Waze Rider, soluția cu care Google vrea să concureze Uber, a ieșit din faza de testare și se deschide pentru public, deocamdată în San Francisco – Bay Area. Google caută demult o soluție de monetizare pentru Waze, dar platforma de navigație atât de iubită nu prea face bani.

dreamstime_s_67552954
Credit foto: © Crystaleyestudio | Dreamstime.com – Ride sharing

Waze Rider este o aplicație de ride-sharing real – conectează oamenii care au nevoie de transport cu niște șoferi care chiar merg pe rutele dorite, în timp real. Ca exemplu, în Franța există BlaBlaCar, sunt ceva aplicații și la noi, dar nu știu dacă funcționează. La ride-sharing, șoferul trece în aplicație că merge din punctul A în punctul B. Oamenii care vor să meargă acolo se pot înscrie înainte de plecare sau pot găsi mașina în timp ce ea este pe traseu – sincronizarea cred că va fi o problemă pe viitor. La Uber e altfel, ei au șoferi în trafic, care lucrează ca taximetristul, așteptând noi clienți. Pe de altă parte atât Uber, cât și celelalte servicii ride-sharing sunt ilegale în România, odată că nu plătesc taxe de transportator și apoi pentru că autostopul este ilegal. Desigur, mii de oameni merg zilnic cu autostopul (sau cu Uber) fără să le pese sau fără să știe de asta. Sau pentru că nu au cum să ajungă altfel și sunt obligați să ia autostop. Am citit zilele trecute că se discută o nouă lege despre ride-sharing, poate se rezolvă cumva problema asta.

ads

În acest momemnt, Waze Rider oferă șoferilor posibilitatea de a-și acoperi o parte din costurile de benzină. Câștigă cam 0.54 de dolari pe kilometru. Probabil acest lucru va face cursele foarte ieftine pentru pasageri. Conform testelor, o cursă de 20-25 de dolari cu Uber a costat 3 dolari pe Waze Rider. Șoferul a primit de la Waze 6.30 dolari, deci sunt sponsorizate. Sigur, o mașină poate lua pînă la 4 pasageri, sau poate și mai mulți, depinde de mașină și de bagaje.

Waze Rider nu va verifica deloc șoferii, pentru că ei nu sunt angajați de niciun fel, nici mașinile, nici asigurările…
Dacă totul merge bine, sunt convins că vom vedea o extindere rapidă pe internațional. Oricum, sunt curios când vine Lyft și la noi, principalul competitor Uber.