Am testat Zenfone 10 de la Asus, flagship-ul compact pe care mulți utilizatori îl căutau. Format pentru o mână, care să încapă comod în buzunar, dar fără compromisuri în privința dotărilor hardware. A spulberat în teste chiar și ROG Phone 7. Are de asemenea rating IP68 pentru rezistența la apă și praf.
Sumarul articolului:
Pro și contra Asus Zenfone 10
Avantaje:
- design compact, premium;
- hardware foarte puternic;
- camere foto ok;
- autonomie ok;
Dezavantaje:
- nu are cameră telefoto;
- încărcarea doar 30W;
- preț competitiv, dar este măricel;
Detalii tehnice Zenfone 10
Ecran: 5.92 inch AMOLED, FHD+, 144Hz, HDR10+
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
GPU: Adreno 740
Memorie: 8 / 16 GB RAM
Stocare: 128 / 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50 + 13 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
OS: Android 13, ZenUI 10
Dimensiuni: 68.1×146.5×9.4 mm
Greutate: 172g
Baterie: 4,300 mAh + 30W + 15W wireless
Tehnologii: Wi Fi 7, Bluetooth 5.3, GPS, NFC, IP68
Preț: de la 3.999 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Sunt printre cei care au testat Zenfone încă de la început și l-am apreciat cum a crescut. Am fost utilizator Asus Zenfone 6 și cred că la acel moment reprezenta singura inovație din domeniu. Păcat că au renunțat apoi la camera rotativă. Sunt curios de faptul că Asus nu a fost prima companie care să facă un terminal pliabil. În fond ei au avut proiecte precum Padfone și Fonepad, precum și seriile de produse Transformer. Probabil au investit mult și nu au reușit să vândă prea multe unități. Însă piața are nevoie de inovații de acest gen.
Zenfone 10 este un flagship realizat pe modelul compact. Vine după un Zenfone 9 reușit. Da, așa ceva cam lipsește din peisajul internațional, majoritatea telefoanelor de top au ecrane mari, sunt de dimensiuni mari. A mai rămas telefonul de bază din seria Galaxy S, iar modelul de bază de la Xiaomi, respectiv Xiaomi 13, are deja 6,36 inch, fiind măricel. Sony mai avea Xperia 5 cu diagonală de 6,1 inch.
Ceea ce reușesc cei de la Asus este să combine partea hardware încât telefonul iese pe primele locuri la performanță. Folosesc Snapdragon 8 Gen 2 fără modificări, dar obțin scoruri mai mari decât concurența. Deși procesorul are nucleul de putere la 3,2 GHz, iar Samsung are o ediție cu 3,36 GHz, telefonul Asus este mai performant și obține puncte mai multe, în special în gaming.
La camere foto ar trebui să inoveze mai mult. Da, camerele foto sunt ok, principala este de 50 de megapixeli, cu un senzor bun. Cea ultrawide este de 13 megapixeli, iar selfie este de 32 de megapixeli. Au ca inovație principală o stabilizare de tip gimbal. Combină stabilizare optică și electronică, acoperă șase axe de mișcare. Are rezultate foarte bune. Mi-aș fi dorit să aibă măcar camera telefoto standard de 3x. Presupun că deocamdată nu este loc pe spate. Nu pentru un modul serios.
Bateria este de 4.300 mAh și cu încărcare 30W. Pentru prima dată are tehnologie wireless cu 15W. E bine, eu telefonul îl încarc des wireless, pe birou, pe suportul special. Astfel văd și notificările, am baterie încărcată mereu. Pentru că oricând poate apărea ceva și să plec. Nu îl încarc însă dincolo de 90%, acest lucru pune presiune pe baterie. Mai bine să fi prevăzător.
E păcat însă că Asus nu a crescut capacitatea bateriei, nici viteza de încărcare față de anul trecut. Dar gestionarea mai bună Power Saving a dat rezultate foarte bune în testul de autonomie. Vedeți detalii mai jos.
Ecranul este 5,92 inch, AMOLED, FHD+ și cu rată de refresh de 144Hz. Este un display bun, calitativ, care poate atinge o luminozitate de 1100 nits. Bună pentru a vedea mesajele pe timp însorit.
Telefonul are rating IP68, ceea ce mi se pare util dacă plouă, ninge, este luat la mare sau la piscină. Protecția este valabilă și la praf.
Ca și competiție, Galaxy S23 de bază costă 3.700 de lei acum. Xiaomi 13 pe la 4.299 lei, iar Xperia V generația IV costă 4.499 lei.
Teste benchmark
Am rulat pe telefon diverse teste benchmark. Testul Antutu a fost relevant, atingând 1,6 milioane de puncte. ROG Phone 7 a atins la test 1,33 milioane de puncte. La Geekbench 6 a avut 2016 single-core și 5.600 multi-core, scor foarte bun. Mult peste rezultatele Samsung. Contează însă și memoria RAM mare, stocarea de mare viteză, dar și partea de soft. Eu am folosit Android simplu și nu interfața optimizată de Asus.
La testul de autonomie, noul procesor obține 13 ore, față de 17,5 ore anul trecut. Modul de performanță detectează automat că este un test, pornește automat la putere maximă, deci consumă mai mult. Pe modul Power Saving, fără performanțe, modelul atinge 21 de ore, foarte mult pentru un flagship.
Vedeți mai jos din testele realizate și rezultatele obținute:
Camere foto
Senzorul principal foto este de 50 de megapixeli, 1/1.56″, un senzor similar de exemplu cu OnePlus 11. Au lucrat mult la optimizări software, tehnologia de stabilizare, tehnologiile AI pentru îmbunătățirea pozelor. Camera ultrawide este decentă. Poți face zoom 2x până la 8x folosind senzorul mare și tehnologii de procesare. Le vedeți mai jos, au ieșit destul de bine. Camera de selfie este decentă, folosește tehnologia pixel binning. Unește cei patru pixeli apropiați creând un pixel mai mare, care captează mai multă lumină. Ies fotografii bune de 8 megapixeli. Ziua pe lumină e mai greu.
Vedeți mai jos imaginile realizate cu camerele.
Accesorii
Telefonul are o husă de protecție în cutie. Nu este transparentă, ci una din plastic dur, negru. Deocamdată nu au apărut husele pentru Zenfone 10 în magazin, dar ținând cont că există pentru Zenfone 9 cred că sunt pe drum.
La un astfel de model micuț aveți nevoie de o baterie externă mică și finuță. Care să fie ușoară și comod de luat pe drum, dar care să știe să încarce cu 30W.
Concluzii
Asus Zenfone 10 este cu adevărat un flagship compact de nota 10. Este foarte bine dotat hardware și cam șterge pe jos cu principalii concurenți. Are autonomie bună și camere foto ok. Este fix pentru cei care vor un telefon pentru o singură mână, să fie compact și ușor, dar în același timp foarte performant.
La nivel de preț stă destul de bine, varianta de bază pleacă în România de la 3.999 lei. Cred că din punct de vedere al concurenței este bine plasat. Dar rămâne totuși o sumă destul de mare pentru consumatorul obișnuit.
Este genul de telefon compact care ma atrage, cu performante excelente si foarte misto de tinut in mana!
 
Chiar este peste alte modele flagship la performanță.