Android Q, versiunea 10 a sistemului de operare, este deja disponibilă în variantă Beta pe terminalele Pixel, iar primele informații despre platformă au fost făcute publice. Lansarea oficială va fi în luna mai, la evenimentul Google I/O.
Noutățile Android Q 10
Nu avem încă un nume oficial pentru Android 10, dar știm că va începe cu litera Q și va fi probabil tot un desert. Am citit listele cu nume ghicite de publicațiile online, niciuna nu sună realist. Poate chiar Quik de la Nesquik, dar în orice caz Quiche nu este desert, nu totdeauna. Înțeleg că americanii se dau în vânt după Quesito, dar sună prea bizar pentru restul lumii. Cred. Nu am cum să știu sigur. Restul numelor cu Q sunt la fel de bizare. Poate Queen 🙂
Cea mai interesantă noutate, conform XDA-Developers, rămâne Dark Mode și mai agresiv decât cel adus pe Pie recent. Am activat și eu pe Note acest mod, dar el rămâne negru doar în Settings. De asemenea pe Messenger de la Facebook se poate menține Dark Mode. Dar beneficiile sunt destul de mici, pentru că odată ce ieși din aplicație sau din meniu, telefonul revine la modul normal, așa că ecranul consumă mai multă energie. Cu Android Q vei putea menține Dark Mode tot timpul, crescând astfel autonomia.
Dark Mode pe Android Q s-ar aplica și la interfață și la alte aplicații utilizate, dacă se confirmă zvonurile. Cele mai mari beneficii de energie ar fi pe telefoanele cu ecrane OLED pentru că acolo nu sunt folosiți pixelii decât pentru a reda zonele luminate. Astfel se reduce consumul total de energie.
Platforma Android Q va modifica de asemenea modul în care se cer și se acordă permisiunile pentru aplicații, proces care a început de câteva generații și acum este dus mai departe. De-acum veți putea menționa că aplicația are permisiunea să acceseze microfonul / camera / locația doar atunci când este activă, nu când ea este închisă. Acest lucru nu este benefic doar pentru cei care sunt paranoici în privința securității, ci este benefic și pentru viața bateriei, se economisește energie dacă aplicațiile închise nu consumă resurse. Se pare că va exista un fel de task bar pe care apar aplicațiile care folosesc camera foto, locația sau microfonul și vor putea fi închise rapid.
O altă noutate în Android 10 va fi Desktop Mode, lucru pe care l-au avut pînă acum doar telefoanele Samsung sau Huawei, dar care va deveni universal odată cu noile modele lansate pe platforma nouă, din această toamnă. Și probabil fiind făcut de Google nu vei avea nevoie decât de cablu sau Chromecast și ai un PC funcțional doar din telefon. Mi-ar place să fie extrem de ușor de folosit, pentru că va fi sigur și rapid pe telefoanele flagship.
Se pare că Android Q aduce mai multe opțiuni pentru dezvoltatorii de software și opțiuni speciale pentru jocuri video. De asemenea, s-a lucrat la îmbunătățirea sistemului de securitate Smart Lock, adică telefonul să fie blocat când nu e utilizat, în caz că îl pierzi sau se fură, dar să fie deblocat în caz că ești în casă sau senzorii știu că nu a plecat din buzunar. De asemenea, vor fi îmbunătățiri la recunoașterea facială și metode de a folosi amprenta sau figura în loc de parolă pe diverse site-uri.
Android Q va avea pe lângă funcția de Screenshot, care poate fi făcută mai simplu de utilizat, o funcție specială de înregistrat ce se întâmplă pe ecran. Cu o simplă ciocănire a ecranului se face captură (knock), iar dacă selectezi cu degetul o zonă de pe ecran va face captură doar la acea regiune. De asemenea se poate porni Screen Rercorder pentru a capta tot ce se întâmplă pe ecran la un moment dat. De asemenea, permite să înregistrezi cu microfonul pornit ca să faci diverse comentarii, chestie utilă pentru Youtube și nu numai.
Se pare că interfața cu gesturi câștigă teren în fața celei cu butoane, deci nu vom mai avea decât practic un singur buton, cel de Home, iar restul se face prin gesturi pe ecran. Deja am văzut telefoane cu Android curat care fac asta. Te înveți cu noul sistem, deși nu este tocmai intuitiv și simplu dacă ai avut mereu butoane.
Sunt și multe noutăți listate aici, dar acestea mi s-au părut cele mai relevante.