Sony Xperia XZ3 a trecut prin toate testele. Modelul acesta am reușit să-l văd la lansarea oficială la IFA Berlin și pe care l-am scos din cutie săptămâna trecută, am avut timp destul pentru test. Am rulat pe el cam toate aplicațiile benchmark posibile, mă rog, majoritatea. Este un smartphone de top, un model care merită luat în calcul, fiind cel puțin la fel de bun ca principalii săi competitori, cu atuuri interesante și performanțe bune, cu un preț destul de bun.



Am testat Sony Xperia XZ3 în cadrul programului deja cunoscut Orange Smartphone Tester. Puteți cumpăra acest telefon direct din magazinul online al operatorului. Toate detaliile tehnice în amănunt le găsiți pe site-ul Sony.

Pro și contra Xperia XZ3

Avantajele acestui model:

  • un design bun, primul lor terminal cu marginile ecranului curbate;
  • subțire și destul de solid, plăcut de ținut în mână;
  • ecran OLED și format modern, fără notch;
  • cameră foto single foarte bună, filmare bună;
  • cameră selfie ok;
  • putere hardware peste principalii rivali;
  • baterie ok;
  • Android 9.0 Pie;
  • preț sub rivali;

Rămâne de discutat:

  • autonomia rămâne limitată și veți ajunge la priză;
  • camerele duale sau triple au avantaje pe care le vom discuta mai jos;
  • la acest preț sunt mulți concurenți;

Detalii tehnice Sony Xperia XZ3

Ecran: 6.0 inch P-OLED, 2880×1440 pixeli, 537 ppi
Procesor: Snapdragon 845
Memorie: 4GB
Stocare: 64GB
GPU: Adreno 630
Cameră foto: 19 megapixeli, 1/2.5 inch, lentila 25mm, F/2.0, 1,22 nm
Camera selfie: 13 megapixeli, 1/3 inch, lentila 23mm, f/1.9, 1.12 nm
Baterie: 3.300 mAh
OS: Android 9.0 Pie
Altele: IP65/68, Bluetooth 5.0, USB 3.1, Type-C 1.0 reversible, nu are radio FM, LTE Cat18
Preț: 800 euro

Sony Xperia XZ3 review

Xperia XZ3 este cea mai bună variantă de pînă acum a flagship-ului Sony, prezentată la IFA Berlin, eveniment la care am fost în sală. Da, există și XZ2 Premium, care are cameră foto duală. Dar sunt la fel de convins că va urma un XZ3 Premium care va fi un terminal de nivelul Note 9. Oricum, vorbim de terminale de top, foarte bine dotate și care au design, dotări tehnice de top, software avansat și un preț pe măsura tuturor funcțiilor.

Prima surpriză a acestui terminal a fost ecranul margini curbate, chiar arată în genul Galaxy S9+ sau Note 9, o să fac o comparație cu prima ocazie să vedeți exact cum stă. Altfel este un telefon subțirel, cam lucios pentru gustul meu, genul ăla care alunecă dacă îl ții fără nicio husă. Așa că orice plan un pic înclinat devine periculos și poate cădea pe jos foarte ușor. Vă recomand și soluții pentru a-l proteja, mai jos.

A doua surpriză a fost că a obținut scoruri în testele Antutu și GeekBench, GFXBench sau 3DMark peste multe terminale de top de la competiție. Și Sony sunt printre cei care nu trișează la testele de performanță, cum fac unele branduri foarte populare astăzi. A luat inclusiv un scor peste Note 9, dar și peste alte terminale cu Android considerate foarte puternice. Detaliem la capitolul procesor și hardware.

Prima problemă observată a fost că nu are cameră foto duală, nici pe spate, nici frontală cum au făcut unii rivali. Merg pe varianta clasică, nu spun că este o decizie proastă, dar dacă ne gândim la funcționalitate și la ce te ajută camerele suplimentare, atunci veți înțelege de ce este sub rivali. Explic la capitolul camera.

A doua problemă observată este legată de autonomie. Da, ecranul este mare și are rezoluție mare, probabil că per-total P-OLED consumă mai puțin, dar are nevoie de mai multă energie pentru a oferi imagini mai luminoase, iar în cazul de față și procesorul de top consumă energie. În teste nu a trecut de 9 ore și ceva de autonomie, detaliem mai jos.

După ce urmăriți toate testele, mai sunt unele făcute și în clipul video, mergeți direct la concluzii pentru ideile de final.

Procesor și putere hardware

Xperia XZ3 vine cu Qualcomm Snapdragon 845 și 4GB de RAM / 64GB de stocare internă. Suportă carduri de memorie, deci vă descurcați ok cu spațiul. Rezultatele din teste au fost mai bune decât principalii competitori și cred că aici un merit are în mod special platforma Android 9.0 Pie, poate și stocarea, dar nu cred că folosesc ei vreo componentă specială, deci tind să cred că din Android este această optimizare. XZ3 are o interfață Sony, deci nu se observă ceva comparat cu Xperia XZ2, poate doar mici modificări prin meniul de Setări.

În testul Antutu a scos 289.978 de puncte, cel mai mare scor pentru un terminal cu Android. Cifrele nu se confirmă chiar în toate testele, uneori este sub S9+ sau P20, alteori este peste ele, uneori se compară cu iPad Pro, alteori are scoruri normale. Am făcut mai jos și un test de viteză pentru scriere / citire a stocării interne, ies cifrele foarte bine. Putem spune clar că, din acest punct de vedere, este peste multe alte flagship-uri și comparabil cu oricare dintre celelalte terminale de top.

Baterie și autonomie

La un ecran de 6 inch și peste, cea mai bună combinație rămâne bateria de 4.000 mAh. Atât Huawei cât și Samsung au găsit o soluție pentru asta. Cred că este timpul să avem flagship-uri cu autonomie ma mare, așa că o astfel de baterie era binevenită. Dar Xperia XZ3 are doar 3.300 mAh, iar acest lucru s-a văzut în testele de specialitate și în cele de utilizare. Nu este o autonomie foarte mică, din cotră, este ok. Presupun că toate optimizările software se simt, dar totuși rămâne un pic sub nivelul competitorilor, iar oamenii vor alege terminalele cu autonomie maximă. În testul PCMark a ieșit 9 ore și 3 minute, cam cel mai mic scor de pînă acum în 2018.

La video, am testat cu un clip de pe Youtube, se duce cam 1% pe oră, dar asta e valabil la început, pentru că după câteva ore începe să consume mai serios, iar în vreo șapte ore ajunge la 20%. Deci nu e terminalul perfect pentru vizionat video. Țineți mereu o baterie externă la îndemână.

Camera foto și selfie

Camera foto este foarte bună, la fel și cea de selfie, dar deja sistemul clasic este depășit. Sony sunt lider pe partea de fotografie, dar la smartphone reușesc să rămână în urma competiției, deși ar putea depăși orice concurent dacă ar vrea să facă un smartphone foto avansat. Puteau să pună la Xperia XZ3 camera foto duală de la XZ2 Premium, ea era deja gata la data lansării și ar fi avut un atuu suplimentar pentru achiziție. Dar au mers pe camera foto de la generația anterioară sau oricum foarte similară cu aceea.

Senzorul este mai mare, 1/2.3 inch, dar pixelii sunt de 1,22 nanometri, nu au trecut nici măcar la 1.4 nm. Are autofocus laser care funcționează ok, sunt puține poze care au ieșit un pic mișcate sau cu focusul în altă parte. Lentila este de 25mm și apertura este f/2.0 în condițiile în care rivalii au ajuns la f/1.5 și probabil vor avea deschiderea tot mai mare pentru fotografii pe timp de noapte. Mai există și cei care oferă unghi mare de vizualizare, genul LG G7 care are lentila de 16mm.

Camnera foto pentru selfie are un senzor de 13 megapixeli, 1/3 inch, adică mai micuț, cu pixelii de 1,12 nanometri, cu f/1.9 și lentila de 23 mm. Am făcut și cu ea câteva poze, le pun jos în galerie. Pozele sunt micșorate un pic, cu procesarea din soft, dar vă dați seama de calitate.

Software și altele

Android 9.0 Pie vine aici cu o interfață Sony, deci nu îmi dau seama care modificări sunt de la Google, care sunt de la Sony. Partea de sus cu setări rapide arată bine și ai aproape totul la îndemână. În modul Setări pare că sunt diferite de cele de pe Xperia XZ2, cu opțiuni și meniuri noi. Poate sunt doar re-aranjate și culorile diferă, nu pot spune foarte sigur. Nu mai am acum XZ2, dar pare că sunt diferite.

Xperia XZ3 are niște senzori pe laterale, Side Sense, pentru a face niște comenzi rapide. La început părea că mă încurcă funcția și le-am dezactivat. Dacă aveți timp de experimentat, se poate învăța și apoi aveți diverse scurtături la îndemână. Se poate seta din meniu cât de tare să apeși sau tipuri de gesturi, de pildă două apăsări, pentru a lansa aplicații.

Protecție pentru Sony Xperia XZ3

Ca de obicei, fiind vorba de un terminal de 800 de euro vă recomand și diverse huse de protecție sau folii, depinde de terminal. Dacă nu îl loviți rău și nu apar zgârieturi și alte urme pe telefon, îl puteți vinde mult mai ușor atunci când vă săturați de el. Dacă aveți un fel de husă este bine protejat și când cade și când stă în buzunar sau în poșetă cu alte obiecte ascuțite. În cazul de față am pus pe el câteva huse din silicon cauciucat, arată bine, una chiar părea că este din piele.

Concluzii

Sony Xperia XZ3 este un flagship care merită banii, chiar dacă este relativ scump. Are toate dotările unui smartphone de top și oferă performanță hardware maximă, de asemenea o cameră foto / video foarte bună, calitate audio bună, display excelent și un design nou și spectaculos. Într-adevăr, autonomia nu este punctul său forte, dar diferențele nu sunt de fapt atât de mari. Puteți comanda telefonul din magazinul online.

Galerie foto