Am tesat Sony Xperia XA1 Ultra, un adevărat phablet, un telefon mare și destul de bun, având însă o problemă: procesorul economic Mediatek. Altfel un model smartphone bun, însă prețul final de vânzare este mare, fără să mai zic că e adus de Quickmobile.

Pro și contra Sony Xperia XA1 Ultra

Mi-a plăcut foarte mult:
– păstrează design-ul clasic Xperia;
– are un ecran imens, 6″, FHD;
– oferă o experiență de utilizare decentă;

Rămâne de discutat:
– procesor Mediatek Helio P20;
– baterie de numai 2.700 mAh;
– preț de 2000 de lei;

Experiența cu acest model

Acum, că v-am mărturisit deja că în plac modelele Xperia, rămâne să vă reamintesc poziția mea privind ecranele foarte mari (phablet). Practic, în ultimii ani am trecut pas cu pas la ecrane mai mari. Inițial și eu credeam că 4″ este maximum, e arhisuficient, până când mi-am dat seama că citesc foarte greu și văd pozele prea mici și că ar fi mai bun un ecran mai mare. Am folosit o vreme 4.7 inch, apoi am trecut la 5, la 5.2, la 5.5 inch. Practic, mi se părea că orice este dincolo de 5.5 transformă telefonul în tabletă, e prea mare, e prea greu și nu îmi place. Pînă am trecut la Note. După experiențele cu Galaxy Note 2, 3 și 4, am revenit pe 5.5 inch, mi se părea chiar compact. Pînă anul ăsta.

Din primăvara asta sunt pe Galaxy S8 Plus, cu ecranul de 6.2 inch. Este adevărat, faptul că este curbat, cu margini subțiri, face ca telefonul să fie mai mic decât un Mate 9 (5.9 inch) sau alte terminale de 6 inch. Totuși, este un telefon foarte mare. M-am obișnuit cu el, îmi place ecranul, îmi place cum stă în mână și are o automomie decentă cu bateria de 3.500 mAh. Incoming XA1 Ultra. Un telefon masiv, destul de gros, dar cu baterie de 2.700 mAh. Vestea bună este că procesorul Mediatek este bazat pe nuclee economice. Dacă ar fi pus unul puternic, s-ar fi dus bateria foarte repede. Dar pe de altă parte, nici expriența nu este a unui telefon de 2.000 de lei. Aveți mai multe exemple de telefoane la 2000 de lei aici.

Totuși, Sony Xperia XA1 Ultra nu este un telefon slab. Helio P20, despre care discutăm mai jos, oferă o experiență bună, iar Android 7 se mișcă bine, interfața lor are modificări foarte mici față de original, deci este ok. Oricum, e mai bine decât la Xperia XA1. Telefonul este bine realizat, arată bine, stă bine în mână. Nu este nici prea gros, nici prea greu. Nu are probleme în utilizare și merge destul de ok în toate aplicațiile obișnuite.

Camera foto mi se pare peste medie – discutăm și despre ea puțin mai jos. Știu că în general la Xperia au fost foarte multe nemulțumiri legate de camera foto, dar aici am făcut niște poze și am rămas surpris cât de clare ies imaginile făcute de la distanță, dar se vede bine fiecare detaliu. Am testat modelul cu 4GB de RAM și 32GB de stocare internă. Camera frontală este de 16 megapixeli, foarte bună și ea. De fapt, pe partea de foto își justifică prețul mare. Un Snapdragon mai bun ar fi făcut acest terminal un adevărat hit.

Performanțe hardware

Cum spuneam, pentru acest model Sony a utilizat un procesor Mediatek MT6757 Helio P20, un octa-core cu patru nuclee la 2.3 GHz și patru la 1.6 GHz. Din păcate toate nucleele sunt Cortex-A53, varianta economică, care nu oferă o experiență foarte bună. Acceleratorul grafic (GPU) este Mali-T880MP2, un model bun, dual-core la 700 Mhz. Stocarea este însă eMMC, nu folosește noile tehnologii adoptate de Samsung sau Huawei, care ar fi crescut performanțele.

Performanțele acestui model nu sunt rele, scorurile sunt în a doua jumătate a clasamentului, dar nu stă foarte rău. Pentru un mid-range, ar fi trebuit să fie un pic mai sus, practic el concurează la performanțe cu modele care sunt mai ieftine. Dar dacă pui în balanță și camera foto, poate că iese ok.

Camera foto

Xperia XA1 Ultra are pe spate o cameră foto cu senzor de 23 de megapixeli. Nu este o noutate pentru nimeni că Sony face unii dintre cei mai buni senzori foto din lume, doar că pe smartphone au avut probleme în general cu aplicația de cameră foto, iar pentru a face fotografii bune trebuie să cunoști setările manuale și să lucrezi mult cu telefonul pentru a descoperi cele mai bune setări. Ei bine, la XA1 Ultra, o poză făcută de la etaj se vede incredibil de clar:

Click pe imagine și țineți cont că asta este micșorată de mine. Poza originală era prea mare să o pun aici. Am făcut mai multe și evident am uitat să le transfer când am resetat telefonul. Asta a scăpat pe un cont de cloud, așa că v-o adaug aici. Sincer, am fost plăcut surprins de calitatea imaginilor realizate.

Camera foto are lentile de 24mm cu f/2.0, senzorul este măricel, 1/2.3″, suportă tehnologii precum HDR. Camera frontală are 16 megapixeli, lentile de 23mm cu f/2.0, stabilizare optică integrată. Filmează doar Full HD, probabil din cauza ecranului cu rezoluție 1080p.

Concluzii

Sony Xperia XA1 Ultra este un smartphone bun, destul de puternic să vă descurcați cu el, dar are un preț relativ mare pentru ce oferă. Este un adevărat phablet, dar este bine făcut și plăcut de ținut în mână. Excelează pe partea foto, dar procesorul cam lasă de dorit. Este recomandabil doar dacă sunteți pasionați de fotografie, filmare Full HD și selfie-uri. Pentru jocuri video nu veți avea performanțe maxime, chiar dacă se descurcă bine în orice situație.

Galerie foto