”Sistem Alert” se va numi viitorul sistem de avertizare prin SMS în cazuri de urgenţă, precum furtuna de la Timișoara sau din Vestul țării. Oficialii spun că va folosi o tehnologie specială pentru a trimite mesajul spre toți cei aflați într-o zonă în care există astfel de riscuri. Să sperăm că nu pățesc ca Moise Guran.

 

Foto: © Georgejmclittle | Dreamstime

Sistem Alert va fi realizat chiar de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) ,  instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România. Ieri au avut o reuniune specială pe această temă, după eșecul lamentabil al autorităților de la Timișoara.

Prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea „Sistem Alert” a trasat primele idei ale unui sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situații de risc major pentru populație. La întâlnirea grupului de lucru au participat reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), precum și ai operatorilor de telefonie mobilă.
Această primă discuție a avut scopul de a stabili condițiile optime pentru implementarea cât mai rapidă a sistemului.

Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia “cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați într-o anumită zonă a unei rețele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene. Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce grupul de lucru va stabili cerințele tehnice, calendarul implementării și responsabilitățile fiecărui participant la acest proiect.

Tehnologia Cell Broadcast permite trimiterea de mesaje aproape instant către mai mulți utilizatori aflați în zona celulei respective. Mai rămâne să vedem ce anume vor putea trimite: Vine furtuna, fugiți. Adăpostiți-vă. Ce vor face oamenii în afară să se panicheze și mai tare? Foarte greu de estimat înainte de niște teste. Dacă se vor face multe teste, va fi ca și cu sirenele alea. Nu le mai bagă nimeni în seamnă. Dacă doamne ferește se întâmplă ceva și sună pe bune, toată lumea va crede că e iar exercițiu.