Am testat noul Toshiba Portege Z20t, un dispozitiv 2-în-1 optimizat pentru business, un ultrabook puternic și o tabletă cu stylus pentru cei creativi, cu autonomie foarte bună. Este unul dintre laptopurile care beneficiază și de garanția specială Toshiba – îl repară gratuit și primești banii înapoi dacă s-a stricat.
Pro și contra Potege Z20t
Mi-a plăcut foarte mult:
– modul în care este realizat și finisat, rezistent, solid;
– autonomia foarte bună;
– performanță bună pentru un sistem foarte ușor;
– conectivitate peste medie;
Rămâne de discutat:
– sistemul de prindere nu este tocmai intuitiv;
– prețul rămâne mare pentru utilizatorul obișnuit;
Experiența cu Portege Z20t
Am testat în ultima perioadă multe modele de ultrabook și mai ales dispozitive 2-în-1. Este o perioadă în care toți marii jucători promovează astfel de produse, iar utilizatorul le alege pentru factorul “cool” și pentru posibilitatea de a le folosi în formatele noi: ca tabletă, ca stand pentru a viziona filme, iar acum Toshiba a adăugat și partea de interacțiune cu stylus-ul. Nu este o funcție foarte populară, dar unii oameni din companii și agenții creative, cei care folosesc și Note cu tot cu stylus, ar putea aprecia o tehnologie similară pe tabletă sau laptop.
Cum spuneam și cu alte ocazii, poate fi util ca pe birou să ai un laptop complet, cu tastatură, dar în avion vrei să scoți doar tableta, pe care poți citi sau viziona filme, nu mai ai nevoie de tastatură și poate fi incomod. Windows 8.1 vă oferă productivitate maximă pentru afaceri, iar laptopul Toshiba este pregătit pentru actualizarea la Windows 10. Dintre toate tehnologiile încoporate, de notat rămâne autonomia, cam 14 ore conform testelor cu tastatura atașată, 7 ore și 30 de minute pentru tabletă. De asemenea, este de notat conectica variată, care la alte modele laptop a dispărut deja. Are mufă HDMI full pe dock și micro-HDMI pe tabletă, mufă de LAN, USB 3.0 și micro-USB pentru tabletă, mufa RGB, slot de carduri Micro-SD, mufe audio și HD audio, dar și multe altele.
Ecranul este mat, Full HD, de 12,5 inch cu tehnologie IPS, o dimensiune foarte ok. Poți lucra normal pe el, dar este cam mare pentru tabletă. Totuși, dacă lucrezi pe proiecte business, s-ar putea ca 12,5 inch să fie o dimensiune ok și ca tabletă. Să încapă tot graficul și toate câmpurile din Excel.
Procesorul este Core M – seria dezvoltată de Intel pentru mobilitate și nu pentru performanță. Este un procesor bun, peste seria Atom și peste modelele ULV (ultra-low voltage), dar ca performanțe sub modelele Core i din cea mai nouă generație. Este un compromis bun pentru cei care călătoresc des, pentru cei care petrec mult timp în avion, între avioane și între ședințe și întâlniri cu clienții. Este un dual-core la 1,2 GHz, care poate urca la 2,9Ghz atunci când este nevoie. De asemenea, are tehnologii precum Hyper-Threading pentru creșterea performanței, are 4MB de memorie cache, lucrează pe 64 de biți, suportă 16GB de RAM. Modelul testat a venit cu 8GB de RAM, cred că este suficient pentru business, dar cei care rulează aplicații mai complexe au nevoie de mai mult.
Soluția grafică este integrată, HD Graphics 5300, un produs nou. Stă la 300Mhz și poate urca la 900 MHz la nevoie, față de generația anterioară este o soluție mai peformantă, dar nu se apropie de placa video dedicată. Depinde de companie și de aplicațiile business folosite dacă aveți nevoie de GPU dedicat sau nu.
Stocarea se face pe un SSD de 256 GB, totul merge ca uns, foarte rapid, dar s-ar putea să aveți nevoie de stocare suplimentară. Iarăși depinde de fiecare, eu am un laptop de călătorie cu SSD de 120GB și mă descurc bine. Dar îl folosesc exclusiv în călătorii. Apoi mut totul pe un hard-disc extern, astfel că am mereu spațiu disponibil.
Tastatura este perfect aliniată, sunt doar câteva branduri care au tastatura perfectă la laptop. Touchpad-ul este foarte ok, iar pentru nostalgici au de asemenea TrackPoint sau Pointing Stick, acel mic buton de control situat între taste. N-am auzit pe nimeni că l-ar fi folosit, dar apare la multe sisteme business. Eu cu ecranul tactil folosesc din ce în ce mai puțin mouse-ul, nu mai folosesc deloc un TouchPad – poate doar dacă nu am mouse la mine – iar un astfel de TrackPoint n-aș folosi niciodată. Sau poate aș folosi dacă aș vărsa cafea pe TouchPad și n-ar mai merge în timp ce nu am nici mouse-ul la mine. Adică l-aș folosi poate forțat de împrejurări, dar nu aș alege să folosesc asta în mod normal.
Toate astea sunt într-un corp de 1,5 kilograme, 750 de grame tableta și tot atât dock-ul cu tastatură. Cum spuneam, avantajul de a avea 2-în-1 este că poți folosi tableta separat. Poți pleca oricând cu tableta doar și vei reuși să faci aproape orice făceai ca și laptop, doar că schimbând perspectiva de utilizare.
Ca nivel de performanță, un astfel de laptop este poziționat peste tabletele accesibile cu Atom și sub un laptop multimedia cu ecran de 15,6 inch sau mai mare și procesor Core i5 sau i6. Folosind testul de benchmark care îl utizez eu în ultima perioadă, Toshiba Portege Z20t a scos un scor de 469 de puncte. Un netbook cu Atom single-core are cam 150 de puncte, iar modelul quad-core de la Atom scoate 300 de puncte. Un laptop normal Core i5 are 550 de puncte, iar un laptop de top cu Core i7 are 1.100 de puncte. Iar un laptop de gaming, cu dotări peste medie, are 2.000 de puncte. Cu alte cuvinte performanța este peste media portabilelor, dar sub un laptop gândit pentru performanță.
Concluzii
Toshiba Portege Z20t este un sistem pentru cei care călătoresc, care vor autonomie înainte de performanță, care vor să aibă și tabletă și laptop în același dispozitiv. Este pentru business pentru că are toată conectica de care aveți nevoie, dar este de asemenea un sistem scump. Prețul orientativ este de 6.100-6.500 de lei. Vestea bună este că acest sistem beneficiază de o ofertă specială și dacă se strică veți primi și reparația gratis, dar și banii înapoi pe el.