Vivo V23 5G a fost lansat oficial în România și, ca de obicei, l-am testat înainte. Este cel mai arătos midrange pe care l-am văzut anul acesta. Este cel mai dotat pe partea de fotografie. Prețul este însă relativ mare și da, trebuie spus, are un design apropiat de iPhone.
Sumarul articolului:
Pro și contra Vivo V23 5G
Avantaje:
- design special, sticlă rezistentă;
- cameră duală de selfie;
- camere foto avansate;
- ecran foarte bun;
- procesor decent;
- autonomie peste medie;
Dezavantaje:
- șasiul nu este metalic;
- nu are rating de protecție la apă/praf;
- telefon pentru creatori fără slot de carduri microSD?
- ;
Detalii tehnice Vivo V23 5G
Ecran: 6.44 inch, AMOLED, FHD+, 90Hz, HDR10+
Procesor: MediaTek Dimensity 920 5G (6 nm)
GPU: Mali-G68 MC4
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 GB UFS 2.2
Camera: 64 / 8 / 2 megapixeli
Selfie: 50 / 8 megapixeli
Dimensiuni: 157.2 x 72.4 x 7.4 or 7.6 mm
Greutate: 179 g
Baterie: 4200 mAh + 44W
OS: Android 12, Funtouch 12
Tehnologii: Wi-Fi ac, Bluetooth 5.2, USB Type-C
Preț:
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Telefonul a ajuns la mine într-o cutie specială, pe care o puteți vedea în clipul video. Avea ambele culori ale terminalului, galben/albastru. Spatele se face albastru când intră în contact cu lumina soarelui sau UV. Ecranul și spatele sunt protejate cu sticlă. Rama este metalică, dar am citit că șasiul nu ar fi din metal, ci doar plastic. Există și o variantă pe negru, pe care nu se văd amprente. Dar cred că este mult mai atractiv auriu (Sunshine Gold).
În România, oficial nu vine decât varianta cu 12 GB de RAM și 256 GB de stocare internă. Este o tehnologie de stocare rapidă, UFS 2.2, dar nu cea mai rapidă. Este ok pentru creatori, dar sunt convins că orice pasionat apreciază cardul de memorie microSD. E foarte util, multă lume face clipuri 4K, le repetă pentru a ieși perfect, iar asta ocupă mult spațiu. Sincer cred că 256 GB pot fi ocupați în câteva zile la Paris, Londra sau Roma. Sau chiar în vacanțe la malul mării.
Principalul atu al acestui model este camera de selfie. Creatorii care au mulți abonați trebuie să facă și clipuri ad-hoc, în general pentru TikTok. Sigur, acum și ceilalți copiază compania chineză, Youtube are shorts, Instagram reels, Facebook bagă video la stories. Pentru asta ai nevoie de un telefon cu o cameră selfie excelentă. Iar Vivo V23 5G are cameră de 50 de megapixeli. Dacă este un spațiu îngust sau vrei să arăți o clădire, există și ultrawide frontal. Camera are senzor de 8 megapixeli și o lentilă de 105 grade.
Camera foto de pe spate – poate cel mai interesant modul de anul acesta – are 64 de megapixeli. Și aici o cameră ultrawide are senzor de 8 megapixeli și au pus un modul de macro de 2 megapixeli. Ecranul este super, un AMOLED de 6.44 inch, cu rată de refresh 90Hz, tehnologie HDR10+. Bateria este de 4.200 mAh, dar au reușit o gestionare foarte bună a energiei. A ținut peste 20 de ore în testul de autonomie. Și are încărcare rapidă cu 44W.
Procesorul este un Mediatek Dimensity 920. Este mai performant decât variantele 800 sau 900. Are două nuclee de putere (ARM CortexA78), dar sunt duse la 2.5 GHz. Nucleele economice sunt la 2.0 GHz. Experiența este fluentă, dar nu este un telefon de gaming. Se descurcă în orice, dar nu va fi foarte competitiv.
În intervalul de preț 2500-2900 sunt multe modele foarte populare. Samsung Galaxy S21 FE, Xiaomi 11T Pro, iPhone 11 și altele. Există chiar și fostul flagship Vivo X60 Pro la circa 2.900 de lei. E practic imposibil să aleagă cineva acest model. Poate mai târziu, când va fi mai ieftin.
Teste benchmark
Puterea hardware este decentă, fluentă, nu aveți probleme. Filmează ok, nu se încinge excesiv. Are tehnologii precum Wi-Fi 6 sau Bluetooth 5.2, tehnologie 5G. Scorul a fost mare în Antutu, spre 490.000 de puncte. Dar este destul de slab în Geekbench. Single-core de doar 737, aș fi pariat pe vreo 1.000, ar fi fost ideal. Multi-core de 2.150 este decent, dar la fel, speram la 3000 măcar. Nu contează foarte tare, nefiind de gaming. La fel, stocarea UFS 2.2 este bună pentru fotografie și video, dar ideal ar fi fost să aibă UFS 3.1, precum alți competitori mid-range.
Surpriza mare a fost la autonomie. Anul acesta am avut o serie de telefoane noi, incapabile să treacă de 14 ore de utilizare. Anul trecut mai erau câteva modele cu 20 de ore, dar acum nimic interesant. Ei bine, acest model a scos aproape 20 de ore și jumătate. E foarte bine. Vedeți mai jos și alte teste și detalii tehnice.
Camere foto
Are camere foto bune și un soft decent, care procesează corect culorile. Imaginile se văd bine și pe monitor, după ce le copiezi pe calculator. Nu doar pe ecranul mic. Totuși, merită notat că senzorii de imagine nu sunt speciali, iar softul nu are nici el ceva extraordinar. Camera de pe spate de 64 de megapixeli, are probabil un senzor normal. Nu e prea mare, nu are lentile speciale. La fel cu selfie-ul de 50 de megapixeli. Nu vă gândiți că ar fi senzori Sony sau Samsung. Altfel ar fi avut reclamă pe tema asta. Se descurcă însă mai bine decât multe alte camere lăudate. Culorile sunt corecte, fără aberații. Fără albastru sau galben intens. Camera selfie este foarte ok.
Vedeți mai jos imagini realizate cu el. Sunt micșorate pentru a putea fi urcate pe blog.
Protecție pentru Vivo
Chiar dacă vine în cutie cu o husă transparentă, un astfel de smartphone are nevoie de protecție și accesorii mobile. Deși au mai multe huse Vivo, nu am găsit la MobileDirect huse pentru el. În schimb găsiți încărcător fast, pentru că sigur merg și cele de 45W. Aveți în cutie încărcător rapid, dar vă pot da exemplu un încărcător auto de 45W. Și aveți nevoie desigur de baterii externe cu fast-charge, de un grip pentru filmări și fotografie. De un trepied și așa mai departe. Pentru a avea o experiență completă de creator multimedia. În loc de microfon dedicat, se pot folosi căști wireless.
Concluzii
Pe scurt: este foarte bine dotat și destul de puternic. Premium, finuț, axat pe fotografie. Dar rămâne destul de scump. La acest preț sunt disponibile foste și actuale modele spre nivelul flagship. Mărci mai puternice, modele mai premium, procesoare mai puternice. Deci este greu de recomandat în special acest model. Dar notez aici că este foarte diferit de competiție, arată excelent, este bun pe foto/video și are autonomie peste medie.