Am testat Tenda AC9 AC1200 un router ieftin care avut rezultate peste medie, îl recomand pentru asta. În ultima vreme am mai testat câteva modele de routere ieftine, dar acest model a avut o viteză foarte bună pentru WiFi în condițiile în care costă 230 de lei la ofertă. Are și un design plăcut, este făcut pentru birou, multe opțiuni de conectare și un sistem de administrare simplu și rapid.

Pro și contra Tenda AC9

Avantajele acestui produs:

– un design foarte bun, pentru birou
– instalare și utilizare ușoară
– un preț foarte bun
– opțiuni de conectare bune
– mufă USB

Rămâne de discutat:
– sunt multe produse la acest nivel de preț
– un suport ciudat, poziție verticală pe birou

Experiența cu routerul

După ce am testat câțiva ani astfel de routere nu prea mai am surprize. N-am descoperit produse la care instalarea să fie foarte grea sau să nu meargă ceva, cum se întâmpla acum 5-6 ani. Deja majoritatea echipamentelor de rețea pentru acasă sau SOHO (small office/home office) sunt plug-and-play, adică doar conectezi cablurile și sunt gata pentru utilizare.

Am scos routerul Tenda AC9 AC1200 din cutie și m-am mirat că are un design diferit de restul modelelor. Prima impresie a fost că mufele pentru cabluri sunt pe partea pe care routerul stă pe birou. Dar, apoi am găsit piciorul de suport pe care stă și mi-am dat seama că doar design-ul general m-a dus în eroare. De fapt routerul stă în picioare și nu culcat, iar mufele sunt ușor de accesat. Routerul Tenda are buton pentru WPS (unele accesorii se conectează la el doar apăsând butonul, fără să mai introduceți parole), dar are de asemenea și un buton WiFi. Nu am prea văzut la multe echipamente așa ceva și cred că este de lăudat.

Există niște studii care spun că rețeaua WiFi ar putea avea efecte asupra copiilor mici, plus de asta, routerul are diverse lumini când se contectează și deconectează echipamente și există trafic pe net. De aceea, dacă routerul este în cameră, în camera unde doarme copilul sau în living, se poate stinge seara. Mi se pare o chestie utilă.

Routerul Tenda AC9 are un procesor Broadcom ARM Cortex-A7 CPU (single-core) și are memorie instalată 128MB DDR3. Este compatibil cu tehnologia WiFi 802.11 a/b/g/n/ac și oferă automat două rețele WiFi, una pe 2.4GHz și una pe 5GHz. Ratele de transfer ar trebui să fie 300Mbps + 900Mbps, dar asta se întâmplă teoretic, practic a avut viteze foarte bune pentru un router ieftin, vă pun testele mai jos. Pe cablu merge foarte bine, nu am văzut pierderi față de soluția instalată de RCS la mine, obțin cam 990Mbps download și acum a scăzut upload la 490Mbps. A mers o vreme cu 990 download / 890 upload, dar văd că au redus-o la viteza din contract.

Cu acest router, pe 2.4 GHz am obținut 135Mbps download și 131Mbps upload, iar pe 5GHz o viteză mai mare, respectiv 335 Mbps download și 261Mbps upload. Viteza pe 5Ghz este mai bună decât ce obțin eu cu routerul instalat by default de operator.

Configurarea se face prin accesarea adresei 192.168.0.1 de pe computerul conectat la rețea, iar de data asta mi s-a părut foarte rapidă, doar câteva click-uri și a fost gata.

Concluzii

Tenda AC9 AC1200 este un router ieftin, dar care se descurcă foarte bine în toate situațiile. Instalare ușoară, performanțe bune, un design bun și un preț de invidiat: 230 de lei la ofertă. Este genul de produs pe care îl recomand cu încredere.

Dacă ați avut acest router și cunoașteți detalii despre el, lăsați-mi în comentarii părerile voastre despre el. Este bun, merită banii?

Galerie foto