Ancheta FTC contra Google pentru abuz de poziție dominantă pe piața căutării online se va finaliza fără sancțiuni dure. Sunt două posibilități, fie nimeni nu pricepe cum funcționează search-ul și cum Google abuzează de el la greu, fie la decizie au contribuit donațiile politice, fix ca în România.

content google

Sursa foto.

Cum abuzează Google?

Google abuzează de poziția dominantă pe seach promovând propriile produse în detrimentul celor originale, care au valoare mai mare, chestie vizibilă pentru orice privitor independent. Sigur, la fel, înțelegem motivele de business, obiective, pentru care Google face asta. Dar este un abuz? Clar este un abuz.

(!) Cel mai ieftin smartphone decent la review (!) Apasă play 😉

Nu mă înțelegeți greșit. Google poate face ce vrea cu zonele de peste search, sub search, dreapta, stânga. Ce mă deranjează pe mine sunt rezultatele căutării și atât, restul poate fi ignorat.

Se întâmplă pe social media, unde profilele G+ apar înainte de Facebook, Twitter sau LinkedIn. Toate astea trei au calitate mai mare, utilitate mai mare, relevanță, ce vreți. Google copiază, ia mizeria și o pune în top. Este un abuz.

Se întâmplă pe zona de turism cu serviciul online de bilete de avion pe care Google l-a cumpărat și acum scoate rezultatele rivalilor și iese la căutare propriul sistem. Găsiți o grămadă de probleme semnalate aici.

Care e problema? Google este practic, un monopol. Singurul furnizor de search. Iar din poziția asta TREBUIE să asigure o competiție fair pentru toți jucătorii. Google ar trebui fie obligat să nu dezvolte alte servicii, fie să asigure că nu ies primele în search. Dar scuza lor e genială: “nici noi nu știm cum ies, pentru că algoritmii lucrează independent”. Dar Google poate controla asta, printr-un sistem extrem de simplu. Iată-l aici.  Să zicem că propriile pagini apar primul rezultat “din greșeală”. Faceți o echipă și le scoateți.

Așa făcea și Microsoft, nici nu știa că desființează Netscape, doar că s-a întâmplat.

Am uitat să zic de Youtube care apare cu 2-3 link-uri în rezultatele căutării. Foarte puține alte site-uri ocupă 2-3 poziții în topul căutării. Oricât de bune ar fi, cazurile sunt rare. La NICIO altă căutare nu iese Vimeo sau MetaCafe sau DailyMotion cu 2-3 rezultate.

Google este acuzat că a abuzat și pe partea de știri, cărți, video și probabil urmează și pe muzică. Cu hărțile a fost un scandal masiv, iar cu stocarea tuturor parolelor și conversațiilor copiate de mașinile Google scandalul nu s-a încheiat. Google a primit ordin să șteargă datele, dar nu le-a șters.

Autoritățile versus Google

Acordul Google-FTC încă nu este oficial, ci dat pe surse. Federal Trade Comission – comisia care anchetează abuzurile comerciale în US – va lăsa Google “să efectueze modificări care răspund tuturor acuzațiilor”. Fără amenzi usturătoare, fără verdicte clare. În mod clar, Google nu va face modificările dorite de concurență. N-are de ce.

Vedem dacă se concretizează ceva.

Există o anchetă similară și în Uniunea Europeană. Cei de la Bruxelles au o întreagă istorie de amenzi aplicate pe motive de competiție ilegală. Încă mai sper să iasă la iveală aici ceva. Dar adevărul este negru pe alb: Autoritățile nu pot face nimic.

Autoritățile nu au putut rezolva megaupload.com sau pirate bay sau alte atâtea probleme clare. Autoritățile nu pot opri vplay. Așa că Google va rămâne în top pînă când utilizatorii se vor sătura de spam. Pînă când va apărea un nou motor de căutare care va crește ca Facebook și va detrona google. Poate că nu va dura mult.

Dragomir (OLD)

Contul vechi (my old account).

Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Pot fi contactat pe email [email protected] și telefon 0769.066.003.