Am testat Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G, un smartphone midrange bun. Este dotat, arător și disponibil la un preț bun în România. Singurul punct care poate fi contestat aici este procesorul, însă nu este unul rău, ci tocmai de nivel mediu. În rest se descurcă cu brio la orice.
Sumarul articolului:
Detalii tehnice OnePlus Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G
Ecran: 6.67″ CrystalRes AMOLED, 2712 x 1220 pixeli, 1-120 Hz, 1800 nits, Gorilla Glass Victus
Procesor: Snapdragon 7s Gen 2
GPU: Adreno 662 GPU
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 256 GB UFS 2.2
Camere foto: 200 + 8 + 2 megapixeli
Selfie: 16 megapixeli
Dimensiuni: 161.15 x 74.24 x 7.98 mm
Greutate: 187 g
Baterie: 5100 mAh + 67W
OS: Android 13, urmează upgrade la 14/HyperOS
Tehnologii: IR Blaster, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0, 3.5 mm jack, NFC, IP54, Dolby Atmos
Preț: 1.999 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Pro și contra Redmi Note 13 Pro
Avantaje:
- design îmbunătățit și materiale premium;
- cameră foto principală de nivel foarte bun;
- rezistență la apă/praf;
- autonomie bună;
- mufă de căști 3.5 mm jack;
Dezavantaje:
- performanța este medie, sub jumătatea clasamentului;
- nu are zoom optic deloc;
- nu are slot de carduri de memorie;
- fără încărcare wireless;
Impresii după testare
Mi-a plăcut telefonul de la prima întâlnire. Așa cum vă povesteam, am testat Redmi Note 8 Pro, Redmi Note 9 Pro care a fost mai slab. Apoi Redmi Note 10 Pro iar bun, pe urmă Redmi Note 11 Pro slăbuț, în fine, am ajuns la Redmi Note 12 Pro, iarăși bun. Aveam cumva senzația că sigur anul ăsta îl fac mai slab sau mai prost. Doar că nu a fost așa. Este chiar mai ok.
Au schimbat design-ul și telefonul chiar arată bine, la prima vedere nici nu pare midrange. E adevărat că nu arată nici precum marile flagship-uri, dar sigur nu arată a telefon ieftin. Arată bine, are Gorilla Glass Victus pe față și sticlă premium pe spate. Culoarea de pe spate bătea în verde/albastru, dar părea că se schimbă în funcție de cum bate lumina. Marginile laterale sunt foarte plate, exact cum este moda anului 2024. Ecranul are margini subțiri și este un AMOLED de foarte bună calitate. Luminozitate mare și culori foarte bune, mai vedeți în video detalii.
Procesorul Snapdragon 7s Gen 2 nu este foarte actualizat, este similar cu Snapdragon 7 Gen 1. Totuși, se descurcă destul de bine în teste, are performanțe medii, dar mai mari decât modelul de anul trecut. Vine direct cu 8 GB RAM și cu 256 GB de stocare UFS 2.2, care se mișcă bine. Bateria de 5.100 mAh s-a descurcat foarte bine în teste. Nu ține senzațional, dar este bine, peste medie.
Camera foto este evident vedeta acestui model. Au și senzor de 200 de megapixeli, dar și o procesare bună, frumoasă, a culorilor, arată bine pe ecranul AMOLED, totul a ieșit peste așteptări. Camera ultrawide de 8 megapixeli scoate imagini bune, ca și cea de selfie. Telefonul păstrează mufa de căști 3.5 mm jack, foarte util pentru unii utilizatori. Din păcate nu mai are slot de carduri de memorie microSD.
La acest nivel de preț telefonul are rivali puternici. Recomand Poco F5 Pro, Realme 11 Pro, ceva mai puternice și dotate. Dar cred că ambele pierd cursa la nivelul camerei foto.
Teste hardware și autonomie
Telefonul a scos circa 610.000 puncte în Antutu, acum mijlocul clasamentului este peste 1 milion de puncte. Este decent, dar nu foarte performant. Scorul din Geekbench 6 este circa 1.000 de puncte single-core și 3.000 multi-core, destul de bine. Pentru nivel midrange mă refer.
Testul de autonomie a fost de circa 17 ore fără setări speciale și 18,5 ore cu ceva setări de Power Saving. Nu este chiar impresionant, dar este totuși peste majoritatea competitorilor.
Vedeți mai jos toate testele realizate, a avut și ceva update-uri de software.
Camere foto
Camera foto principală de 200 de megapixeli se descurcă excelent. Are și lentile bune, are și procesarea bună, pe scurt, mi-a plăcut mult. Camera ultrawide are doar 8 megapixeli. Se descurcă, faci peisaje, faci poze în oraș, le poți pune pe rețelele sociale fără discuții. Păcat că au pus 2 megapixeli de macro, e o cameră care poate o foloseai dacă era mai bună. Pozele selfie sunt ok, au și diverse efecte sau blur pe fundalul imaginii.
Vedeți mai jos imagini realizate cu el. Mi-au plăcut.
Accesorii mobile
Fiind o serie foarte populară, Xiaomi pune în continuare în cutie husă de protecție, încărcător, cablu. Pare că vine cu o folie din fabrică pe display, pare destul de protejat. Are și rating de rezistență la apă și praf. Deci probabil o să ai nevoie doar de cumpărat vreun încărcător auto de 67W. Sau eventual dacă vrei mai mult decât o simplă husă neagră, atunci merge să cauți altceva.
Concluzii
Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G este bine făcut, arătos, destul de ok dotat și disponibil la preț bun. În România costă vreo 2.000 de lei, deci nu putem spune că este tocmai accesibil. Dar face tot ceea ce promite un flagship, fără să spargi banca pentru el. Camera foto cred că este marele avantaj. Ecranul este foarte bun. Și e bine că arată premium și este cât de cât protejat. Atenție că există un model 4G, care costă vreo 1.500 de lei, dar are un procesor mai slab, se mișcă mai lent.
Telefonul are zoom optic 4x
 
Salut, nu are zoom optic deloc. Nu are cameră de zoom optic. Face zoom digital, opțiunea care apare în meniu poate fi de 4x, deși nu cred. Probabil apare tot 3x
 
Oxygen os??? Android 14???
Habar nu aveti de telefoane
 
Salut, se mai întâmplă oricui să greșească.
 
Eu am versiunea de xioami 13 pro cu 4g, si din ce am vazut. nu e mare diferență intre pro si pro +, ca viteza de procesare.doar de câțiva hz. Si prețul evident
 
Păi contează procesorul în orice situație. Se mișcă mai greu, are lag mai mult. Sunt curios cum merge filmarea de exemplu.
 
Am achiziționat versiunea 256/8 la 1273 de lei de le emag. Îl dețin de 7 zile.
Este mult peste prețul dat de 1273 lei. La nivelul unui felefon pe la 1800-1900 lei.
Primește 3 ani de OS și 4 de securitate, conform site-ului oficial Xiaomi pentru Support.
Mai primesc Android 15 și Android 16, plus securitate până în Septembrie 2027.
Singurele lucruri care nu mi-au plăcut: Puțin lag la începutul filmării, dar poate fi rezolvat într-un update.
Stabilizarea electronică merge doar pe filmarea în modul PRO, numai pe acesta îl folosesc.
Face Focus Hunting in filmarea 4k din cauza OIS.
Tranziția între aplicații jocuri, interfață sub Huawei Nova 5T telefon din 2019…
Dar am mai avut prin 2019-2020 un Xiaomi Mi A3 care mergea execrabil.
Xiaomi a evoluat enorm și nu mai merită injuriile aduse din ultimii ani.
Plătiți un super midrange la 256 de euro și aveți pretenții de flagship de 1200 de euro.(Problema este la voi)
Am primit folie ecran pre aplicată, husă super calitativă, încărcător la 67W cu cablu de date pe măsură.
Bun pentru un om cu buget redus care vrea să înceapă să facă vlogging la început sau se joacă jocuri solicitante zilnic.
Pe partea de înregistrare a vocii în video este mult peste media de preț. Nivel flagship. Chiar estompează din vânt. WOW!
Pe partea de gaming am jucat tot la setări maxime. Nu se prea incinge, iar căldura se disipă pe toate laturile telefonului în mod egal.
 
Mersi pentru comentariu! Am primit și comentarii negative pe YouTube, zic unii că se încinge. Și că merge greu filmarea sau sacadează.
 
Am sample cu filmare 4k pe YouTube-ul meu. Wtf. Cum să zici că nu filmează bine. Filmează foarte bine pentru prețul cerut plus detaliile datorate acelui senzor de 200Mpx. Asta a vrut să facă Xiaomi pentru acest telefon: Folosiți doar senzorul de 200Mpx și atât. Și selfie când este nevoie.
În AnTuTu temperatura maximă atinsă a fost de 38°C de la 36,1°C.
Am instalat într-o singură zi, toate jocurile posibile și imposibile. Peste 100GB de jocuri. L-am folosit de toți banii. Se încălzește, dar cumva se disipă repede acea căldură. Cred că au un sistem de răcire în spate
Sunt flagship-uri care se incing la 45-55…
Până în 2028 clar nu îl schimb, plus că Xiaomi spre deosebire de alte branduri(Apple), îmbunătățesc aplicația camerei în timp.
Adică Xiaomi îți dă o cameră cu imperfecțiuni și peste 2 ani ți-o îmbunătățește. Poate fi o strategie de marketing ascunsă pentru a cumpăra alt model, nu știu.
Xiaomi peste 1-2 ani va avea un sistem mult mai fluid și mai competitiv ca niciodată, pentru că s-au prins de ce vrea lumea. Plus că de anul trecut au mărit suportul pentru midrange-uri la 3 ani de OS cu 4 ani de securitate și la flagship-uri la 4 ani de OS și 5 ani de securitate. Iar update-urile vin regulat la 90 de zile. Durează ceva, dar au un program deci știi ce și când vei primi. Comportamen de companie serioasa.
Sper să nu aibă soarta Huawei la un moment dat.
Cert este că Xiaomi a crescut cu 118% în vânzări în China, iar în Spania are cea mai mare cotă din piața spaniolă. Deci țară cu putere de cumpărare mai mare decât a noastră.
Haterii mereu vor fi hateri pentru că vor să justifice ultimul flagship cumpărat cu trudă în rate.
Dar la modul cel mai serios, nu prea mai ai nevoie de flagship în zilele noastre. Doar dacă nu prea știi să folosești modul pro de la telefon și vrei să ai o imagine puțin mai bună și să faci bani serioși cu el.
 
Salut,
Mersi pentru comentariu. Se pare că unii au o experiență mai slabă cu acest model. Dar depinde de multe lucruri: aplicații instalate, setări făcute. Sau poate chiar modelul respectiv să aibă un defect.
 
Bună ziua.Fata de dvs.,eu am inceput cu 9 Pro,întâmplător.Mi-a fost oferit de operatorul la care sunt abonată.Acum am 12 Pro,model despre care am o singură nemulțumire.Nu are funcția de video dual.Modelul 13 Pro are această funcție?Am pus această întrebare pe mai multe site-uri și nu mi s-a răspuns.Daca dvs o puteți face,va sunt recunoscătoare și va mulțumesc anticipat.
 
Bună Maria, are în continuare Dual Video în mediul Camerei, la More.
https://www.computerblog.ro/wp-content/uploads/2024/05/foto-interfata-xiaomi-13-pro-11.jpg