarte gros. E fix o chestie de design neluată în calcul. Și camera foto e făcută pe fugă – nu are stabilizarea ok – lipsesc funcții, probabil există aplicații speciale de fotografie care vor da rezultate mai bune cu senzorul atât de capabil.

Altfel, nota maximă. Ca impresie generală îi dau 8,5 [rating:8.5]

 

Designul Sony Xperia S

Privit din față, este telefonul ideal – exact ce aș cere eu de la un smartphone de top – forma clasică dreptunghiulară, plus butoanele touch integrate în ecran, poate aș fi renunțat de tot la partea albă de jos unde scrie Xperia și puneam logoul tot pe negru cumva. Chestie de experimentat. Apoi, ca să rezolvăm problema semnalată mai sus, marginile trebuiau să fie net mai subțiri, iar capacul de pe spate este din plasticul ieftin pe care toată lumea îl critica la Galaxy S. Odată dacă nu-l pui cu atenție se rup conectorii și rămăi cu el în mână. Varianta cu scoci.

Per-total merită nota opt pentru design: [rating:8]

Hardware – Sony Xperia S

Platforma Qualcomm MSM8260 Snapdragon, care include un procesor dual-core la 1,5GHz și acceleratorul grafic Adreno 220 mi se pare cea mai bună alegere în materie de raport performanță versus mobilitate. Un quad-core consumă mai mult, aplicațiile nu sunt optimizate pentru 4 nuclee și tot așa. Tot un dual-core este alegerea înțeleaptă.

Am rulat tot benchmark-ul Antutu, ca la One X, iar rezultatul este de top, iese undeva după tablete, Galaxy S3 și One X, pe locul patru sau cinci în zona terminalelor smartphone cu Android. Probabil schimbând din setări poți scoate scoruri mai mari, după cum arată tabelele de pe site-ul Antutu. Sigur, mai sunt rivali cu Tegra 3, mai apar și alte produse…

Pentru partea de hardware, nota este nouă [rating:9]

Sony Xperia S – foto/video

Cel mai mare atuu pe care-l are telefonul stă în camera foto/video și abilitatea de a vedea totul pe display-ul excelent pe care l-am menționat deja. La o densitate de 342 ppi, orice problemă în fotografie devine vizibilă, iar pasionații pot reface rapid orice cadrul nereușit. Dar sunt și probleme.

Am zis deja că sunt dezamăgit de aplicația foto/video. Moduri de lucru extrem de puține, setări manuale aproape inexistente, stabilizare ioc – a trebuit să editez mult filmele, fotografiile sunt destul de ok. Nu reușesc să rezolve problema luminii solare sau a becurilor care se reflectă în senzor. La compacte au reușit, aici nu. Măcar ceva din soft să fi avut.

Probabil există aplicații foto cu setări și filtre mai avansate. Nu știu dacă este de ajuns Instagram pentru Android – aplicația e distractivă și va scoate anumite efecte, dar ar fi nevoie de una care să controleze camera foto mai bine. De exemplu, o chestie absolut necesară și care lipsește este funcția care permite focalizarea pe o anumită zonă din imagine atunci când fotografia este luminată diferit pe anumite zone. O am la iPhone, am văzut-o la Samsung, dar aici nu am găsit-o. Ar fi avut șanse mari să cucerească pasionații din zona asta multimedia.

Iar – filmarea e foarte bună – am și un clip mai jos – dar stabilizarea e zero, rezultă un videoclip complet tremurat, pe care l-am reparat din Youtube. Dar tremura ca o piftie… În rest, numai de bine.

Am pus la final galerie foto cu pozele făcute cu el, precum și o filmare din Youtube. Am făcut și panorama 3D, dar din păcate fotografia nu a ieșit extraordinar. Se pare că aici are nevoie de o lumină mai puternică,

Pentru partea de foto/video, nota nouă iar [rating:9]

Alte aplicații

Am testat pe Xperia S mai multe aplicații deja integrate și altele descărcate de mine. Întâi să vă recomand un joc nou, pe care eu l-am jucat doar free și țin să vă spun că grafica este excelentă. Recomand conectarea prin HDMI la un display Full HD, fie monitor, dar mai bun e un televizor cu diagonala mare. Jocul se cheamă Frontline Commando și zău este ca primele generații Counter Strike – grafică mișto – se mișcă perfect pe Xperia S.

M-am jucat cu GPS-ul integrat, Wise Pilot, pare destul de ok pentru oraș cel puțin. Pare foarte detaliată și prin țară, dar n-am ieșit cu ea din oraș.

M-am jucat cu soluția de aplicații Word/Powerpoint/Excel denumită OfficeSuite, se pare că este recomandată versiunea Pro pentru a avea acces la toate funcțiile.

Sunt mult mai multe decât pot eu acum să relatez – TrackID care recunoaște melodiile, Tags care îți permite scanarea de etichete NFC (smart tags), preluarea unor funcții precum text, URL, poze și altele, în funcție de setări.

Ca notă generală, iar nouă [rating:9]

Concluzii

Per-total rămân cu o impresie pozitivă legată de noul gadget Sony Mobile – Xperia S. Abia aștept update-ul la Ice Cream Sandwich din iunie, sunt convins că aici nu vor fi probleme de procesor sau experiență. Probabil sunt bug-uri, iar Sony nu vrea să aibă reacții negative, așa că merge pe varianta „safe”.

Prețul este măricel, dar dotările sunt de ultimă generație. Chiar este mai accesibil decât rivalii săi mai cunoscuți. În acest moment, 2.319,99 lei este sub nivelul rivalilor săi. Iar ca dotări este peste restul terminalelor Android. Nu bag iPhone în această comparație.

Este o alegere inteligentă – nu ai același smartphone ca toată lumea – ai și avantaje și dezavantaje. Decizia este a fiecăruia 🙂

Galerie foto Sony Xperia S

Poze cu telefonul Sony și poze făcute cu el.

[nggallery id=381]

Film cu Xperia S