YotaPhone 2 este cu siguranță un smartphone interesant și bine făcut, chiar dacă mi se pare destul de scump ca și poziționare. Ideea unui display alb-negru pe spate a atras atenția de la început, am văzut prima ediție și apoi a venit și ediția numărul doi. Terminalul are foarte multe îmbunătățiri, design-ul este foarte bun, ecranul este decent, performanța foarte bună. Ecranul alb-negru este util pentru citit, pentru jocuri sau pentru navigație GPS. Ecranul eink rezistă mult și bine, chiar dacă s-a terminat bateria la telefon.

Yota Phone 2 review
Yota Phone 2 – review

Pro și contra YotaPhone 2

Mi-a plăcut foarte mult:

– cum arată telefonul și cum este realizat;
– e subțire și ușurel, stă comod în mână;
– autonomia este bună mai ales dacă folosești și ecranul alb-negru;
– are aplicații dezvoltate special;
– testele de performanță îl poziționează foarte bine;

Rămâne de discutat:
– prețul este relativ mare;
– nu știm dacă vor fi actualizări software;

Experiența în utilizare

Foarte multe companii fac astăzi terminale cu Android decente, cu preț bun și dotări oarecare. Foarte puține companii au reușit însă să aducă și ceva propriu, diferit de ceilalți, care să schimbe cumva întreaga experiență. Rușii de la Yota au reușit asta, chiar dacă nu sunt o firmă super-cunoscută sau un brand occidental, au reușit să atragă atenția asupra produsului prin inovație. Deja se zvonește că ideea lor va fi copiată de branduri mari din industrie, pentru că ecranul alb-negru este util și are o autonomie mult mai mare decât LCD-ul.

Prezentat în februarie 2014, terminalul a fost lansat comercial în decembrie anul trecut. L-am primit și eu la teste în ianuarie, așa că profit de ocazie să vă scriu ce și cum. YotaPhone 2 este bine dotat. Ecranul de 5 inch este Full HD, iar ecranul alb-negru are 4,7 inch cu rezoluție 960×540 pixeli. Procesorul este Qualcomm Snapdragon 801, quad-core la 2,3 GHz, are 2GB de RAM și 32GB de memorie internă. Acceleratorul grafic este Adreno 330, iar camera foto are senzor de 8 megapixeli. Camera frontală pentru poze selfie este de 2 megapixeli.

Bateria este de 2.500 mAh, iar ecranul alb-negru are bateria lui independentă. Dispune de WiFi, inclusiv versiunea ac, Bluetooth, GPS și Glonass, tehnologie 4G (LTE), vine cu Android 4.4.3, care este destul de stabil.

Principalul avantaj al acestui smartphone stă tocmai în inovația lui: ecranul alb-negru. Dacă preiei pe acest ecran mesajele, citești acolo e-mailurile, joci jocuri pe el, iar ecranul principal îl lași pentru acasă, pentru atunci când ești aproape de priză, vei avea o autonomie foarte bună. Ecranul e-ink este mai bun pentru citit, nu te dor ochii după ce citești, plus că ai de câștigat autonomie. Dacă nu ai avut e-reader alb-negru sau mod special Ultra Power Saving, va trebui să te obișnuiești cu noul display. Dar în general te obișnuiești rapid. Cum spuneam au făcut și aplicații dedicate, sunt câteva și în galeria foto, le pornești pe ecranul color, dar le accesezi pe cel alb-negru. Poate că pe viitor vor avea suficiente aplicații încât să convingă mulți utilizatori.

YotaPhone 2 nu are atuurile altor modele, nu este cel mai puternic hardware, nu are bateria cea mai mare, dar știe să rezolve o problemă într-un mod elegant. Pentru cei care călătoresc și vor să citească mai mult sau să joace jocuri mai mult timp, ecranul alb-negru este un mare bonus. În rest, totul este o chestie de preferințe personale.

Prețul fiind de peste 3.000 de lei, acest smartphone nu va avea un succes extraordinar. Oamenii care au banii ăștia vor lua iPhone, Note 4 sau alte modele de top. Sunt puțini cei care ar alege un no-name la 3.000 de lei doar pentru că are un ecran alb-negru. Poate că există și cumpărători care vor să fie “altfel”, dar ei au o mulțime de alte modele din care să aleagă. Rămâne pe viitor ca Yota să aducă un conținut și mai bogat pentru ecranul secundar, fie să aducă o versiune cu un preț mai echilibrat. Altfel, nu le dau mari șanse.

Concluzii

YotaPhone 2 este un smartphone arătos, bine făcut, puternic, cu nouă ecrane – unul color și unul alb-negru. Este foarte bun și ar fi avut mare succes dacă prețul lui nu ar fi foarte mare. Da, rezolvă o problemă importantă, autonomia, într-un mod elegant. Dar justifică asta prețul mare? Nu cred. Oamenii au găsit alte soluții, precum baterii externe, încărcarea de la laptop și așa mai departe. Pentru a avea succes azi cu un smartphone mi se pare esențial prețul. Lumea nu mai vrea modele scumpe, iar cei care au bani nu cumpără modele no-name. Oricât de simpatic ar fi YotaPhone 2, prețul de 3.000 de lei este prea mare.

Video


Galerie foto