Apple are în bănci $261.5 miliarde de dolari (peste 220 de miliarde de euro), cu 13% peste ce avea anul trecut. Sunt banii din profituri, pe care compania americană a decis să-i țină pentru investiții ulterioare.
Iar pornind de la cifre, putem face o mulțime de comparații.
PIB-ul României (produsul intern brut) a fost anul trecut de vreo 160 de miliarde de euro. Ar fi putut fi mai mare, dacă oamenii nu primeau salarii mai mari în alte țări europene și ar fi putut lucra aici pe aceeași bani. Ar fi fost sigur mai mare dacă taxele erau mai mici. Dar astea sunt alte discuții.
Cu banii ăștia, Apple ar putea cumpăra gigantul american General Electric, care are o valoare de piață de 259 de miliarde de dolari. Ar putea cumpăra Bank of America (257 mld. $) și să facă Apple Pay metoda de plată standard oriunde. Ar putea cumpăra o companie auto și să facă mașini autonome câte vrea. Ar putea cumpăra Intel sau Nvidia, Oracle, AT&T sau alt brand.
Dacă un român ar avea banii ăștia, probabil asta ar și face, ar cumpăra ceva. Totuși, cei de la Apple stau liniștiți și, din când în când, mai depun niște miliarde în bănci. De-asta sunt complet retardați cei care vestesc “falimentul Apple”. În fiecare an apar analiști și tot felul de specialiști care zic că noul iPhone este slab, nu se va vinde și Apple va da faliment. Unii chiar îi cred, în special cei care dau între 100 și 400 de lei pe un telefon cu Android, care este “tot ce trebuie”, din punctul lor de vedere.
Însă șansele reale ca Apple să dea vreodată faliment sunt zero. Presupunând că nu s-ar mai vinde iPhone la fel de bine, Apple a trăi mult și bine. Doar din vânzarea de aplicații pe iTunes. Ar putea începe afaceri în orice alt domeniu, ar putea cumpăra Tesla cu totul și să vândă mașini electrice. Ar putea face orice altceva și tot ar supraviețui. Recent, Trump se lăuda că Apple va face trei noi fabrici în SUA. Sunt curios dacă planurile se vor dovedi reale, dar cred este posibil. Și au numai de câștigat.