Am profitat de vizita în delta Argeșului pentru a lua la test un Xiaomi 12 Pro. Avusesem ocazia să testez Xiaomi 12 înainte, dar eram curios dacă varianta Pro se ridică la înălțimea așteptărilor. Și parțial da, este convingătoare. Dar se vede că mai au de lucru la soft. Doar specificațiile nu mai sunt suficiente azi. Iar situația este clar că se va repeta cu 12 Ultra.
Sumarul articolului:
Pro și contra Xiaomi 12 Pro
Avantaje:
- camere foto performante și convingătoare;
- putere hardware;
- ecran de calitate;
- autonomie relativ ok;
Dezavantaje:
- erori de focus sau culoare;
- ;
- lipesc dotări esențiale pentru vloggeri: card microSD, mufă de căști;
Detalii tehnice Xiaomi 12 Pro
Ecran: 6.73 inch LTPO AMOLED, WQHD+, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 1500 nits
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camera: 50 + 50 + 50 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 163.6 x 74.6 x 8.2 m
Greutate: 204 g
Baterie: 4.600 mAh + 120W
OS: Android 12, MIUI 13
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, NFC, audio Harman Kardon
Preț: ;
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Impresia per-total rămâne pozitivă. Este unul dintre flagship-urile de top 10 în 2022. Însă senzația de incomplet și de nefinisat se păstrează și la acest model. Intenția era bună: cel mai bun ecran posibil, cele mai bune camere, procesor de top, baterie relativ mare cu încărcare rapidă. Chiar și prețul este mult temperat față de rivali. Însă toate aceste impresii pozitive sunt afectate de erorile foto și de lipsa de coerență din interfața MIUI. Ar trebui să angajeze un designer american sau să lase pur și simplu Android nemodificat. MIUI a devenit cea mai urâtă interfață disponibilă pe telefoanele cu Android.
Iar camerele foto nu pot avea astfel de erori: focus greșit, imagini întunecate, zone întunecate deși HDR este activat. Vorbim de un flagship special foto, dacă ne uităm este printre puținele cu trei camere de top pe spate, toate de 50 de megapixeli. Un astfel de model este automat dorit de creatorii de conținut, iar cei care filmează au nevoie de card microSD și de mufa de căști pentru a utiliza microfoane. Sigur, se poate și fără, dar era mai simplu să le aibă.
Mă gândesc că, din cauza vitezei cu care lansează modele noi, Xiaomi va repeta o serie de erori cu Ultra. Sper totuși ca modelul să vină cu soft Leica pentru camerele foto, care măcar să elimine o parte dintre erori. Dar poate vine doar cu optică Leica sau și mai rău, doar cu branding Leica. Lansarea este anunțată pentru luna iulie, deci mai avem de așteptat.
Am o notă slabă și pe partea hardware. Deși are procesorul 8 Gen1, tot softul trage înapoi acest model. Performanțele sunt departe de alte modele competitoare. Cam în apropierea flagship-urilor Samsung și departe de cifrele atinse de Realme sau Oppo. Dar merită subliniat faptul că în Top 10 Antutu el apare pe locul 4. Probabil cineva a reușit să modifice setările și să ruleze testul la rece, astfel încât scorul să iasă. Telefonul era pe modul “balanced” și am trecut pe modul performanță, iar scorul a crescut. Dar scorul real este departe de top 10 Antutu.
Autonomia putea fi mai bună. Odată că era deja în modul balansat, care presupune că reduce deja consumul. Doi, am activat Power Saving. Modelul a scos peste 14 ore, ceva mai bine decât flagship-urile Samsung, dar departe de ideal. Realme GT2 Pro are scor mai mare Antutu și autonomia mai mare. Și are și prețul mai mic.
Teste benchmark
Am rulat principalele teste pe care le repet în mod normal pe terminalele testate. Nu doar Antutu, dar și Geekbench confirmă faptul că softul nu este optimizat. Procesorul nu a fost folosit la întreaga capacitate. Vedeți mai jos scorurile obținute și alte detalii tehnice pe care nu le-am comentat mai sus.
Camere foto
Xiaomi 12 Pro se vrea printre cele mai bune terminale foto din 2022. Are senzorul principal aproape unic, un model de 1/1.28 inch, foarte mare. Senzorul este Sony IMX707, care nu mai apare pe alte telefoane. Un senzor cu specificații apropiate a mai fost doar pe terminale precum Huawei P40 Pro sau Mate 40 Pro. Asta arată că au vrut foarte tare să facă un terminal foto.
Senzorul telefoto are tot 50 de megapixeli, dar este mai mic. Văd că detaliile au dispărut de pe site-urile specializate, dar în mod sigur este mai mic decât cel principal. La fel și senzorul ultrawide. Totuși, nu poți face un flagship foto și să oferi zoom de doar 2x. Bine, Apple poate face asta, dar nu Xiaomi. Doi, capacitatea de 128GB este relativ mică dacă filmezi 4K. Dacă vizitezi Franța sau Italia, vei rămâne fără spațiu și vei termina și bateria destul de rapid. Modelul avea nevoie de cardul microSD și de o baterie măcar de 5.000 mAh. Vedeți mai jos câteva imagini să vă faceți o impresie.
Protecție pentru telefon
Nu trebuie să vă explic eu că prevenirea este cea mai ieftină variantă. Deseori am fost neatent cu telefoanele, le-am scăpat și le-am zgâriat sau chiar le-am spart ecranul. Evident, am regretat atunci că nu am folosit husă sau folii sau carcase de protecție. Am început să fiu mult mai atent după ce nu am putut vinde un telefon care avea un semn pe margine. Mă rog, am scăpat de el, dar la jumătate de preț.
Vă recomand să utilizați de fiecare dată huse și carcase de protecție pentru terminalele flagship.
Concluzii
Xiaomi 12 Pro este unul dintre cele mai dotate telefoane de tip flagship. Dacă ești cu adevărat pasionat de fotografie, poți lucra cu el în modul Pro și rezultatele sunt foarte bune. Dar vei avea nevoie de un abonament cloud pentru a stoca fotografiile și să nu pleci de-acasă fără bateria externă.
Altfel, telefonul este bine dotat, se descurcă, are chiar și un preț mai bun decât principalii competitori. Recomand .
1 comentariu