Am testat Sony Xperia XZ2, unul dintre flagship-urile anului 2018. Personal sunt impresionat de el și dacă dăm la o parte toate elementele de marketing, rămâne un smartphone excelent cu preț destul de ok. Am și filmat cu el, puteți vedea pe scurt în materialul video, sau puteți citi tot ce-am scris despre el.

Pro și contra Xperia XZ2

Mi-a plăcut foarte mult:
– noul design mai modern, cu margini subțiri și ecran mare;
– un display foarte bun calitativ;
– procesor de mare putere cu rezultate bune în teste;
– autonomie decentă;
– camera foto este foarte bună;

Rămâne de discutat:
– este un model scump la 3.500 de lei;
– oferta cu căști cadou expiră pe 5 aprilie;
– autonomia este limitată, ca la orice flagship;

Detalii tehnice pe scurt

Display: 5.7 inch, 2160×1080 pixeli, 18:9, IPS LCD
Procesor: Snapdragon 845
RAM: 4GB/6GB
Stocare: 64GB
Camera foto: 19 megapixeli
Camera selfie: 5 megapixeli
Baterie: 3180 mAh
Android: Oreo 8.0
Altele: filmare 4K / super slow motion 960 fps Full HD, Bluetooth 5.0, nu are mufă de căști

Experiența cu flagship-ul Sony

Sunt printre cei care au avut ocazia să testeze multiple generații de terminale Xperia. La momentul lansării Xperia Z era un smartphone de top, deja cu focus pe fotografie. Au evoluat foarte rapid, destul de bine, Z2 mi-a plăcut, iar Z3 a fost foarte ok ca raport calitate/preț. Apoi o vreme Sony s-a culcat pe o ureche și a făcut multe modele similare. Z4 n-a mai avut succes, iar Z5 a fost relativ similar, așa că era timpul pentru o schimbare.

Anul trecut, am avut iar plăcerea să descopăr modelul de top japonez, Sony Xperia XZ1, sunt mulțumit de el per-total chiar și acum că s-a lansat noua generație. E adevărat, era timpul pentru un redesign, dar sunt și lucruri care nu ar fi trebuit schimbate. Vă dau doar un exemplu aici. Xperia XZ1 are unul dintre cei mai buni, rapizi și bine realizați senzori de amprentă. Este localizat pe lateral, pe butonul de power. Pui degetul acolo și se deblochează instant. Nu ai nevoie de altceva. Acum, la XZ2 au mutat senzorul pe spatele telefonului, ca la modelele chinezești. Nu era necesar.

Deși toți marii rivali marjează acum pe camera foto duală, Sony nu reușește să țină pasul cu ei. Abia acum au anunțat un modul dual care va putea fi folosit probabil pe modelele de anul viitor. Dar sunt companii care folosesc doi senzori Sony pe post de cameră duală. Însă Sony decide că nu este cazul și că este ok să pună cameră foto single pe modelul de top. După părerea mea mergea și o pocnitoare cu al doilea senzor de 2 megapixeli, doar ca să arate că pot. Cam ăsta este al doilea punct slab.

Legat de autonomie, am rulat de mai multe ori testele, dar le întrerupe automat. Autorii testului spun că este ceva din Android, dar eu am testat astea pe terminale cu Oreo și merg testele. Doar pe XZ2 nu a vrut și pace. Se întrerupe după câteva ore și nu afișează rezultatul final. A ținut cam 5 ore testul și apoi avea 50% bateria. Eu aș zice că rezistă 10 ore cel puțin, dar nu pot justifica asta cu un test valid. Am să încerc zilele următoare să folosesc telefonul ca smartphone principal să vedem pe la ce oră rămâne fără energie.

Performanțe hardware

Este cel mai puternic procesor de anul acesta, scorurile sunt foarte mari. Chiar dacă am testat varianta cu 4GB de RAM, tot face față la orice aplicație. Scorul Antutu a fost de circa 264.000 de puncte fără să pun modul de Gaming sau Performance. Din ce țin minte, este peste Galaxy S9+, sub Xiaomi Mix 2S. Dar pe-aici vor fi toate telefoanele din 2018, cu mici diferențe. Asta pînă vor lansa alt procesor nou.

La testul single-core este sub Galaxy S9, iar la multi-core este sub iPhone X. Dar nu cu mult în urmă, iar diferențele reale sunt destul de mici. Apple, Samsung sau Huawei au procesoare proprii, dar restul producătorilor au aceleași detalii tehnice la acest capitol. Da, unii 4, alții 6, alții 8 GB, dar diferența în utilizare reală este mică.

Camera foto

Sony au avut totdeauna camere foto bune pe seria Xperia, dar nu reușesc deloc să vadă ce oferă competiția și să contracareze aceste oferte. Anul ăsta n-au pus cameră duală, care este trendul momentului. Camera are un senzor nou de 19 megapixeli, care este relativ mare, 1/2.3 inch, pixeli sunt mari, dar numai 1.22 nanometri, iar lentila are apertura f/2.0. Comparativ și camera simplă de pe S8 este mai performantă din punctul meu de vedere (pixeli mai mari, apertură mai bună). Iar S9+ are cameră duală, deja toată lumea o vede ca fiind mai atractivă. Poți face diverse efecte care nu se pot face cu o cameră single, ai zoom optic, ai apertură variabilă. Oricum și simplul zoom 2X oferit de marii producători sau unghiul larg de la LG, toate constituie avantaje. Camera de selfie este de doar 5 megapixeli, destul de slab p;entru 2018. Jucătorii de top au folosit măcar o cameră de 8 megapixeli, iar cei care exploatează pasionații de selfie-uri au camere de 12-16 megapixeli. Deja sunt telefoane cu cameră duală pentru selfie. Încă o șansă ratată pentru acest flagship.

Totuși, nu pot să spun că este o cameră foto slabă. Imaginile au acea claritate specifică senzorilor Sony, arată bine chiar și în soare puternic, arată bine pe lumină slabă. Am realizat o galerie foto, doar să știți că sunt micșorate și comprimate destul de serios.

Conectivitate și autonomie

Una dintre cele mai enervante lucruri care se întâmplă acum în zona smartphone-urilor de top este eliminarea mufei de căști 3.5 mm jack. Sigur, am căști cu Bluetooth, am folosit căștile cu adaptor USB Type-C, nu am probleme de gen. Doar că prefer căștile clasice și mă bucut că pe S9 ai mufa normală. Pe Xperia XZ2 nu ai mufă de căști normale, iar cineva care a testat telefonul a „uitat” să pună și căștile la loc, așa că nu am putut să testez decât speakerele și am folosit căști fără fire. Calitatea audio este bună și nu am avut probleme de pairing, se pare că Bluetooth 5.0 este chiar ok.

Legat de baterie, nu am reușit să duc testul pînă la final. Există o protecție față de aplicațiile care consumă mult și care face ca testele să fie oprite, din ce am observat testul se oprește când bateria scade sub 50%. Totuși, a rulat ore bune cu ecranul aprins, simulează că lucrează, ca să vedem cât rezistă teoretic telefonul. Aș estima la zece ore de utilizare cu ecranul aprins, ceea ce înseamnă măcar 20 de ore de utilizare normală. Dacă stați fix pe jocuri video, nu veți trece nici 10 ore probabil pînă aveți nevoie la priză. Totuși, vestea bună este că modul Stamina de economisire a bateriei pare destul de ok și prelungește binișor autonomia.

Concluzii

Sony Xperia XZ2 este un flagship de top, cu toate elementele unui model premium high-end. Desigur, are și un preț pe măsură, chiar dacă este oarecum sub rivalii principali. Telefonul este de luat pînă pe 5 aprilie împreună cu căștile oferite cadou, Sony WH1000XM2 au un preț de vreo 1.600 de lei. Dacă nu prindeți această ofertă, mai așteptați o vreme, sigur va intra pe reduceri în lunile următoare. În orice caz, sunt puține lucruri unde pierde competiția cu S9, sigur că Sony putea face mai mult, dar sper că încet-încet vor recupera această întârziere față de competiție.

Dacă v-am convins, puteți cumpăra telefonul de la .

Galerie foto