Am tesat câteva zile un ultrabook Toshiba, modelul Portege Z30, un sistem pentru cei din business, foarte ușor, destul de puternic pentru aplicații de tip Office și nu foarte accesibil (va fi de găsit la eMAG). Nu arată precum sistemele consumer, nu este cel mai subțire sau cel mai lucios ultrabook, dar este cu siguranță un sistem serios, fiabil și bine făcut. Apropo, dacă aveți probleme cu un laptop de business Toshiba, vi-l repară gratuit și vă dau banii înapoi pe el.
Pro și contra Portege Z30
Avantajele sunt evidente:
– este ușor (1,2 kg);
– ecran anti-glare FHD;
– fiabilitate și garanție imbatabilă;
Dezavantaje în opinia mea:
– stocarea pe SSD nu e suficientă;
– design business, prea serios, diferit de „tendițe”;
– preț nu tocmai accesibil;
Experiența cu Toshiba Portege Z30
Prima oară când scoți laptopul din cutie pare un model de acum cinci ani. Este gri cu negru, nu pare prea subțire, nu impresionează deloc vizual. Personal, sunt fan al modelelor care pun accent pe vizual, precum Zenbook, îmi place design-ul metalic, precum XPS dacă vreți sau Envy de la HP – liniile ascuțite, contrast de culori, cum au ThinkPad, orice, ceva diferit. Sigur, uneori este de preferat să ai un sistem serios petru mediul business, dar în ziua de astăzi asistăm tot mai mult la fenomenul BYOD (bring your own device – adu-ți laptopul tău). Utilizatorii și angajații vor să aibă laptopuri și ultrabook-uri cu design, pe care să le poată afișa în public.
Trecând peste partea de design, este un laptop foarte ok. Procesor Core i5 din noua generație, 8GB de RAM, grafică tot de la Intel, stocare pe SSD. Având display touch este pregătit pentru Windows 8.1 Pro, cu alte cuvinte va fi gata de trecerea la Windows 10. Display-ul de 13,3 inch este anti-glare (anti-reflexiv, nu lucește), un punct pozitiv pentru acest model. De notat de asemenea că este Full HD IPS, are culori foarte bune și un contrast mai bun, deși nu este tocmai bun de utilizat în lumina directă a soarelui. Oricum, probabil corporatiștii nu vor avea această problemă.
În general nu recomand sistemele care au doar grafică Intel – deși compania americană a evoluat foarte mult pe partea de procesare grafică. În cazul de față, fiind vorba despre un ultrabook business, el va fi folosit pentru aplicațiile corporate, care în general nu au nevoie de procesare grafică suplimentară. Dacă vă căutați un portabil care să permită aplicații grafice, nu este acesta.
Procesorul Intel Core i5-4210U este dezvoltat special pentru sistemele business, care au nevoie mai ales de autonomie. Modelul este dual-core la 1.7GHz , dar poate atinge 2,7GHz la nevoie. Este pe 64 de biți, are 3MB de memorie cache, tehnologiile Intel (TurboBoost, Hyper-Threading, HD Graphics 4400).
Mi-a plăcut că acest Ultrabook avea toate tehnologiile de conectivitate necesare, mufa VGA care a dispărut de la multe sisteme consumer, mufă de LAN normală, trei porturi USB 3.0, mufă HDMI. Multe dintre sistemele de top consumer nu mai au port VGA, nu mai au mufă LAN, nu mai au o groază de chestii utile, de care uneori chiar ai nevoie.
Autonomia este punctul cel mai controversat. Fiind ultrabook ar trebui să țină mult și bine, iar Toshiba spune că rezistă multe ore. Dispozitivul de test avea o autonomie de 3 ore, tind să cred că este un model special pentru teste (sample) sau a fost foarte utilizat în testare, fiind astfel acumulatorul afectat. Trei ore de autonomie nu este ceva normal pentru un astfel de sistem. Probabil unul nou abia cumpărat ține peste 6 ore. Iar la utilizarea „eco”, fără conectivități active și cu luminozitate redusă, poate ține mai multe ore.
Toshiba Portege Z30 are scanner de amprentă și poți proteja datele tale cu ajutorul amprentei digitale, pentru a fi singurul care are acces la informații. Dacă chiar lucrați la proiecte sensibile, utilizați sistemul de criptare. De asemenea, dacă vi se pare dificilă reintroducerea parolei, pe sistemele Windows 8.1 cu ecran tactil puteți introduce o parolă pe bază de imagini și modele de apăsare pe ecran – linii, simboluri, puncte. Practic doar tu știi codul respectiv, iar el este mai ușor de introdus, similar parolei de la unele telefoane sau tablete.
Concluzii
Fără să fie un model „admirabil”, Toshiba Portege Z30 este un ultrabook solid și fiabil, în mod sigur vă rezolvați treaba cu el și nu veți fi obligați să îl schimbați prea curând, își va face treaba mult timp de-acum înaite. Iar trei ani stați liniștiți datorită garanției oferite de Toshiba. Dar trebuie notat că nu este un model accesibil.