Android M, care a fost deja anunțat la evenimentul Google din mai, face un nou pas înainte spre lansare, pe măsură ce apar și noi informații dar și dezvăluiri legate de terminalele Nexus LG și Huawei. Încă nu știm la ce se referă M, dacă va fi Android Marshmallow sau Muffin.
Pornind de la comentariile de la final, am actualizat articolul cu o serie de informații.
Sursa foto.
Noutățile Android M
Deja de câteva luni circulă versiunile developer ale Android M, iar cei care au folosit noul sistem de operare Google spun că nu este Android 6.0, ci doar actualizări mici prin punctele esențiale. Conform celor mai noi informații, sistemul de operare va fi Android 5.2. Dar numărul versiunii chiar nu era important, ceea ce am vrut să vă prezint sunt îmbunătățirile din noua platformă.
Se pare că la nivel de interfață nu vor fi mari schimbări, dar sub capotă Android M aduce o mulțime de actualizări. Vă redau câteva dintre ele,în mod sigur nu sunt toate.
Fonturile de pe lock-screen s-au schimbat, ceasul are dimensiuni mai mari, fiind mai ușor de citit. Cea mai mare modificare este legată de suportul pentru USB Type-C. După cum știm noul adaptor permite transfer mai rapid de date și încărcarea rapidă a telefoanelor, dar deocamdată nu există prea multe accesorii și doar încărcătoarele vor fi la început așa. Nici PC-urile nu suportă încă USB Type-C. Dar știm că Note 5 și OnePlus 2 vor avea USB Type-C.
Zona de notificări accesibilă în partea superioară a ecranului este un pic modificată și ea. Spre deosebire de Lollipop unde era focus pe notificări și nu pe setări, Android M va aduce mai multe opțiuni din meniul de setări, așa cum ar fi normal la un smartphone. Zona de Quicksettings este una din cele mai bune invenții pentru utilizatorul de smartphone, acces rapid la brightness, rețele WiFi, Bluetooth, localizare GPS și toate celelalte.
Google Now, asistentul digital care concurează Siri sau Cortana, este acum accesibil chiar din Lock Screen. Pentru mine, care n-am folosit și nici nu plănuiesc să folosesc așa ceva în viitorul apropiat, nu este nicio scofală. Pentru cei care vorbesc cu telefonul și-l întreabă de sănătate când se plictisesc, va fi o funcție bine venită.
Din zona de aplicații, utilizatorii vor putea seta mai ușor „cele mai accesate”, iar de asemenea dezinstalarea aplicațiilor se va face direct din Home Screen, cum este la iOS, fără să mai intri în Settings și App Manager. Meniul de „share” a fost actualizat, acum pe lângă social media sunt mai multe opțiuni de trimitere a unui fișier. De asemenea, a fost eliminată Google Settings care apărea separat și acum se regăsește în meniul de Settings cum era și normal. Ca noutate, SystemUI Tuner care este în Developer Tools, va permite modificarea interfeței după dorința utilizatorului, doar să știi exact ce vrei de la el.
Mai sunt și alte mici modificări în Android M, cum ar fi utilizarea Bluetooth pentru a îmbunătăți locația. Pînă acum se putea folosi WiFi pentru localizare, dar acum se adaugă și opțiunea de a folosi Bluetooth. Opțiunea este prezentă în iOS de ceva vreme, de-acum va fi și pe Android.
App Permissions și alte modificări
Una dintre cele mai comentate funcții va fi App Permissions, un sistem prin care utilizatorul va putea decide la ce resurse ale telefonului au acces aplicațiile. Știți povestea, toate aplicațiile cer acces la lista de contacte și la microfon, cameră foto și altele, chestii care nu țin de funcțiile lor de bază. Apoi te trezești că lista de contacte a fost copiată și utilizată pentru marketing. Desigur, dacă interzici accesul aplicației la o anumită resursă, ea s-ar putea să nu funcționeze… Dar măcar știi exact care este problema. Probabil după faza inițială de frustrare veți folosi aceleași aplicații, chiar dacă vă cer acces la aceste date. Sau alternative care nu cer acces.
Să vă zic și de suport pentru scannerele de amprente? Ok. Am testat pe Galaxy S6, pe mai multe modele – mergea relativ ok și pe Lollipop. Acum va fi suport integrat la nivel de platformă, poate vor da mai puține rateuri. Dar depinde de asemenea și de senzor și de smartphone.
Chestia cu temele iarăși este cu dus și întors. Oricum puteai schimba teme, dar nu prea există unele atrăgătoare, ca să ai ce schimba. Funcție pentru cei care sunt deranjați de design-ul standard și atât. Mie mi-a plăcut Lollipop și oricum arăta mai bine ca TouchWiz sau HTC Sense.
Android Pay
Una dintre noutățile controversate de asemenea. Mai era nevoie de un nou sistem de plăți? Nu, evident, există prea multe sisteme. Există aplicații cu acces la contul bancar, la carduri, plăți mobile, plăți online, Paypal, Bitcoin, Apple Pay, Samsung Pay și acum Android Pay. Pe de altă parte, cu miliarde de utilizatori Android, este un sistem care are mai multe șanse să prindă. Eu pentru internet folosesc Paypal, iar pentru plăți mobile fie tot Paypal, fie plata cu cardul. Nu am simțit niciodată nevoia reală de a avea altă metodă de plată și una din marile probleme ale acestor sisteme este lipsa acceptării la magazin sau pe site-urile vizate. Nici Paypal nu e încă acceptat peste tot.
Android M va aduce Android Pay, care e făcut cumva după modelul Apple Pay și Samsung Pay. Adică trebuie să adaugi acolo cardurile utilizate, iar apoi plătești cu telefonul, nu cu cardul. Mi se pare cea mai puțin sigură variantă posibilă. Adică poți instala o aplicație „rogue”, adică utilizată de hackeri pentru a extrage tocmai informațiile de card. Da, poate că blochezi accesul din App Permissions, dar poate hackerii s-au gândit deja la asta și nici nu știi la ce are acces respectiva aplicație. Faci root, are acces la orice. În fine, situația e complicată, iar poveștile cu „datele sunt absolut sigure” sunt pentru cei care cred așa ceva 🙂
Bun, mai sunt și alte noutăți? 😀
Tot nu mi se par mari actualizări și în niciun caz un motiv de achiziție. Vouă cum vi se pare?
Ai uitat sa scrii fix ce era cel mai important: App permissions!
 
Da, am citit despre App permisions undeva, o sa editez 🙂
 
Editeaza, editeaza! 🙂
Mai baga si suport nativ pentru amprente, Android Pay, suport nativ pentru teme, etc… 🙂
 
Gata, șefu. Refresh și vezi dacă e bine 😛