UPDATE: articolul a fost desființat ca fiind fake, dar scenariul prezentat este unul plauzibil. Mai jos, textul original.

Pirații internetului au folosit 3 milioane de periuțe de dinți smart pentru a crea o rețea botnet cu ajutorul căreia au atacat site-ul unei companii. Periuțele conectate la Internet au fost infectate ușor de hackeri cu un malware care permitea controlul de la distanță. Pagubele create companiei se ridică la nivelul de milioane de euro.

periuta de dinti smart

Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Atac informatic folosind periuțe de dinți smart

Deși detaliile sunt încă destul de neclare, știm că periuțele de dinți compromise rulau Java. Este un limbaj popular pentru dispozitivele Internet of Things (IoT). Odată infectate, o rețea globală de periuțe de dinți “rău intenționate” și-a lansat atacul cu succes asupra site-ului victimei.

Periuțele de dinți au reușit ceea ce și-au propus infractorii, inundând site-ul web elvețian cu trafic fals. Acesta blochează efectiv serviciile și duc serverele offline, provocând perturbări pe scară largă în funcționarea sistemului.

Nicio marcă anume de periuță de dinți nu a fost menționată în raportul sursă. În mod normal, periuțele de dinți și-ar fi folosit conectivitatea pentru urmărirea și îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală a utilizatorilor. Dar după o infecție cu malware, aceste periuțe de dinți au fost reunite într-o rețea botnet.

Stefan Züger de la filiala elvețiană a companiei globale de securitate cibernetică Fortinet a oferit presei câteva sfaturi despre ce ar putea face oamenii pentru a-și proteja propriile periuțe de dinți. Sau alte obiecte gadget conectate, cum ar fi routere, set-top box-uri, camere de supraveghere, sonerii, monitoare pentru copii, mașini de spălat și așa mai departe.

„Oricare dispozitiv conectat la internet este o țintă potențială – sau poate fi folosit pentru un atacuri”, a declarat oficialul. El a explicat că fiecare dispozitiv conectat a fost sondat continuu pentru vulnerabilități de către hackeri, așa că există o adevărată cursă a înarmărilor între producătorii de software/firmware pentru dispozitive și criminalii cibernetici. Fortinet a conectat recent un computer „neprotejat” la internet și a constatat că a durat doar 20 de minute până când a devenit plin de malware.

Acest episod subliniază peisajul amenințărilor în continuă expansiune, pe măsură ce IoT devine din ce în ce mai încorporat în viața noastră de zi cu zi. Periuțele de dinți „inteligente” au acum 10 ani. Dispozitivele care odată păreau inofensive și deconectate de ecosistemul digital sunt acum potențiale puncte de intrare pentru infractorii cibernetici. Implicațiile sunt vaste, nu numai pentru confidențialitatea și securitatea individuală, ci și pentru infrastructura națională și stabilitatea economică.