Sony Xperia Z mi-a lăsat o impresie puternică încă de la Barcelona, din februarie. M-am jucat câteva zile cu Xperia Z pentru a testa rețeaua 4G de la Orange, iar acum am avut ocazia să-l testez în amănunțime. Pentru prima oară pot spune că este un smartphone complet, nu prea ai ce să-i reproșezi. Radu spunea la un moment dat că are probleme cu ecranul, iar colegii de la Giz.ro susțin că acesta nu concurează cu IPS-urile sau Super AMOLED-urile competiției. Ok, nu este cel mai perfect display, dar îți poți da seama de asta doar dacă faci comparații. Ca utilizator normal n-ai nicio treabă, este un display excelent. Poate observi problema cu unghiurile dacă ești cârcotaș și cam atât. Imaginea este excelentă. Performanța e foarte bună, design-ul mi se pare foarte bun, iar camera foto de nota zece. Este un smartphone care mi-a plăcut. Este alternativa japoneză pentru Galaxy, One sau iPhone, dacă te-ai săturat să ai același smartphone “ca restul lumii”.

Prețul la ora actuală este de aproximativ 2.569,99 lei.

 

Sony Xperia Z
Sony Xperia Z

Pro și contra Xperia Z

Mi-a plăcut foarte foparte mult:

– design-ul general și protecția față de umiditate și praf;
– performanța hardware și experiența cu interfața și aplicațiile;
– camera foto excelentă;
– autonomia bună;

Mi-ar fi plăcut să aibă:

– ecran IPS sau Super-AMOLED;
– luminozitate mai bună în soare;
– un mod stamina care să nu fie întrerupt de aplicații;
– posibilitatea de a lucra doar cu 2 nuclee pentru a crește autonomia;

Sony Xperia Z

Terminalul are dotările hardware de top – probabil maximum disponibil la momentul lansăii – la nivel cu oricare dintre competitori. Pocesorul este quad-core, Snapdragon Krait la 1.5 GHz, are 2GB de RAM, memorie internă 16GB și slot de carduri Micro SD, Android 4.1.2. Xperia Z are performanța la nivel cu S4, iar aplicațiile și testele benchmark au rulat fără probleme. Imaginea pe ecran este afectată de două probleme majore – tema pre-instalată de Sony care are niște culori spălăcite și arată chiar aiurea și unghiurile de vizualizare. Fiind un LCD TFT are probleme la unghiuri mari. În rest, ecranul este foarte bun: 5 inch, Full HD, desintate de 441 ppi. Am văzut și filme și albume foto pe el, se vede impecabil. Tehnologia proprietară Bravia Engine 2 știe să optimizeze anumite filme sau imaginile realizate cu propria cameră, dar are probleme la alte tipuri de conținut. Dacă îl dezactivezi, vei constata un plus de contrast și o imagine per-total mai bună. Îl poți reactiva când accesezi filme.

Autonomia a fost bună. E drept, dacă vrei să stai non-stop pe Net, să jocuri jocuri, să asculți muzică… bateria de 2330 mAh se va termina tot în 6 ore. Ca la iPhone, ca la Galaxy… utilizarea continuă consumă mult. Mai ales dacă se încinge, uneori chiar se încinge. Depinde de aplicațiile utilizate. Evident, funcția de hotspot termină rapid bateria și de asemenea când mergeți într-o zonă cu rețeaua slabă – cum e la munte – își caută mereu semnal și se consumă mai repede. Ce bine că avem baterii externe!

Design-ul mi s-a părut de la început excelent. Este foarte subțire și ecranul 16:9 îl face destul de îngust să poți lucra cu o singură mână. Faptul că este acoperit cu sticlă și pe spate îi dă un bonus la capitolul impresie. Simți că ai în mână un terminal premium și nu un plastic. De asemenea, are un atuu important – rezistă la apă, praf, vibrații, a trecut niște teste destul de pretențioase. Sigur, pentu vacanță este mai bun un Xperia ZR, dar pentru utilizarea de zi cu zi, Z este perfect.

Mi s-a părut de asemenea foarte rezistent la zgârieturi, nu l-am menajat deloc, dar nicin nu are semne. E drept că am folosit și unele accesorii, despre care o să vă scriu la final.

Xperia Z benchmark
Xperia Z benchmark

Xperia Z – benchmark

Am rulat trei aplicații diferite pentu performanță și un test pentru display, eram chiar curios să văd dacă chiar are probleme cu culorile. Ia note maxime ca performanță, cam la nivel cu HTC One și un pic sub S4 sau G Pro, dar diferențele sunt minore. Eu folosesc de obicei Antutu, PassMark și Quadrand, iar pentru ecran am utilizat Display Tester. Abia după test mi-am dat seama că ecranul nu are o problemă reală de culoare sau contract. Nici de luminozitate. După ce am schimbat tema și am dezactivat Bravia Engine, totul a revenit la normal. De altfel în toate testele pe care le-am văzut pe net este cam pe locul patru după Galaxy S 4, LG Optimus G Pro și HTC One. Acum sigur, fiecare are atuul său. One mi-a plăcut mai mult ca design. S 4 are mai multe funcții premium integrate. Optimus G Pro e foarte bun ca hardware. Dar Sony Xperia Z rămâne un competitor important. Mai rămâne să aflăm detaliile oficiale iPhone 5S pentru a completa clasamentul terminalelor anului.

xperia z sample photo

Xperia Z – camera foto

Ca de obicei, am testat extensiv camera foto. Senzorul s-a dovedit foarte bun, se pare că Sony au ajuns la maturitate cu senzorii foto, iar acum acest lucru se vede în toată linia de produse care includ funcții de imagine. Și procesarea este ok, iar imaginile ies foarte bine. Am fotografiat noaptea, la răsărit sau apus, ziua în plin soare, chiar contre-jour, dar și în interior. De fiecare dată, folosind setări corect, imaginile sunt impecabile. Mi se pare una dintre cele mai bune camere foto din smartphone – de nivelul celei din iPhone și chiar peste. Nu am avut pete mov pe imagini 😉

Ce nu am reușit să fac? N-am reușit să fotografiez carul mare deși se vedea destul de clar cu ochiul liber. Cred că totuși nu am reușit din cauză de setări și nu din cauza camerei în zine… De asemenea, cred că pentru pasionații de fotografie, lentilele suplimentare rămân importante.

Am citit multe păreri negative legate de senzorul de 13 megapixeli Xmor R. Dar practica bate teoria. Personal mi-a plăcut. Chiar și filmarea iese foarte bine, deși are nevoie să-l ții nemișcat, stabilizarea nu este punctul său forte.

xperia z

Xperia Z – Walkman

Evident, am folosit din plin playerul de muzică Walkman integrat. Rămâne de asemenea una din cele mai bune aplicații pentru muzica digitală. Folosind căștile care sunt integate în cutie – care sunt foarte bune – sau unele premium, gen Ferrari, ai posibilitatea să asculți muzica favorită la calitate foarte bună. Are un egalizator avansat, care îți permite să obții cea mai bună audiție, iar volumul este ok. Pe lângă player am folosit intensiv și aplicația Zonga, unde poți găsi milioane de piese, iar secțiunea de noutăți este mereu interesantă.

Xperia Z accesorii

Accesorii pentu Xperia Z

Ca de obicei, am primit o serie de accesorii pentru Sony Xperia Z de la MobileDirect.ro. Am testat vreo cinci modele diferite de huse și carcase, iar pînă la urmă am ales versiunea alb/negru care arată excelent. Este și utilă pentu că are buzunare unde poți pune cardul bancar și cărțile de vizită și nu mai ai nevoie de portofel la tine. Husa este disponibilă în mai multe combinații de culori. De asemenea, pe acest model există și huse de piele, pe negru sau maro.

Ca la orice smartphone de top sunt accesorii diverse. Există una din carcase care acoperă doar partea laterală – extrem de utilă dacă telefonul cade pe jos. Nu îl face prea greu și îl protejează foarte bine. Există una cu deschidere verticală, flip, care arată foarte bine. De asemenea, au în ofertă tocuri din piele, gentuțe, suport auto. Vedeți ce-am testat eu în galeria foto.

Concluzii

Sony Xperia Z mi-a lăsat o impresie foarte bună. Este bine făcut, nu are probleme mari, are un preț destul de echilibrat. Performanțele sunt bune și are ca bonus protecția la apă, praf. Nu trebuie să-l mai ascundeți când plouă afară. Nu are nimic dacă pică în chiuvetă, în cadă și așa mai departe. Doar să nu stea prea mult timp la adâncime prea mare. Camera foto e bună, tehnologia audio este puternică. Doar ecranul a primit note mai slabe. Dar să reținem că LCD-ul este mai eficient energetic. Dacă nu sunteți siguri, mergeți la un magazin GSM și vedeți care este calitatea ecranului. Eu zic că merită. Dacă v-a plăcut, îl puteți cumpăra de aici.

Galerie foto