Android 8 sau O, următoarea variantă a sistemului de operare mobil de la Google, este în faza de preview. Deocamdată nu s-a stabilit un nume oficial pentru platformă, dar probabil pînă în vară vor decide și cum se va numi.

Sistemul de operare nu este încă lipsit de bug-uri sau foarte stabil, dar inginerii Google spun că problemele se vor rezolva din mers. Compania are evenimentul anual I/O pe 17-19 mai, iar dezvoltatorii vor vedea acolo varianta Beta mai mult ca sigur.

Android 8 sau O aduce noi promisiuni privind calitatea experienței. Sistemul de management al aplicațiilor a fost modificat pentru a permite o experiență bună pe terminalele cu memorie limitată. Astfel, Android 8 va limita aplicațiile care rulează în background și va aloca resursele către aplicația pe care utilizatorul o folosește în prezent pentru a oferi o experiență mai bună. Explicația e simplă, în prezent aplicațiile utilizate trimit un semnal către aplicațiile instalate pentru a activa anumite servicii. De exemplu, dacă faceți o poză, se activează instant Google Photos fără să facă utilizatorul nimic. Se poate activa și Dropbox dacă este setat să fie activ. Apoi o aplicație de editare foto. Apoi când faci a doua sau a treia poză tot sistemul de operare poate deveni sufocat. Problemele de genul acesta vor fi rezolvate în Android 8.

Genul ăsta de aplicații sunt de asemenea responsabile pentru consumul excesiv de energie care face ca utilizatorul să rămână rapid fără baterie. Google speră că noile politici interne stabilite pentru Android O vor crește autonomia terminalelor. Promisiune făcută la fiecare ediție nouă de Android. Dar trebuie să recunoaștem că fiecare platformă nouă a adus îmbunătățiri.

Sistemul de operare va introduce un nou tip de icon-uri adaptive, permițând partenerilor să folosească icon-uri rotunde sau pătrate, cum le place lor să se diferențieze. Android 8 va avea și modurile split-screen sau picture-in-picture disponibile pentru diverse aplicații. De asemenea, promit o experiență mai bună cu tastaturile fizice. Eu am renunțat să mai lucrez pe tableta cu tastatură din cauza experienței groaznice, uneori scriam și textul apărea după cinci minute, chestii de genul acesta. Să sperăm că noua platformă schimbă experiența în bine.

Pe partea de audio vor prelua standardul LDAC de la Sony pentru a oferi o calitate mai bună decât în cazul utilizării Bluetooth. Sunt anunțate de asemenea îmbunătățiri pe partea de imagine, pe partea de fonturi, optimizări Android Runtime (ART) și altele, care ar trebui să facă sistemul de operare mai rapid și mai plăcut de utilizat.

Via