Pariul Apple cu propriile procesoare a reușit: compania va produce propriile ecrane, dar și modemuri Wi-Fi și Bluetooth. Evident, toate aceste decizii vor duce la o scumpire a următoarelor modele iPhone.

apple components
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Propriile ecrane

Apple plănuiește să înceapă să folosească propriile afișaje pe dispozitivele mobile încă din 2024, un efort de a reduce dependența de parteneri tehnologici precum Samsung și LG. Vor să producă mai multe componente în interior. Nu e clar cum vor produce, pentru că în general ei nu au fabrici, ci doar fac arhitectura componentelor pe care le produc partenerii. Dar se pare că acum vor trece la producerea directă a unor componente.

Compania își propune să înceapă prin a schimba afișajul celor mai moderne ceasuri până la sfârșitul anului viitor. Ecranele actualizează standardul OLED la o tehnologie numită microLED, iar Apple intenționează să aducă în cele din urmă afișajele pe alte dispozitive, inclusiv pe iPhone.

Schimbările fac parte dintr-un efort amplu de înlocuire a consumabilelor Apple cu piese produse în casă. Asta va oferi companiei mai mult control asupra designului și capacităților produselor sale. Gigantul tehnologic a renunțat la cipurile Intel în computerele sale Mac în favoarea procesoarelor dezvoltate intern și intenționează să facă același lucru cu componentele wireless cheie din iPhone-urile sale.
Un reprezentant al Apple a refuzat să comenteze.

Propriile modemuri

Apple intenționează să renunțe la cip Broadcom cheie pentru a utiliza tot designul intern Compania schimbă, de asemenea, modem-ul Qualcomm cu unul propriu. Mai exact, va face unul care combină Wi-Fi și Bluetooth.

Apple dezvoltă un înlocuitor intern pentru acel cip și își propune să înceapă să-l folosească pe dispozitivele sale în 2025, au spus sursele citate. În plus, lucrează deja la o versiune ulterioară care va combina modemul celular, capabilitățile Wi-Fi și Bluetooth într-o singură componentă.

Broadcom încă furnizează Apple alte componente – inclusiv cipuri de radiofrecvență și cele care se ocupă de încărcarea fără fir – deși producătorul de iPhone a lucrat și la personalizarea acelor părți.
În timpul unei conferințe telefonice luna trecută, directorul executiv al Broadcom, Hock Tan, și-a exprimat încrederea că compania sa își va menține poziția.

Schimbare nu a fost ușoară până acum. După ce și-a propus să lanseze propriul modem celular în acest an, compania s-a confruntat cu probleme cu supraîncălzirea, durata de viață a bateriei și validarea finală.

Urmează scumpiri

În timp ce va plăti mai puțin pe componente, Apple va crește prețurile telefoanelor pentru a mări profitul în condițiile unor vânzări în stagnare.

Potrivit unui zvon dintr-o sursă neverificată de pe Weibo, Apple va crește prețul modelelor ‌iPhone 15‌ Pro din acest an pentru a mări decalajul cu ‌iPhone 15‌ Plus. Amploarea potențialei creșteri a prețurilor nu este încă clară. ‌iPhone 14 Pro‌ și ‌iPhone 14 Pro‌ Max au fost lansate la 999 USD și 1.099 USD, ceea ce înseamnă că orice creștere a prețului ar pune ambele modele de iPhone de ultimă generație la nord de 1.000 USD pentru prima dată.

Raportul a adăugat că, deoarece ‌iPhone 15‌ și ‌iPhone 15‌ Plus vor câștiga o serie de funcții exclusive în prezent modelelor Pro, cum ar fi Dynamic Island și camera de 48 de megapixeli. Așa că va fi nevoie să se separe Pro și non-Pro în ceea ce privește prețul.