Nu intră doar în zona euro înaintea noastră. Compania de inginerie Eolink, împreună cu cincisprezece parteneri europeni de energie regenerabilă, a discutat la Bruxelles demararea proiectului BLOW (Black Sea floating offshore wind). Schema susținută de UE vizează instalarea unei turbine eoliene plutitoare de 5 MW în Marea Neagră, în largul coastei bulgare, într-un pas crucial către un viitor de soluții energetice durabile.
Proiectul BLOW
Proiectul este unul dintre cele trei care vor fi acordate prin programul de cercetare și inovare al Comisiei Europene Horizon Europe. Anul trecut, toate trei au inclus soluții energetice durabile, obținând un acord de grant semnat la sfârșitul anului 2022. BLOW va folosi turbina eoliană plutitoare offshore Eolink. Compania își propune să proiecteze, să fabrice și să pună în funcțiune unitatea de 5 MW până în 2025, înainte de a realiza implementarea la scară largă, ca parte a unui proces de industrializare mai larg. Conceptul patentat Eolink abordează problemele curente ale industriei prin împrăștierea tensiunilor turbinei folosind patru catarge de oțel în loc de unul, oferind un raport competitiv greutate-energie care face structura generală mai ușoară cu peste 30%.
„Obiectivul acestui proiect specific este acela de a demonstra competitivitatea eolianului plutitor din larg în zonele cu vânt scăzut, cu desfășurarea unui diametru mare de rotor. Câștigarea acestui premiu ne-a permis să facem un pas mai departe spre obiectivul nostru final: să oferim o sursă de energie viabilă, cât mai scăzută în carbon”, a explicat CEO-ul și fondatorul Eolink, fostul inginer Renault Marc Guyot
Cei șaisprezece parteneri europeni includ IREC și Acciona din Spania, Asociația Turcă pentru Energie Eoliană Offshore, organizația germană de cercetare Institutul Fraunhofer și Centrul European pentru Energie Marină din Scoția. Unitatea va fi conectată la o platformă de gaz existentă operată de Petroceltic, o companie bulgară de petrol și gaze. GSP Offshore, o companie românească, va produce unitatea în șantierul naval din Constanța (România).
„Raportul 2021 al Băncii Mondiale indică că există un potențial tehnic vast în Europa de Sud-Est, cu o energie uluitoare de 166 GW de energie offshore plutitoare doar în Marea Neagră, ceea ce este echivalentul a cinci ori consumul de energie electrică al Bulgariei și României. Prin acest proiect sperăm să catalizam dezvoltarea offshore în întreaga regiune, care are deja în derulare proiecte eoliene offshore cu fund fix în România”, a adăugat directorul comercial al Eolink, Alain Morry.
Reuniunea de lansare de săptămâna trecută a stabilit un plan de dezvoltare care va vedea o fază inițială de evaluare a impactului ingineresc, de mediu și social înainte de a intra în faza de construcție. Unitatea va fi proiectată să funcționeze cu eficiență maximă în Marea Neagră, inclusiv prin adaptarea acesteia cu un rotor mai mare, astfel încât să poată genera mai multă energie în zonele cu vânt scăzut.
Proiectul marchează a doua implementare de către Eolink a conceptului său brevetat în Europa, după Proiectul France Atlantic, care își propune să fie conectat la rețeaua guvernamentală franceză până în 2024.