Toshiba Satellite U920t este un gadget interesant, un ultrabook hibrid cu ecranul tactil, dotări ok și preț bun, dar nu pot să zic că aș putea lucra pe el zi de zi și l-aș putea recomanda celor care caută un ultraportabil. Depinde de gusturi. Mie slide-ul respetiv mi s-a părut greoi, ecranul este mereu expus loviturilor, produsul este prea greu pentru a fi ținut cu singură mână în timp ce butonezi cu cealaltă. Dar comparat cu un laptop clasic este un produs ok, puternic, relativ ușor, cu tastatură bună și autonomie bună.

Toshiba Satellite U920t
Toshiba Satellite U920t

Click pe imagini pentru a le vedea la mărimea maximă…

Impresii în utilizare

Conceptul de “slider” nu este rău, după cum nu e rea nici ideea unui laptop cu Windows 8 și touchscreen. În ciuda criticilor și a celor care nu se pot obișnui cu interfața touch, eu zic că este ok, îți ia maxim o săptămână să te acomodezi cu utilizarea interfeței tactile, iar Win8 este mai rapid și mai stabil ca 7. Cel puțin mie îmi merge foarte bine, a crescut și autonomia și sunt mulțumit. Abia aștept Windows 8.1, care vine în octombrie. Sper să văd cât mai curând noua versiune a platformei.

Văd un viitor clar pentru gadgeturi ultraportabile cu touchscreen și cu autonomie mare, chiar și cu Windows 8. Dar în acest moment cred că varianta cea mai bună este cea cu ecran detașabil, cum este de exemplu Portege Z10t, mi se pare mai ușor de utilizat ca tabletă, autonomia e mai mare pentru că are două baterii, ecranul este protejat față de lovituri dacă închizi carcasa.

Spun asta pentru că știți povestea mea cu Toshiba, sau dacă nu o reamintesc pe scurt. Am avut un laptop Toshiba – foarte bun, performant, cu preț ok, tot ce vrei. Doar că s-a lovit și s-a spart LCD-ul și – UPS! – ce să vezi, garanția pentru orice nu este tocmai pentru orice și e doar o promisiune nerespectată… Să mai ai încredere în reclamele Toshiba…

Deci, revenind, prefer varianta cu ecranul ferit de lovituri. Menționez că display-ul lor este acoperit cu Corning Gorilla Glass, ar trebui să fie rezistent la zgârieturi și așa mai departe, dar nu la lovituri. Și oricum, știm de la smartphone-uri că se zgârie cu tot cu Gorilla…

În al doilea rând, Satellite U920t este prea gros și prea greu pentru a fi o tabletă cu touchscreen. Ideea e bună, interfața touch este utilizabilă, dar e prea incomod.

Toshiba Satellite U920t
Toshiba Satellite U920t

Are doar 1,52 kilograme, deci stă bine în comparație cu alte modele. Dar este gros și dacă îl ții cu stânga poți lucra maxim 10 minute înainte să te doară mâna. Dar poți face bicepși dacă e… fibră.

Veți spune că sunt eu răutăcios din cauza experienței anterioare Toshiba. Ei bine, nu cred. Din contră, consider că eu am fost fair-play, iar cei de la Toshiba au ales să mă ignore ca și consumator (și ca blogger anyway). Legat de produs, sunt unii mai pricepuți ca mine și care au scris mai rău despre acest model. Dau exemple CNet – care vorbesc despre componentele “low end”, calitatea “fair” a realizării și de asemenea descriu realizarea slide-ului ca fiind “unpleasant”, iar ecranul este considerat slab, dar și The Verge – care spune printre altele că este un “thick tablet that rotates into an unusually long portrait mode”. Cu alte cuvinte, e mișto conceptul, e frumoasă inițiativa, dar pînă la produsul final bun mai este cale lungă.

Detalii tehnice

Toshiba Satellite U920t are un display de 12,5 inch cu rezoluție standard 1366×768 pixeli portabil) în momentul în care gadgeturile populare au ecran Full HD sau măcar 720p. Plus că are luminozitatea 126cd/m2 – mult prea întunecat pentru un portabil de luat la drum. Are într-adevăr procesor bun, Intel Core i5 la 1,8GHz cu 3 MB de memorie cache, 8GB de RAM și stocare pe SSD. Alt aspect care aruncă o umbră asupra sistemului – bateria de numai 3 celule, care ține 3,5 ore. În ziua de azi un ultrabook ține 9 ore având o greutate mai mică… deci fail.

Placa grafică este doar cea integrată, Intel HD Graphics 4000. A evoluat foarte mult și este o soluție ok pentru office, dar astăzi toată lumea folosește laptopul/tableta și pentru multimedia sau jocuri și poți avea unele surprize nu tocmai plăcute. Oricum, un produs premium presupune placa video dedicată.

Toshiba Satellite U920t
Toshiba Satellite U920t

Aș mai menționa că are NFC, o tehnologie de conectare wireless la diverse accesorii – căști, boxe, smartphone-uri și altele – care devine tot mai utilă și mai populară.

Ca performanță este ok, chiar m-a mirat că a scos un scor bun față de Revolve-ul HP, cam de două ori mai rapid decât hibridul competiției. Deci poți lucra bine-mersi pe el.

Concluzii

Toshiba Satellite U920t este un gadget hibrid, portabil, care atrage privile, are o performanță decentă, dar o autonomie destul de slabă. Touchscreen-ul este “un feature”, dacă îl doriți este ok, merge chiar bine, dar pentru majoritea utilizatorilor cred că este inutil. Este cam gros pentru gustul meu și puțin cam greu pentru ceea ce ar vrea să fie (al meu are 1,7 kilograme, dar nu îl țin într-o mână ca tabletă și are autonomie 6,5 ore). Depinde de gust, cum spuneam. Ca preț este în linie cu produsele ultrabook, a coborât sub 4.000 de lei, iar performanța este ok.

Galerie foto