Astăzi cei de la Muzeul Național de Artă al României au dezvăluit proiectul ARTmobile, un proiect realizat cu ajutorul finanțării obținute de la Fundația Orange prin „Lumea prin Culoare și Sunet”. Pe scurt, tehnologia aduce arta aproape de persoanele cu dizabilități.

ARTmobile

Sistemul facilitează interacțiunea directă a persoanelor cu deficiențe senzoriale, care pot descoperi virtual o parte dintre cele mai valoroase lucrări din colecțiile celui mai mare muzeu de artă din țară. Proiectul contribuie la amplificarea interacţiunii muzeului cu publicul şi la alinierea serviciilor acestuia la bunele practici în domeniu.

Această platformă de comunicare cu publicul va fi accesibilă curând de pe terminalele noastre din toate spațiile muzeului, care vor oferi conectare wireless gratuită, a promis directorul muzeului. De asemenea, site-ul dedicat a fost relansat într-o formă simplificată, cu informații sistematizate.

Circa 40 de lucrări beneficiază de descrieri audio realizate cu ajutorul unor voci cunoscute. De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe de auz, 17 dintre aceste lucrări sunt povestite în limbaj mimico-gestual de către elevi de gimnaziu și interpreți autorizați.

Pentru persoanele cu deficienţe de vedere au fost create 15 dramatizări asemănătoare unor mici scenete de teatru radiofonic, iar 14 lucrări beneficiază de diagrame tactile ce sunt completate de descrieri text și audio ce permit o explorare ghidată.

Momentan, doar trei dintre acestea sunt disponibile online (Corneliu Baba, Jucătorul de șah, Nicolae Tonitza, Fata pădurarului și Paul Signac, Poartă – Saint Tropez), următoarele 11 vor fi publicate lunar în 2017. Toate aceste materiale vor putea fi descărcate gratuit acasă, la școală sau de către asociațiile interesate.