Conform unor studii recente, în medie peste 50% din datele companiilor vor fi peste trei ani în Cloud, iar firmele românești urmează trendurile internaționale din domeniul tehnologiei. Pentru a răspunde acestor nevoi, Telekom oferă cea mai modernă infrastructură Data Center de pe piața locală, cu soluții specializate pentru fiecare client.



În ultimul an, divizia specializată a Telekom Romania a implementat câteva proiecte semnificative atât ca efort, cât și ca venituri obținute, bazate în principal pe soluțiile de Hosting Data Center și Virtual Data Center. Vorbim despre Hosting Data Center (HDC), care oferă servicii de colocare în datacentere compatibile Tier 3 (n.r. sistem de clasificare pentru data centere), împreună cu servicii de conectivitate privată (de tip VPN sau WAN Ethernet) sau Internet, plus echipamente și licențe software, servicii de suport tehnic specializat, toate aceste facilități fiind livrate de Telekom pe baza unui abonament lunar. Veniturile obținute din servicii HDC au crescut anul trecut de ordinul a două cifre, tendință care se mentine și în acest an. În ceea ce privește serviciile de infrastructură în cloud, respectiv servicii Virtual Data Center (VDC) are o evoluție mai mult decât satisfăcătoare, creșterea fiind de ordinul a trei cifre, a spus Adrian Popa, manager de produs Cloud și M2M, segment Business, Telekom Romania.

Soluții de tip Cloud Computing

Adopția pe scară largă a soluțiilor de tip Cloud a devenit o realitate pe piața locală, iar utilizatorii au început să înteleagă că pot scăpa de multe dureri de cap și mult efort trecând de la o infrastructură locală la una externalizată către un furnizor de acest tip. Dacă ai propriile servere sau un datacenter al companiei, în mod normal, la fiecare 3-5 ani trebuie înlocuite serverele. Asta înseamnă investiții mari, costuri nejustificate. Prin soluțiile de stocare și procesare a datelor în cloud precum VDC oferit de Telekom, clientul are posibilitatea de a avea cele mai noi tehnologii și echipamente fără a fi nevoit să își achiziționeze și înlocuiască periodic toată infrastructura. Specialiștii fac permanent actualizări de software și upgrade-uri ale platformei de cloud, astfel încât se evită orice întrerupere în activitate și nu sunt blocate resurse umane pentru a înlocui servere.

Cloud-ul este, din multe puncte de vedere, mai sigur decât infrastructurile locale, pentru că furnizorii de cloud au de obicei echipe de securitate numeroase și cu experiență solidă în domeniu, care analizează continuu posibilele vulnerabilități și aplică măsuri corective sau preventive. Din păcate, în multe firme nu există nici măcar un singur specialist în securitate IT, așa că diferența e evidentă.

“Telekom Romania alocă resurse importante pentru a asigura un înalt nivel de securitate, începând cu securitatea fizică a centrelor de date și continuând cu faptul că am ales ca pentru platforma de Virtual Data Center să nu folosim tehnologie Open Source, chiar dacă ar fi fost mai ieftină, ci să folosim cea mai matură soluție de virtualizare din piață, care ne asigură permanent update-uri de securitate. De asemenea, spre deosebire de furnizorii de Public Cloud care își oferă serviciile doar peste Internet, noi putem completa soluția de cloud sau de hosting și cu conectivitate securizată, de tip VPN IP MPLS, sau chiar cu conectivități private de tip WAN Ethernet.”

Un alt element care poate fi interesant pentru clienți este faptul că Telekom le poate oferi, ca parte a soluției VDC, și routere, firewall-uri și alte appliance-uri virtuale de la cei mai cunoscuți producători din lume (ex. Cisco, Juniper, F5 etc.), care pot contribui semnificativ la îmbunătățirea nivelului de securitate al soluțiilor lor.

Pentru soluții de backup, dar nu numai, Telekom oferă Cloud Storage, care este un serviciu sigur și rapid pentru stocarea datelor pe echipamente performante, de tip enterprise, produse de liderul mondial în domeniu EMC și găzduite în centrele de date Tier 3+ ale Telekom Romania. Clienții nu sunt limitati în privința mărimii fișierelor stocate, a spațiului total care se poate achiziționa, a numărului de IOPS (n.r. indicator al performanței echipamentelor de stocare sau al discurilor – input/output operations per second ) sau a traficului de date efectuat. În plus, au acces prin Internet de viteză foarte mare sau prin rețele și circuite private pentru o securitate sporită, accesul se face printr-o multitudine de protocoale (SMB, NFS, FTP, iSCSI). Și, la fel de important, reziliența datelor și disponibilitatea serviciului este de 99,999%.

Virtual Data Center

Pentru nevoi mai complexe ale companiilor mari, Telekom oferă serviciul Virtual Data Center, un serviciu de Cloud Computing de tip IaaS (Infrastructure-as-a-Service) care asigură atât resurse de calcul de bază (procesor, memorie RAM, spațiu de stocare date), cât și resurse avansate (catalog de template-uri de mașini virtuale, instrumente de network management etc.) capabile să satisfacă orice necesități de construire și administrare a infrastructurii IT.

Platforma Telekom Romania Virtual Data Center este construită pe o arhitectură de tip vBlock, bazată pe un concept nou – Next Generation Datacenter. Astfel, componentele (server, storage, networking) nu mai sunt distincte, ci integrate pentru a funcționa fără limitările modelului clasic de tip datacenter. Această arhitectură este proiectată special pentru performanță și scalabilitate, putând susține workload-uri de la un simplu site de e-commerce până la implementări complexe ale unor aplicații ce utilizează intensiv resursele de calcul.

Platforma Telekom este capabilă să susțină aplicații complexe din punctul de vedere al resurselor, condiții pe care alți furnizori din piață nu au reușit încă să le ofere. Un caz concret este cel al unui mare dezvoltator internațional de aplicații cu hărți online ce are necesități mari de scriere și accesare a datelor, plus un volum de ordinul zecilor de terabites de date. Acesta a încercat soluții de storage în cloud de la cei mai mari jucători de pe piață, dar infrastructurile lor nu au reușit să facă față cerințelor. Singura arhitectură ce a rezistat testelor a fost cea a Telekom.

Tot această arhitectură are în construcție sistemul de “unified fabric”. Acesta unifică rețelele de storage și de date, iar capacitatea porturilor prin care circulă datele aduce un spor de performanță de 800% față de modelul tradițional cu porturi Gigabit.

Telekom asigură cel mai ridicat SLA (service-level agreement) din piață, de 99,999% disponibilitate, are de o platformă tehnică în care fiecare componentă are redundanță, adică este dublată fizic, fără single point of failure (SPOF). De asemenea, toate mașinile virtuale ale clienților noștri beneficiază automat de funcția de High Availability, care asigură funcționarea neîntreruptă. Cu alte cuvinte, e ca și cum clientul primește câte două servere fizice pentru fiecare server virtual achiziționat.