E rândul celor de la Pierre Audin Consultants să prezinte top 10 tendințe pentru 2013. V-am scris despre previziunile Gartner, Ericsson sau WDS.  Să vedem ce zic și cei de la PAC. Analiștii se referă mai mult la zona corporate, dar asta nu înseamnă că nu sunt atinse și subiecte consumer. Dispozitive mobile, aplicații, zona socială. Nu am lăsat clasamentul cu 10 poziții pentru că multe subiecte se intercalează și s-ar fi repetat. Dar o să-l redau la final pe scurt.

tendinte 2013

Estimări pentru 2013

Se pare că zona de Cloud Computing va fi una în efervescență în 2013. Companiile adoptă diverse modele cloud: SaaS, softul plătit “la abonament” și accesat exclusiv online, cloud-ul privat, aplicații B2B în coud. Primele trei poziții din clasamentul PAC sunt ocupate de Cloud. Anul 2013 va aduce un focus mai puternic pe mobilitate, terminale mobile și aplicații. Companiile au ignorat nebunia aplicațiilor mobile care i-a lovit pe toți utilizatorii de smartphone și tablete. Dar se pare că de anul ăsta vor pune osul la treabă pentru a aduce aplicațiile corporatiste pe mobile. Adică, dacă tot pierzi vremea pe smartphone sau tabletă, de ce să nu ai aplicația de la servici și să faci treabă în timpul tău liber? PAC estimează că piața globală pentru dispozitive mobile și aplicații software business va crește în medie cu aproximativ 35 % pe an.

Companiile rămân interesate de tot ceea ce înseamnă analytics, fie că e vorba de activitățile curente sau de Big Data, analiza și interpretarea datelor este esențială. În fine, securitatea IT devine tot mai importantă, iar uneltele sociale se pot folosi de asemenea pentru afaceri și pentru colaborare online.

Corporațiile mai au u interes comun, respectiv găsirea unor aplicații de gestiune care să facă mentenanță și actualizare automată pentru toate aplicațiile instalate/utilizate pe sistemele companiei.

A zecea tendință ar fi că toate aplicațiile și soluție vor trece prin procese de standardizare și industrializare. Iată și clasamentul pe scurt:

Top 10 tendințe

1. Cloud Computing: SaaS
2. Cloud Computing: Hosted Private Cloud
3. Cloud Computing: Piata B2B pentru aplicatii
4. Dispozitive mobile, aplicații și managementul datelor
5. Business Intelligence/ Business Analytics
6. Big Data
7. Securitate IT , in special Cyber Security
8. Social Business/ Social Collaboration
9. Serviciile de gestionare a aplicatiilor
10. Standardizarea/ Industrializarea aplicatiilor si a infrastructurilor