Am testat și Xiaomi 13 Pro, vedeta gamei deocamdată. El vine la ceva timp după testul Xiaomi 13 5G. Confirmă pe partea foto, realizarea este premium, are performanțe maxime și cel mai luminos ecran. Dar mai sunt lucruri de reparat pe partea software.

Pro și contra Xiaomi 13 Pro

Avantaje:

  • performanțe hardware avansate;
  • fotografiile cu tehnologie Leica;
  • ecran fără egal;
  • încărcare ultra-rapidă 120W;

Dezavantaje:

  • ;
  • probleme software;
  • autonomia este medie;

Detalii tehnice Xiaomi 13 Pro

Ecran: 6.73 inch, LTPO AMOLED, 3200 x1440 px, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 1900 nits
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)
GPU: Adreno 740
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB UFS 3.1 / UFS 4.0
Camera: 50,3 + 50 + 50 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 162.9 x 74.6 x 8.4 mm
Greutate: 210 g
Baterie: 4.820 mAh + 120W, 50W wireless
OS: Android 13, MIUI 14
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, NFC, audio Harman Kardon
Preț:

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 4]

Impresii după testare

Eu am apreciat atât Xiaomi 12 Pro, cât și modelul anterior, Xiaomi 11T Pro. În cazul de față se simte o evoluție clară de la an la an, nu sunt doar telefoane identice, ca la alți competitori. S-a modificat design-ul exterior, sunt diverse dotări diferite, iar ultimul aduce tehnologia foto Leica. Deja imaginile Xiaomi 12 Pro erau excelente. Dar de la generația 12S avem și tehnologia Leica. Din păcate acea serie nu a ajuns oficial în România. Însă acum avem model cu soft Leica și diferența se simte. Vedeți și în galeria de mai jos. Vreau să fac zilele următoare o comparație între principalele telefoane cu senzor de 1 inch. Deocamdată nu știm nimic oficial despre Xiaomi 13 Ultra, dar cred că un astfel de model are șanse să devină un hit global.

Xiaomi 13 Pro are trei camere de 50 de megapixeli, iar principala are senzor de 1 inch. Camera de selfie este de 32 de megapixeli. Are ecranul LTPO AMOLED cu rezoluție 3200×1440 pixeli, iar luminozitatea lui atinge 1.900 de nits, este campionul anului. Procesorul este Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, dar și ei primesc tot versiunea cu nucleu de putere la 3,19 GHz, nu pe cea tunată ca la S23 Ultra. Totuși, telefonul are scoruri mai bune în principalele teste de performanță, ceea ce ridică niște semne de întrebare.

Autonomia standard este destul de limitată. Ecranul de mare rezoluție și foarte luminos, dar și procesorul puternic consumă rapid energia. Dar cu măsuri de Power Saving reușește să reziste destul de bine, cam la nivelul principalilor rivali.

Realizarea mi se pare bună, deși spatele lucios este mai degrabă o problemă. Telefonul are rating IP68 pentru protecția la apă și praf. Pe față are însă sticlă Gorilla Glass Victus și nu noua versiune lansată în 2023. De altfel modelul de test a ajuns deja zgâriat, dar părea mai degrabă că cineva a testat duritatea cu ceva foarte ascuțit. Urma rămasă este destul de vizibilă. Spatele este ceramic, cel puțin așa susține producătorul. Faptul că este lucios îl face să arate a plastic.

Prețul este mare, cam 6.000 de lei acum. Însă rivalii săi au prețuri destul de mari de asemenea. În plus de asta, ceilalți oferă doar o cameră puternică, acompaniată de doi senzori de 10 sau 12 megapixeli. Xiaomi 13 Pro măcar are trei senzori de 50 de megapixeli și camera selfie de 32 de megapixeli.

Teste benchmark

Am realizat pe acest model cam toate testele posibile. Scorurile în Antutu sunt de top, probabil este în top 3 și la ora actuală. Scorul Geekbench este mult peste S23 Ultra, iar în alte teste a obținut maxim 104 fps în jocuri. Este adevărat, după ce este folosit intens se încinge, iar autonomia scade destul de rapid. Dar asta se cam întâmplă cu toate telefoanele, chiar și cu iPhone în anumite condiții.

Autonomia normală a ieșit 10 ore și 30 de minute. Ceea ce este puțin, cam atât avea anul trecut Samsung Galaxy S22 Ultra cu procesor Exynos. Acum până și Samsung trece de departe de 10 ore. Cu măsuri simple de Power Saving și ecran cu luminozitatea scăzută poate atinge 16 ore și 30 de minute, un scor normal.

Vedeți mai jos alte teste realizate.

Camere foto

Senzorul principal de 1 inch, 50 de megapixeli, făcut de Sony, se descurcă excelent. Sony IMX989 este senzorul de pe Xiaomi 12S Ultra. Se descurcă bine și ziua, dar și pe lumină scăzută. Seara are un singur defect, am observat un efect de “halo” dacă în poză este un bec, felinar sau chiar luna de pe cer. Asta în general ține de lentile și apare deseori și la Samsung și la alte branduri. Doar Vivo se descurcă în general cu aceste probleme, având lentilele realizate de Zeiss.

Procesarea fotografiilor pe timp de zi este excelentă. Algoritmii Leica sunt foarte buni, iar imaginile arată tot mai tare spre Huawei. Cred că în curând vom avea un brand care va lua locul Huawei și nu este deloc Honor. Însă trebuie să mărturisesc că și eu aștept Xiaomi 13 Ultra. Să sperăm că ăsta măcar va veni oficial și la noi.

Accesorii Xiaomi 13 Pro

La acest nivel de preț, trebuie să vă recomand accesorii mobile. Eu vă recomand niște huse Xiaomi 13 Pro, mai mult decât cea simplă transparentă. E bună și aia, dar arată stupid și face telefonul să pară ieftin. Vă recomand cu căldură și folia pe ecran. Evident, aveți nevoie de încărcător de 120W pentru mașină, cablul USB compatibil, dar și baterii externe care suportă încărcarea rapidă.

Concluzii

Este foarte bun pe foto, ca ecran și audio/video. Pentru divertisment și gaming este un telefon excelent. Arată bine și se mișcă foarte rapid. Dar autonomia rămâne limitată. Iar Xiaomi 13 Pro rămâne .

Galerie foto